Afla de la medicul ginecolog care sunt riscurile administrarii de pilule anticonceptionale

/ / Modificat: 2017-08-21
Afla de la medicul ginecolog care sunt riscurile administrarii de pilule anticonceptionale

Contraceptivele orale  sunt un grup de medicamente menite sa impiedice contraceptia si aparitia sarcinilor nedorite. Utilizarea lor reprezinta un subiect controversat, fiind imbratisata utilizarea acestora in special de catre producatori, dar si de unii medici ca metoda rapida de tratament sau contraceptie fara sa fie nevoie de investigatii mai elaborate.

Un studiu recent a indicat faptul ca majoritatea femeilor din Europa cu varsta cuprinsa intre 15 si 49 de ani utilizeaza sau au utilizat pilula contraceptiva.

"Exista foarte multe pareri legate de utilizarea contraceptivelor, aspecte care ingreuneaza frecvent decizia femeilor de a opta sau nu pentru anticonceptionale. Consider ca pentru o alegere corecta in acest sens cunoasterea si constientizarea in ansamblu a riscurilor reale ale pilulelor este esentiala",  spune domnul doctor Silviu Istoc, medic specialist obsetetrica-ginecologie.

Riscul complicatiilor este mai mare la femeile cu varsta de peste 35 de ani

"Factorii de risc care pot duce la aparitia complicatiilor sunt: fumatul, varsta inaintata, obezitatea, diabetul si hipertensiunea arteriala. Din aceasta cauza, contraceptia hormonala combinata este  contraindicata femeilor care au depasit 35 de ani. Totusi, contraceptia orala poate fi folosita in siguranta la femeile între 35 si 45 de ani in cazul in care acestea sunt sanatoase si nu fumeaza. Trebuie folosite formule cu doze mici", adauga Dr.Silviu Istoc.

Lipsa protectiei impotriva bolilor cu transmitere sexuala

Aceasta metoda contraceptiva nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala. Anticonceptionalele au rolul de a feri femeile de sarcinile nedorite, dar nu ofera protectia necesara pentru a bloca virusurile cu transmitere sexuala si bacteriile din sfera genitala.

Scaderea libidoului

Multe femei sustin ca libidoul lor scade considerabil atunci cand utilizeaza anticonceptionalele.

Riscul crescut al aparitiei cancerului la san 

"Riscul de aparitie a cancerului mamar are doua maxime – unul in premenopauza, intre varstele 45 si 49 ani, si unul in postmenopauza, intre 60 si 65 ani. Riscul de aparitie a tumorilor maligne de san este cu atat mai mare cu cat varsta la care pacientele incep folosirea anticonceptionalelor este mai mare. Astfel, atat la pacientele la care se administreaza anticonceptionale orale in decada a patra de varsta, cat si la cele in tratament de substitutie in menopauza, exista riscul ca dupa inceperea terapiei sa fie decelata o formatiune mamara maligna. De asemenea cu cat perioada de administrare a anticonceptionalelor este mai lunga, cu atat riscul de aparitie al tumorilor maligne mamare este mai mare”, explica Dr.Silviu Istoc.

Afecteaza ficatul

Anticonceptionalele cresc riscul de cancer la ficat. In urma unor experimente, s-a constatat faptul ca riscul este cu atat mai ridicat cu cat se prelungeste administrarea pilulelor.

Riscul aparitiei cancerului cervical

"Pericolul de a dezvolta cancerul cervical apare dupa aproximativ doi ani de folosire a contraceptivelor orale, insa pilulele sunt doar un factor de risc si nu reprezinta cauza in sine a bolii. In majoritatea cazurilor Papillomavirusul (HPV) este agentul incriminat in aparitia acestui tip de cancer. Hormonii din contraceptivele orale creeaza conditii favorabile infectarii cu HPV la nivelul celulelor cervixului, prin scaderea capacitatii lor de aparare si facilitarea transformarii lor in celule canceroase", aflam de la Dr.Silviu Istoc.

Dr. Silviu Istoc este medic specialist Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover, in cadrul Departamentului de Medicina Materno-fetala si Chirurgie Ginecologica Minim Invaziva. Mai multe detalii puteti citi pe www.dristoc.ro si pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/DrSilviuIstoc

dr_istoc

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Riscuri anticonceptionale

Articole recomandate

Citeste si despre