Analize trimestrul 1, trimestrul 2 si trimestrul 3 de sarcina

/ / Modificat: 2017-08-28
Analize trimestrul 1, trimestrul 2 si trimestrul 3 de sarcina

Articol scris de dr. Anca Panaitescu, medic specialist obstetrica-ginecologie, Spitalul Clinic Filantropia

Acesta este cel mai frecvent protocol de analize de sarcina recomandate de medici gravidei sanatoase. Pe langa aceste analize, medicul evalueaza gravida la controalele din timpul sarcinii prin examen fizic, masurarea tensiunii, greutatii, evaluarea batailor cordului fetal si alti parametri.

Analize trimestrul 1 de sarcina

Hemoleucograma;
• Biochimie: TGO, TGP, uree, creatinina, acid uric, glicemie, calcemie, proteinemie, test de screening pentru diabetul gestational (si altele in functie de starea de sanatate a gravidei);
• Profil de caogulare: APTT;
• Grup de sange si Rh (si partenerul);
• TSH*;
• Electroforeza Hemoglobina*;
• Urina: sumar de urina si urocultura;
• Examen secretie vaginala;
• Examen citologic Babes-Papanicolau;
• Antigenul HBs, Anticorpi anti-HCV, VDRL, HIV;
• Anticorpi anti-Toxoplasma tip IgM si IgG;
• Anticorpi anti-Rubella tip IgM si IgG;
• Anticorpi anti-CMV IgM si IgG;
• Anticorpi anti-HSV IgM si IgG;
• Listeria;
• Examen complex al secretiei cervico-vaginale pentru Chlamydia, Mycoplasma si Ureaplasma;
• Screening-ul pentru anomalii cromozomiale: BITEST (markeri de sange) + Ecografie (Translucenta nucala);
• Ecografie morfologica de trimestrul I;
• Testare pentru fibroza chistica si surditate congenitala;
• Se adauga numeroase analize in functie de starea de sanatate a mamei si fatului; biopsie de vilozitati coriale sau amniocenteza daca este nevoie.

Multi medici fac la fiecare vizita si o ecografie de biometrie fetala – care evalueaza cresterea si dezvoltarea fatului. Controlul ginecologic poate fi sau nu necesar la fiecare vizita. Gravidele trebuie sa mearga la medic o data pe luna pana in trimestrul III, daca nu exista complicatii, iar in trimestrul III vizitele sunt la doua saptamani sau chiar saptamanal cand se apropie nasterea.

Pentru gravidele care au sarcina cu risc (au boli inainte de sarcina sau aparute in sarcina, au o sarcina cu probleme sau un fat afectat) protocolul de evaluare poate contine multe alte analize. Spre exemplu, gravidele cu Rh negativ, fac frecvent dozarea anticorpilor anti-D din sange pentru masurarea valorii (titrului) lor in dinamica.

Ce evalueaza aceste analize?

Hemoleucograma

Hemoleucograma completa ne da informatii despre celulele din sangele gravidei. Celulele rosii (hematii sau eritrocite) sunt cele care transporta oxigenul de la plamani spre tesuturi si ele contin hemoglobina. O scadere a numarului lor sau a cantitatii de hemoglobina pe care o contin poate arata prezenta unor tipuri de anemie la gravida. Celulele albe (leucocite) in numar crescut pot anunta o infectie. Totusi, la gravide, numarul leucoitelor este usor crescut fara a insemna ca gravida e bolnava. Trombocitele (plachete) sunt celeule responsabile pentru coagularea sangelui. Scaderea numarului acestora poate arata probleme importante la gravida si necesita evaluare suplimentara.

Biochimia

TGO si TGP sunt enzimele hepatice si creserea lor peste limita normala indica o afectare a ficatului. Ureea, creatinina si acidul uric dau informatii despre functia rinichilor. Glicemia ne poate spune daca gravida are diabet sau hipoglicemie. Este de asteptat ca la femia gravida valorile unor analize sa fie modificate fara insa a avea vreo semnificatie. Spre exemplu, valorile colesterolului, a trigliceridelor sau a HDL sau LDL sunt modificate in sarcina in mod normal.

Profilul de coagulare

Profilul de coagulare e foarte important. Exista numeroase stari patologice la gravide in care apare o tendinta spre hipercoagulabilitate a sangelui (ceea ce ar putea predispune la formarea unor cheaguri de sange in vasele care aduc sange la fat si intreruperea circulatiei catre fat care poate duce la cresterea insuficienta a fatului sau chiar la moartea intrauterina). In cazul unor probleme de coagulare, depistate la aceste analize de uzuale, medicul va va recomanda sa faceti mai multe analize speciale si s-ar putea chiar sa aveti nevoie de tratament anticoagulant.

Grupul de sange si Rh

Sunt importante pentru ca pot exista incompatibilitati care duc la aparitia unor anticorpi ce pot afecta copilul. Daca mama este Rh negativa si tatal Rh pozitiv, mama trebuie sa dozeze anticorpi anti-D din sange in divesre momente ale sarcinii. Daca anticorpii cresc de la o dozare la alta, fatul trebuie evaluat ecografic minutios si trebuie stabilita o conduita speciala. In cele mai multe din situatii, insa, anticorpii raman la acelasi titru sau nu apar deloc si este recomandabila vaccinarea cu un vaccin special.

Daca grupul de sange al gravidei este 0 si al sotului A, B sau AB, exista posibilitatea sa apara niste anticorpi la gravida care ajunsi la bebelus dupa nastere pot prelungi icterul neonatal fiziologic. Neonatologul, medicul care se ocupa de bebelus imediat dupa nastere va dori sa stie care este grupa de sange a mamei si a tatalui.

*TSH

Hormonul care da informatii despre functia tiroidei. Functia tiroidei este importanta in sarcina, hormonii produsi de tiroida trec la fat si sunt importanti in dezvoltarea acestuia. Lipsa acestor hormoni (deci o hipotiroidie, o scadere a functiei tiroidiene) duce la anomalii de dezvoltare la bebelus. Nu toti medici recomanda acesa analiza deoarece problemele de tiroida nediagnosticate sunt rare la femeile tinere.

*Electroforeza hemoglobinei

Electroforeza hemoglobinei este recomandata doar pentru anumite grupuri de populatie, cei cu risc de talasemie, o boala a sangelui. La gravidele cu anumit tip de anemie, medicul poate recomanda aceasta analiza.

Urina

Sumarul de urina da, in principal, informatii asupra functiei de epurare a rinichilor. Urocultura presupune insamantarea urinii pe medii speciale de cultura si observarea cresterii de colonii bacteriene. Daca exista crestere semnificativa se considera ca exista o infectie urinara. In aceste cazuri se face si antibiograma – un test prin care se incearca pe aceste colonii aplicarea de antibiotice. Antibioticele care elimina coloniile crescute sunt cele care pot fi folosite pentru tratarea infectiei urinare. Nu toate antibioticele pot fi adminstrate in sarcina.

Secretia vaginala

Secretia vaginala ne da informatii asupra posibilitatii existentei unei infectii la acest nivel. Daca exista infectie, aceasta trebuie, cel mai adesea, tratata. Examenul Babes-Papanicolau da informatii asupra starii de sanatate a colului uterin.

Antigenul HBs

Este un marker care da informatii asupra infectiei cu virusul hepatitei B.

Anticorpii anti-HCV

Anticorpii anti-HCV pozitivi (prezenti) presupun existenta unei infectii cu virusul hepatitei C.

VDRL

Testul pentru sifilis, o boala cu transmitere sexuala destul de frecventa. Exista si situatii rare cand VDRL-ul poate fi pozitiv in mod fals – in cazul unor boli autoimune, de exemplu.

HIV

Este virusul imunodeficientei umane, care pot duce la SIDA.

Anticorpii anti Toxoplasma de tip IgM sau IgG

Toxoplasma este un parazit care are in ciclul de reproducere pisica. Infectia se poate contacta din materiile fecale ale pisicii sau din carnea infestata nepreparata termic corespunzator. Anticorii de tip IgM reactivi sau pozitivi presupun existenta unei infectii recente. Anticorpii de tip IgG reactivi sau pozitivi presupun o infectie in trecut si prezenta lor este de bun augur – presupune, in principiu, protectia in fata unei noi infectii. Spre exemplu, daca gravida are anticori IgG anti Toxoplasma reactivi sau pozitivi, inseamna ca, cel mai probabil, femeia a facut infectia candva in trecut si este protejata in fata unei noi infectii. Aceasta este o situatie buna; in schimb, prezenta anticorpilor de tip IgM reactivi, presupune o infectie recenta, poate chiar in cursul sarcinii. Infectia cu Toxoplasma in timpul sarcinii este riscanta pentru fat.

Anticorpii anti Rubella

Rubella este un virus care da una din bolile copilariei, rubeola. Cele mai multe femei au facut aceasta boala in copilarie, deci ne asteptam sa gasim anticorpi de tip IgG prezenti sau reactivi (anticorpii IgG denota o infectie in trecut si presupun protectia in fata unei noi infectii cu virusul Rubella). Absenta anticorpilor IgG anti-Rubella trebuie sa atraga atentia gravidei sa se protejeze de infectie, sa evite comunitatile de copii sau persoanele infectate. Contactarea infectiei in sarcina este periculoasa pentru copil.

Virusul citomegalic (CMV)

CMV poate afecta organele copilului daca infectia este dobandita in sarcina. Anticorpii anti CMV ne arata daca exista o infectie actuala (IgM reactivi sau pozitivi) sau daca a existat o infectie in trecut (prezenti sunt IgG).

Anticorpii anti HSV

Anticorpii anti HSV impotriva viruslui herpetic, care are mai multe tulpini responsabile pentru formele de herpes labial si genital. Este important ca in momentul nasterii pe cale naturala, gravida sa nu aiba leziuni active de herpes genital. La trecerea prin canalul de nastere, copilul poate veni in contact cu virusul si se poate imbolnavi (encefalita herpetica, pneumonie). De aceea, e important ca medicul sa stie daca gravida are o infectie herpetica latenta, adica daca exista anticorpi anti-HSV de tip IgG prezenti.

Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma

Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma sunt germeni care se transmit pe cale sexualã. Infectia cu acesti germeni creste riscul de nastere prematura si de pierdere a sarcinii. Aceste infectii se depisteaza usor si sunt usor de tratat, chiar si in timpul sarcinii.

Listeria

Listeria este o bacterie pe care gravida o poate contacta din mancare: carne afumata, anumite tipuri de branzeturi. Poate duce la pierderea sarcinii si, daca ajunge la nou-nascut, poate duce la meningita, pneumonie sau chiar la infectii generalizate.

Screening pentru anomalii cromozomiale in trimestrul 1

Examenul de screening pentru anomalii cromozomiale in trimestrul I isi propune sa detecteze gravidele cu sarcini la risc pentru sindroame genetice ca sindromul Down si altele. Presupune trei pasi:

1. Recoltarea de sange pentru evaluarea a doi markeri biologici (beta-HCG is PAPP-A);

2. Evaluarea unui parametru ecografic al fatului (grosimea translucentei nucale – zona din spatele cefei fatului);

3. Corelarea acestor parametri intr-un soft de calculator si aprecirea riscului de anomalii genetice pentru sarcina respectiva. Sa luam un exemplu de rezultat: riscul de sindrom Down este de 1/1887 – acesta reprezinta un risc scazut si inseamna ca doar 1 din 1887 de femei care au valorile pe care dumneavoastra le aveti la analiza va naste un copil cu sindrom Down. Un risc de 1/200 poate determina medicul sa va recomande amniocenteza sau biopsie de vilozitati coriale.  

Ecografia morfologica de trimestrul I

Ecografia de trimestrul I presupune evaluarea cu un aparat de ultima generatie de catre un medic specialist a fatului pentru a aprecia dezvoltarea organelor si sitemelor acestuia. Tot acum se poate aprecia sexul copilului.

Analize trimestrul 2 de sarcina

• Ecografie de morfologie fetala trimestrul II
• Se adauga analize in functie de starea de sanatate a gravidei, boli dinainte sau din timpul sarcinii

Ecografia morfologica de trimestrul II  presupune evaluarea amanuntita a tuturor organelor si sistemelor fatului. Fatul este evaluat "din cap pana in picioare" si se pot depista anomalii si malformatii.

Analize trimestrul 3 de sarcina

• Hemoleucograma;
• Biochimie;
• Profil de coagulare;
• Sumar de urina si urocultura;
• Secretie vaginala, culturi pentru depistarea Streptococului de grup B;
• Ecografie de morfologie fetala trimestrul III.

    Dintre analizele de trimestrul III trebuie amintita necesitatea culturilor pentru streptococul de grup B. Aceasta bacterie este prezenta frecvent in tractul genito-urinar si digestiv al femeilor gravide fara a avea vreo importanta. Insa, daca bebelesul in timpul nasterii se infecteaza cu aceasta bacterie din vaginul mamei, poate sa se imbolnaveasca sever. De aceea este importanta tratarea infectiilor genito-urinar cu streptococ de grup B la femeia gravida inainte de a naste.

    Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Taguri Analize sarcina Ecografie sarcina Test torch sarcina

    Articole recomandate

    Citeste si despre