Ecografia prenatala (ultrasonografia)

/ / Modificat: 2011-09-29
Ecografia prenatala (ultrasonografia)


 Ecografia sau ultrasonografia prenatala este o analiza ce presupune utilizarea unor unde de inalta frecventa, nesesizate de urechea umana, pentru a observa structurile din interiorul abdomenului.

Undele sunt transmise cu ajutorul unui transductor ce e plasat pe tegumentul abdomenului viitoarei mamici. Undele sonore ce se intorc (ecouri) sunt inregistrate si transformate in imagini video sau fotografii ale bebelusului.

Ultrasonografia este o analiza care se face in timpul sarcinii pentru a vizualiza sacul amniotic, placenta, ovarele si chiar bebelusul. Ea poate detecta majoritatea malformatiilor anatomice si a defectelor din nastere.

Majoritatea procedurilor de ultrasonografie prenatala sunt realizate aplicand un gel, ca mediu de conducere, pe tegument, pentru ca imaginea sa fie de calitate.



Ultrasonografia transvaginala este o alternativa a ultrasonografiei normale. In ultrasonografia transvaginala se utilizeaza un tub ce e inserat in canalul vaginal. 

Imaginea astfel formata e de o calitate superioara, dar analiza nu se utilizeaza in mod uzual. Ea poate fi folosita in primele luni de sarcina pentru a vizualiza mai clar uterul sau ovarele, in cazul in care medicul suspecteaza vreo problema sau pentru a determina varsta sarcinii.

Este sigura ultrasonografia prenatala? 


Studiile de specialitate au demonstrat ca nu exista efecte adverse nici asupra mamei, nici asupra fatului. In plus, ultrasonografia nu utilizeaza raze X, asa cum se utilizeaza in radiologie.

Cand trebuie facuta ultrasonografia?   


In mod normal, ultrasonografia trebuie facuta de femeile aflate in saptamana a 20-a de sarcina. Astfel, medicul confirma daca placenta este sanatoasa si normal atasata si daca fatul creste normal in uter. 

Se pot observa miscarile corpului bebelusului, a bratelor, a picioarelor si bataile inimii.

Sexul bebelusului poate fi determinat din saptamana a 20-a de sarcina, dar anunta medicul daca doresti sa cunosti sau nu acest lucru.

Nu uita ca aceasta metoda de determinare a sexului nu este sigura in totalitate, ea poate fi interpretata gresit.

Ultrasonografia poate fi facuta si mai devreme de saptamana a 20-a, daca exista mai mult de un fat sau daca nu esti sigura de varsta sarcinii.

Ultrasonografia poate fi utilizata si in sarcina mai avansata pentru a determina:

  • daca fatul e sanatos;
  • localizarea placentei;
  • cantitatea de lichid amniotic;
  • pozitia fatului;
  • greutatea estimativa a fatului.
  • Ce este ultrasonografia 3D si 4D? 


    Ultrasonografia 3D si 4D sunt metode noi de ultrasonografie prin care fatul se poate vizualiza in imagine tridimensionala. Claritatea imaginii este asemanatoare unei fotografii, astfel se pot detecta defecte de nastere. 

    Analiza poate fi solicitata de parinti fara a fi nevoie de indicatie medicala. Prin ultrasonografie 4D se poate analiza imaginea fatului in miscare.

    Expertii descurajeaza viitorii parinti sa utilizeze aceasta metoda non-medicala de ultrasonografie, datorita informatiilor gresite sau incomplete ce pot fi primite de la personalul nespecializat.
     

    Cum te pregatesti inainte de ultrasonografie?   


    Medicii recomanda sa beti 4-6 pahare de apa inainte de a face aceasta analiza si sa va abtineti sa urinati pana dupa test. 

    E important ca vezica urinara sa fie plina pentru ca medicul sa vizualizeze mai bine fatul la ultrasonograf.

    Unii medici iti permit sa inregistrezi ultrasonografia pentru ca apoi sa o pastrezi ca amintire. Trebuie sa intrebati inainte daca vi se permite, iar daca raspunsul e afirmativ nu uitati sa aduceti o caseta video goala.

    Ce se intampla in timpul testului?   



    Poti fi rugata sa te schimbi intr-o camasa de spital.

    In timpul testului vei fi asezata pe un pat de examinare si ti se va aplica pe tegumentul intregului abdomen o cantitate mica de gel solubil in apa, ce nu pateaza si nici nu ataca pielea.

    Un mic dispozitiv, ce se numeste transductor e aplicat pe tegumentul pe care s-a aplicat in prealabil gel si e deplasat cu miscari usoare pe abdomen. 

    Transductorul trimite unde sonore de inalta frecventa in interiorul abdomenului, ce intalnesc in calea lor structuri intraabdominale, inclusive fatul. Undele sonore ce se intorc (ecouri) trec prin transductor si se transforma in imagini ce pot fi vazute pe un ecran. 

    Imaginile pot fi uneori scoase la imprimanta sau chiar inregistrate pe casete video.

    In timpul testului nu veti simti nici o durere. Discomfortul dat de vezica urinara plina il veti resimti in momentul in care transductorul e aplicat pe abdomen la acel nivel.

    Veti fi rugata sa va tineti respiratia de cateva ori (doar pentru cateva secunde).

    Durata analizei este de aproximativ 30 de minute.

    Ce se intampla dupa testul de ultrasonografie?   


    Gelul aplicat pe tegument va fi sters cu o bucata de hartie. Apoi medicul va discuta cu dumneavoastra rezultatul analizei.


    Mihaela Corla

    Redactor Copilul.ro

    Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Taguri Ecografie Ecografie fetala

    Articole recomandate

    Citeste si despre