Cum sa alegi ginecologul in sarcina

/ / Modificat: 2013-04-19
Cum sa alegi ginecologul in sarcina

Ginecologul pe care il alegi pentru a avea grija de tine in sarcina si pentru a naste cu el are un impact puternic asupra sanatatii tale si a fatului. Este o responsabilitate foarte mare, de aceea este important sa iei in calcul absolut toate criteriile de selectie pentru a face cea mai buna si "sanatoasa" alegere pentru tine si viitorul bebelus. Iata de ce trebuie sa tii cont astfel incat sa iti alegi cel mai bun ginecolog sau obstetrician care sa se ocupe de sarcina sau nasterea ta!

Alege un ginecolog obstetrician

Nu toti ginecologii sunt si obstetricieni. Ginecologul este medicul care te poate ajuta in perioada de preconceptie si in timpul sarcinii (cu analize, recomandari, teste), dar nu te asista neaparat si la nastere sau dupa aceea.

Un obstetrician este specializat in nasteri si in ingrijirea postnatala. Pentru a evita sa mergi mai intai la ginecolog si apoi sa nasti cu un alt medic, specializat in obstetrica, alege din start un medic care are ambele specializari.


In prima etapa intereseaza-te ce medici de specialitate poti gasi in zona ta, proximitatea cabinetului medical este foarte importanta.

Tine cont de reputatie si experienta, dar nu de notorietate

  Un criteriu important de selectie a medicului care sa aiba grija de tine in sarcina este reputatia si portofoliul de cazuri si experiente. Un ginecolog sau obstetrician de succes se face cunoscut printre mamici, dar si printre cele in devenire, care vor sa ramana insarcinate. Cu cat este mai laudat de mamici sau de pacienti care l-au avut ca medic, iar cv-ul lui pare sa confirme spusele sustinatorilor lui, cu atat medicul este mai competent.

Fa-ti o lista pe baza celor mai "competente" nume care iti ajung la urechi. Atentie, nu inseamna ca daca are o reputatie buna, trebuie sa fie si celebru sau de notorietate. Nu incerca sa optezi pentru un ginecolog "de vedete", deoarece nu vei avea niciodata prioritate in fata acestora.

In cazul in care este celebru, inseamna ca este si asaltat de cereri si de mamici. Este posibil sa aiba un program atat de incarcat, incat sa nu fie apt sa iti ofere ingrijirile necesare pentru a naste in siguranta si a avea un bebe sanatos.  

Tine cont de recomandarile altor mamici

Ai mamici de incredere prin preajma? Intreaba-le de medicul care a avut grija de sarcina lor si cu care au nascut si despre cum li s-a parut experienta. Pune pe lista ta de potentiali ginecologi medicii pe care prietenele si cunostintele tale ti-i numesc si apoi incepe sa investighezi si parerile altor mamici despre ei. Cauta-i pe internet si vezi ce au scris mamicile pe forumuri si ce reputatie au acestia printre ele.  

Fa alegerea dupa ce intervievezi mai multi medici

Dupa ce iti faci o lista cu top 3 sau 5 medici care ar intra in preferintele tale, incepe sa dai telefoane si sa stabilesti intalniri cu ei. Nu face o lista prea lunga de medici, deoarece nu vei avea timp sa te intalnesti cu toti. Limiteaza-te la 2-3 pe care sa ii intervievezi.

Prima impresia pe care ti-o lasa un medic dupa ce vorbesti cu el conteaza destul de mult in decizia pe care trebuie sa o iei. Este important sa te intalnesti cu medicii, deoarece numai asa le poti pune intrebari esentiale legate de costuri, de disponibilitatea lor in caz de urgente etc.

In functie de raspunsuri si de modul in care ti se adreseaza, vei sti exact care ti se potriveste si care este cel mai potrivit ginecolog sau obstetrician pentru tine.

Tine cont si de sexul ginecologului

Unele mamici mai tin cont si de sexul medicului in decizia pe care o iau. Chiar daca se spune ca ginecologii barbati sunt mai blanzi cu femeile si chiar mai buni in meseria pe care o fac, multe gravide prefera sa aiba o femeie pe post de medic in sarcina.

Cel mai important este sa alegi medicul care ti se potriveste. Este vorba de cel care te face sa te simti cel mai confortabil si cu care simti ca poti comunica cel mai usor. Nu uita ca prioritare sunt siguranta ta si a bebelusului tau, insa si confortul tau pe perioada sarcinii conteaza.

Pune in balanta toti medicii pe care ii ai in minte si alege-l pe cel cu care crezi ca poti relationa eficient pentru a naste un bebelus puternic si sanatos.

Tu cum ti-ai ales ginecologul in sarcina? Pe ce criterii l-ai selectat? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre