Simptomele unei pierderi de sarcina

/ / Modificat: 2017-02-07
Simptomele unei pierderi de sarcina

Pierderea sarcinii sau avortul spontan presupune incetarea vietii fatului inainte de cea de-a 20-a saptamana de sarcina, cele mai frecvente pierderi de sarcina inregistrandu-se in primele 12 saptamani de la conceptie. Conform statisticillor, 85% dintre femeile care pierd sarcina prima data, vor avea o sarcina sanatoasa a doua oara.

Simptomele pierderii unei sarcini variaza. Pentru unele femei, primul semn al pierderii unei sarcini este acela de a avea sentimentul ca nu mai sunt insarcinate. Un alt semn al pierderii sarcinii il reprezinta crampele.

Durerile pot fi minime sau maxime si, de cele mai multe ori, apar sangerari. Cantitatea acestor sangerari difera de la caz la caz, pot fi sangerari minime sau foarte abundente.

Simptome care pot indica pierderea sarcinii:

- sangerari minime sau abundente;
- crampe;
- dureri abdominale;
- febra;
- organism slabit;
- stari de voma;
- dureri de spate.

O intrebare frecventa in cazul simptomelor pierderii de sarcina este in legatura cu temperatura corpului. Daca monitorizam temperatura din timpul primulul trimestru de sarcina, aceasta  poate prezice daca poate aparea riscul unei pierderi de sarcina, sau daca aceasta s-a produs deja?

Raspunsul este afirmativ, cresterea sau scaderea temperaturii corpului este un simptom de care e bine sa tinem cont si care ne poate avertiza ca suntem pe cale sa pierdem sarcina.

Simptomele unui avort spontan pot dura o zi sau mai multe.

Factorii care influenteaza pierderea unei sarcini pot fi: 

Genetici

Aproximativ jumatate din pierderile de sarcina se produc din cauza anomaliilor cromozomale. Pierderea sarcinii este rezultatul unui dezechilibru hormonal, adica absenta sau duplicarea unor cromozomi.

Poate exista o modificare a numarului de  cromozomi sau poate fi si o deficienta in structura cromozomilor. Factori genetici care pot produce astfel de conditii sunt factorul V Leiden sau factorul de C care poate fi, de asemenea, responsabil pentru pierderea sarcinii. Din pacate, astfel de factori nu pot fi identificati decat atunci cand o  femeie s-a confruntat cu doua sau mai multe pierderi de sarcina. 

Anatomici

O anomalie a tesutului conjunctiv al colului uterin poate fi responsabila pentru pierderea sarcinii care poate aparea la sfarsitul primului trimestru sau la inceputul celui de-al doilea trimestru. Forma sau capacitatea uterului pot fi de asemenea responsabile pentru pierderea sarcinii. Tesutul cicatricial poate dezvolta  fibroame care pot provoca implantari necorespunzatoare sau poate atrage fluxul de sange departe de embrionul care se afla in curs de dezvoltare.

Hormonali

Femeile cu anomalii hormonale au probleme de infertilitate, iar in momentul cand raman insarcinate sunt predispuse avortului spontan. Femeile cu scurte faze ovulatorii ale ciclului menstrual pot avea avorturi spontane repetate. Si, din pacate, incidenta de avort creste cu varsta, de la 15 la suta la varste sub 25 de ani pana la 35 la suta, dupa varsta de 38 de ani. 

Imunologici

Unele infectii sau factori specifici de imunitate, cum ar fi anticorpi anticardiolipin sau sindromul antifosfolipidic, pot provoca pierderea sarcinii. Medicul ar putea investiga aceste  cauze si efectuarea de teste de sange poate depista acesti factori, prevenindu-se astfel eventualele probleme. 

Factorii masculini

Pierderea unei sarcini poate fi influentata si de numarul de spermatozoizi sau de existenta unei spermei anormale. Din pacate, cazurile de avort spontan datorate spermei anormale sunt in numar tot mai mare.

Factorii externi

Cercetarile cu privire la influenta pe care o au factorii externi asupra pierderii sarcinii nu au un rezultat exact. Suntem constiente ca trebuie sa avem o dieta sanatoasa, nu trebuie sa fumam sau sa consumam alcool si droguri.

Majoritatea pierderilor de sarcina nu sunt legate de activitatile comune, dar din momentul in care afli ca esti insarcinata trebuie sa devii mai responsabila si sa ai grija ce fel de mancare consumi. 

Pierderile de sarcina mai sunt, de asemenea, cauzate si de o varietate de alti factori:

- Infectii;
- Expunerea la factorii externi: radiatii sau agenti toxici;
- Deschiderea timpurie a colului uterin, fara semne de durere;
- Sistem imunitar deficitar;
- Boli ale rinichilor;
- Boli de inima;
- Diabet;
- Glanda tiroida;
- Malnutritie.

Pentru a preveni pierderea sarcinii, unele femei sunt tratate cu progesteron, un hormon care este implantat in uter. Aceasta metoda poate fi aplicata doar in cazul in care testele demonstreaza ca organismul produce in cantitate foarte mica acest hormon in primele saptamani de sarcina.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Simptome avort spontan Semne avort spontan Cauze avort spontan Pierdere sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre