Importanta proteinelor in alimentatia gravidei

/ / Modificat: 2014-01-07
Importanta proteinelor in alimentatia gravidei

Proteinele sunt substante cu rol esential in dieta unei gravide, intrucat contribuie din plin nu doar la energizarea organismului viitoarei mamici, ci si la cresterea si dezvoltarea armonioasa a fatului. Iata cum ajuta proteinele bebelusul sa creasca in burtica mamei, care este doza zilnica recomandata in aceasta perioada si principalele surse alimentare din care se pot procura!

Rolul proteinelor in sarcina

Proteinele au un rol important in sarcina si trebuie sa se regaseasca din plin in meniul de gravida. Principalul beneficiu al proteinelor in sarcina este ca ajuta la dezvoltarea cerebrala a copilului. Creierul fatului incepe sa se dezvolte inca din stadiul de embrion si are nevoie de cat mai multe proteine pentru a creste si a-si imbunatati functiile. Aici intra in joc proteinele, care trebuie introduse in dieta ta inca din primele momente in care afli ca vei avea un copil.

Proteinele contribuie din plin si la dezvoltarea musculaturii corecte a fatului, pentru ca dupa nastere sa fie capabil sa-si tina capul singur, sa stea in fundulet si sa-si foloseasca corespunzator muschii in tot soiul de activitati. Foarte putine femei stiu ca in timpul sarcinii pierd o buna parte din masa musculara, din cauza faptului ca nu pot face sport sau activitate fizica la capacitate maxima. Pentru combaterea acestui efect secundar, este recomandat sa mananci proteine, intrucat ajuta la formarea si regenerarea musculara.

Proteinele au un rol crucial si in dezvoltarea corecta a placentei si lichidului amniotic din sarcina, asigurarea volumului necesar de sange si in mentinerea puternica a uterului si a altor tesuturi care sunt suprasolicitate in aceasta perioada. Nu in ultimul rand, proteinele sunt substante nutritive cu rol important in stimularea sistemului imunitar al organismului. Te ajuta sa-ti intaresti imunitatea si sa te feresti de boli, astfel incat sa duci sarcina la termen, fara probleme.  

Doza zilnica recomandata si alimente bogate in proteine

Atunci cand esti gravida, doza zilnica recomandata de proteine este in jur de 71 de g, iar principala sursa din care le poti procura este alimentatia. Exista o multime de alimente cu continut crescut de proteine care pot fi introduse in siguranta in meniul de sarcina.

Principalele categorii de alimente bogate in proteine sunt lactatele, carnea, cerealele si legumele:

Surse alimentare de proteine Grame proteine
90 g carne de pasare, peste sau fructe de padure 21
85 g carne de vita 26
1 cana de fasole 15
1/2 cana de tofu 10
240 g iaurt 10
1 cana de lapte 8
2 linguri de unt de arahide 8
1/2 cana de leguminoase 7
30 g branza 7
1 ou 6
1 pahar de lapte 8
1 cana de paste 5
1/4 cana de nuci 6
1/2 cana de legume fara amidon 2
100 g ficat de porc 19
100 g branza de vaca 33
100 g bulion din rosii 3,6
100 g ciuperci 5

Mai cunosti si alte alimente bogate in proteine pe care o gravida ar trebui sa le manance in sarcina? Cat de importante crezi ca sunt acestea pentru sanatatea fatului? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimente proteine

Articole recomandate

Citeste si despre