Screeningul glicemiei si testul glicemiei provocate la gravide

/ / Modificat: 2017-06-22
Screeningul glicemiei si testul glicemiei provocate la gravide

Majoritatea specialistilor recomanda screeningul valorilor glicemiei pe tot parcursul sarcinii si mai ales in ultimul trimestru. De asemenea, se poate efectua un test de toleranta la glucoza (glicemie provocata), intre saptamanile 24 si 28 de sarcina, pentru a putea exclude astfel aparitia diabetului gestational, o afectiune destul de frecvent intalnita la gravide.

Diabetul gestational este o boala metabolica in care se pot evidentia valori crescute ale glicemiei (zaharului in sange) la gravida anterior sanatoasa. Afectiunea este reversibila odata cu nasterea, mama putand restabili echilibrul metabolic corespunzator si astfel o valoare normala a glicemiei.

Ca orice test folosit pentru screening, determinarea glicemiei a jeun (dimineata pe nemancate) nu poate stabili un diagnostic de certitudine, fiind necesare teste suplimentare pentru confirmarea acestuia.

Doar o treime dintre gravidele cu teste modificate au intr-adevar diabet gestational. Pentru confirmarea diagnosticului de diabet gestational, este necesara efectuarea unui test de toleranta la glucoza (glicemie provocata).

Intre 2% si 5% dintre femeile insarcinate dezvolta la un moment dat diabet gestational, astfel ca afectiunea este una dintre problemele de sanatate cel mai des intalnite in sarcina. Datorita faptului ca diabetul gestational este de cele mai multe ori asimptomatic, screeningul ramane singura optiune utila in depistarea acestuia.

Screeningul glicemiei se realizeaza  de obicei intre sapatamanile 24-28 de sarcina, insa daca medicul considera gravida ca facand parte dintr-o categorie de risc sau sumarul de urina efectuat de rutina evidentiaza glicozurie (prezenta zaharului in urina), testul de toleranta la glucoza (glicemia provocata) se poate efectua inaintea varstei gestationale de 24 de saptamani.

Femeile diagnosticate cu diabet inainte de sarcina trebuie sa fie urmarite de asemenea cu atentie pe tot parcursul sarcinii deoarece boala se poate decompensa dupa saptamana 24 de sarcina.

Este necesar un consult de diabet lunar, medicul specialist putand astfel stabili cu exactitate evolutia bolii si tratamentul corespunzator pentru a evita aparitia unor complicatii grave ale afectiunii.

Cum se efectueaza testul de toleranta la glucoza?

Glicemia provocata sau testul de toleranta la glucoza este recomandat tuturor gravidelor cu risc crescut de a dezvolta diabet gestational.

Gravida trebuie sa inghita dimineata pe stomacul gol, o solutie glucozata (75 g glucoza pulbere dizolvata intr-o cana cu apa). Dupa o ora, i se va recolta o proba de sange (o eprubeta este suficienta), care va fi analizata pentru a evalua cantitatea de glucoza din aceasta. La doua ore de la ingestia de glucoza se efectueaza si a treia recoltare de sange.

Testul glicemiei provocate are valori anormale la peste 15-23% dintre gravidele care fac testul, insa nu toate au in realitate diabet gestational. Din acest motiv sunt necesare alte teste suplimentare pentru confirmarea diagnosticului.

Reactii adverse

O mica parte dintre gravidele care fac testul de toleranta la glucoza pot dezvolta anumite simptome usoare, precum greata si varsaturile. Din nefericire, femeile insarcinate care varsa imediat dupa ce au inghitit solutia glucozata trebuie sa repete testul intr-o alta zi, testul actual devenind irelevant.

Este recomandat ca gravidele cu disgravidie de prim trimestru (greata, varsaturi), sa manance putin inainte de test cu cateva ore, pentru a diminua astfel riscul aparitiei varsaturilor la ingerarea glucozei.

Gravidele care efectueaza testul de toleranta la glucoza cu durata mai mare de 3 ore (cel care confirma diabetul gestational), pot dezvolta de asemenea greata si varsaturi datorita concentratiei mare de glucoza ingerata.

Rezultatele testului de toleranta la glucoza

Valorile glicemiei normale se situeaza intre 70 si 120 miligrame pentru fiecare decilitru de sange (mg/dL). Unii specialisti accepta valori superioare de pana la 130-140 de mg/dL, valoare la care este recomandat testul de toleranta la glucoza pentru confirmarea sau respectiv infirmarea diabetului zaharat.

O valoare a glicemiei cuprinsa intre 140-200 mg/dL, dupa ingestia de glucoza (glicemie provocata), este definita ca o alterare a tolerantei la glucoza si necesita testarea suplimentara (glicemia provocata de 3 ore) pentru confirmarea diagnosticului. O valoare mai mare de 200mg/dL a glicemiei dupa testul de toleranta la glucoza confirma diagnosticul de diabet gestational, nemaifiind necesara nici o investigatie suplimentara in acest scop.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Analize sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre