Nevoia de fier in sarcina si alimentele recomandate

/ / Modificat: 2016-12-13
Nevoia de fier in sarcina si alimentele recomandate

Fierul este utilizat pentru producerea hemoglobinei - proteina din celulele rosii care transporta oxigenul la organele si tesuturile din organism. In timpul sarcinii, organismul poate transporta cu pana la 50% mai mult sange decat de obicei. Astfel, cantitatea de fier necesara pentru organism creste.

„In cazul in care dieta femeii insarcinate nu furnizeaza cantitatea de fier necesara organismului, acest lucru poate duce la anemie, o afectiune cauzata de lipsa de fier din organism. Anemia in timpul sarcinii creste riscul de complicatii, cum ar fi nedezvoltarea corecta a fatului, nastere prematura sau greutate mica la nastere”, explica domnul doctor Silviu Istoc, medic primar obstetrica-ginecologie.

Cat de mult fier este necesar in timpul sarcinii?

Pentru femeile insarcinate, doza recomandata de fier este 38 mg pe zi. Se estimeaza ca cele mai multe femei primesc doar aproximativ 18 mg de fier din dieta lor. La prima vizita prenatala, medicul va trebui sa efectueze mai multe teste de sange, pentru a verifica starea de sanatate a femeii.

„In cazul in care, dupa realizarea testelor necesare, valorile hemoglobinei sunt bune, aceasta va trebui sa mentina cantitatea de fier la nivelul optimva cu ajutorul alimentatiei. Daca rezultatele la sange indica faptul ca exista o lipsa de fier sau de alte elemente necesare, va trebui sa se suplimenteze cantitatea de fier pana cand nivelul hemoglobinei este imbunatatit”, afirma dr. Silviu Istoc.

Care sunt alimentele cu un continut mare de fier?

In afara de suplimentele alimentare care pot completa cantitatea necesara de fier in organism, este important ca viitoarea mamica sa aiba o dieta bogata in fier. Exista doua tipuri de surse de fier:

Sursele de baza non-vegetariene: carne de pui, de preferat carnea de culoare inchisa, care se gaseste in pulpele de pui, crustacee, cum ar fi crevetii, midii si scoici, dar si ficatul.

Sursele vegetariene de fier sunt: legume cu frunze verzi, conopida, frunze de gulie, frunze de menta si frunze de ridiche. De asemenea, sunt bogate in fier legumele, precum sfecla rosie, dovleacul, cartofii dulci, broccoli, fasolea, mazarea, nautul si lintea. Nucile, semintele si fructe uscate, cum ar fi nuci de caju, nuca de cocos, seminte de dovleac, seminte de mustar, seminte de susan, fisticul, stafidele, seminte de coriandru, reprezinta alimentele care pot inlocui gustarile dintre mese, care au un continut ridicat de fier.

Cum se verifica absoarbe fierul din alimentele consumate?

Vitamina C ajuta ca organismul sa absoarba mult mai repede fierul din alimentele consumate. Puteti obtine vitamina C din alimente fermentate si incoltite, dar si din citrice si legume. Pe langa alte beneficii pe care le are Vitamina C, aceasta este un adjuvant pentru organismul uman, creste imunitatea si ajuta la stabilizarea elementelor nutritive.

De asemenea, exista dovezi care sustin ca gatitul in ustensile de fier creste absorbtia fierului in organism. Mai mult decat atat, atunci cand aceste alimente s-au administrat la copii cu regularitate timp de patru luni, valorile hemoglobinei copiilor s-a imbunatatit.

Ce inhiba absorbtia fierului?

Cantitatea de fier absorbita variaza in functie de:

• continutul de fier al produselor alimentare;

• tipul de fier prezent;

• alte alimente prezente in dieta.

Daca sursa de fier este carnea, tipul de fier gasit in aceste produse este usor de absorbit de catre organism si nu este afectat de alte alimente pe care le consumati.

Insa sursele vegetariene de fier necesita o atentie deosebita, deoarece exista unele ingrediente care pot impiedica absorbtia fierului:

• Taninul este o substanta care se gaseste in ceai si cafea, care poate impiedica fierul sa fie absorbit. Cel mai bine este sa consumati aceste bauturi cu cel putin o ora inainte de manca alimente care contin fier.

• Fitatii sunt substante gasite in unele cereale integrale, cum ar fi faina din cereale integrale, painea din cereale integrale sau paste care pot preveni, de asemenea, absorbtia fierului.

Cantitatile mari de calciu interfereaza in absorbtia fierului. Nu trebuie sa luati supliment de calciu in timpul mesei sau in acelasi timp cu suplimentul de fier. Este cel mai bine sa evitati consumul de lapte imediat dupa mese, din acelasi motiv.

Dr. Silviu Istoc este medic primar Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover, in cadrul Departamentului de Medicina Materno-fetala si Chirurgie Ginecologica Minim Invaziva si la Clinica ProVita. Mai multe detalii puteti citi pe www.dristoc.ro si pe pagina de Facebook.

dr_istoc

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Fier sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre