Aportul de lichide in sarcina

/ / Modificat: 2010-07-27
Aportul de lichide in sarcina

Cantitatea de lichide consumata pe perioada sarcinii si a alaptarii poate influenta sanatatea ta si a bebelusului tau. Medicii recomanda ca aportul de lichide in sarcina sa fie usor crescut mai ales in primul trimestru, atunci cand multe femei sufera de greturi si se pot deshidrata. Trebuie sa ai mare grija la cantitatea, dar si la calitatea lichidelor consumate, indicate fiind in special apa plata si minerala, laptele si sucurile naturale.

Retentia de apa este un fenomen normal in sarcina, pentru ca, o data cu evolutia sarcinii, se mareste atat volumul de sange, cat si cantitatea de lichid amniotic in care sta bebelusul. Volumul de lichid din tesuturi creste de asemenea cu 2-3 litri la femeia insarcinata.

Aportul de lichide in sarcina este cu atat mai important cu cat intervine in reglarea tensiunii arteriale.

Bauturi interzise in sarcina si alaptare

Pe de alta parte, pe perioada sarcinii este bine sa eviti anumite ceaiuri, cafeaua si sucurile acidulate cu adaos mare de zahar. Ceaiuri interzise in sarcina sunt: ceaiul verde, care determina scaderea tensiunii si a tonusului vaselor sanguine, lemnul dulce, anasonul, feniculul cimbrul, salvia care stimuleaza contractiile uterine si alte ceaiuri care contin uleiuri esentiale si substante estrogene.

Pe de alta parte, exista ceaiuri usor diuretice, special concepute pentru femeile insarcinate, care te pot ajuta sa scapi de edemele atat de suparatoare in sarcina. Printre ceaiurile indicate in sarcina se numara ceaiul de frunze de zmeur, care combate anemia si previne starile de greata din sarcina, sau ceaiul de galbenele, eficient in cazul arsurilor stomacale.

S-a dovedit ca un consum exagerat de cafea pe perioada sarcinii creste semnificativ riscul mortii fatului inainte de nastere. De aceea, medicii le recomanda femeilor insarcinate sa limiteze consumul de cafea la mai putin de doua cesti pe zi, in anumite cazuri impunandu-se chiar renuntarea totala la aceasta bautura.

Aportul de lichide in alaptare

Pe perioada alaptarii, este bine sa te hidratezi corespunzator pentru a-i asigura bebelusului o cantitate suficienta de lapte. De asemenea, in aceasta perioada trebuie sa ai mare grija la ceea ce bei, pentru ca anumite lichide pot avea efecte negative asupra bebelusului. Cantitatea de apa consumata atunci cand alaptezi este aceeasi ca in sarcina; este bine sa eviti bauturile carbogazoase, energizante, ceaiul negru, cola, cafeaua, alcoolul. Un efect pozitiv asupra copilului il pot avea in schimb ceaiul de musetel, de tei, sau ceaiurile anticolici.

Consumul de alcool este interzis atat pe perioada sarcinii, cat si in alaptare, putand determina grave malformatii, intarziere fizica si/sau intelectuala in dezvoltarea fatului. Alcoolul trece prin placenta si ajunge la fat, al carui ficat nu este pregatit sa-l descompuna. Daca iti este totusi dor de gustul berii si esti insarcinata sau alaptezi, poti opta pentru o varianta fara alcool; vei vedea ca nu este foarte diferita. Iar daca erai mare amatoare de cocktailuri alcoolice, acum este momentul sa le incerci pe cele pe baza de sucuri de fructe, fara alcool. Vei descoperi cat sunt de delicioase.

Daca participi ocazional la mese festive, poti inchina fara probleme o cupa de sampanie; la fel, este permis sa bei din cand in cand o ceasca mica de cafea sau un pahar de cola. Atat timp cat consumul de alcool, bauturi carbogazoase indulcite sau cafea este moderat, iar aportul de lichide in sarcina este unul corespunzator, atunci nu vor exista motive de ingrijorare pentru sanatatea copilului tau.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Lichide in sarcina Sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre