Alcoolul in sarcina de sarbatori: gustam sau mai bine nu?

/ / Modificat: 2017-04-11
Alcoolul in sarcina de sarbatori: gustam sau mai bine nu?

Este perioada in care sarbatorile sunt scaldate intr-unele dintre cele mai parfumate si savuroase bauturi de sezon - vin fiert, tuica fiarta, sampanie, punchuri, lichior de oua etc. Meniul ademenitor al acestei perioade face cu ochiul pana si celei mai putin gurmande sau pofticioase gravidute. Insa controversele din jurul pericolelor consumului de alcool in sarcina continua in randul specialistilor, inducand in eroare gravidele, care nu stiu daca sunt in siguranta atunci cand beau o gura de sampanie sau de vin fiert ori nu!

Intrebarea ramane aceeasi: sa bei sau nu putin alcool de sarbatori? Tine cont de parerile medicilor, dar ia decizia de una singura! Cantareste avantajele si dezavantajele, vezi daca te simti confortabil cu decizia de a consuma o gura de sampanie sau nu si asuma-ti intotdeauna decizia!

Consumul de alcool, periculos in primul trimestru

O parte dintre medicii sustin ca pericolul cel mai mare al consumului de alcool in sarcina apare in primul trimestru, cand fatul este extrem de vulnerabil. Dupa primul trimestru, multi specialisti sustin ca o gura de vin sau de bere, ocazional, cat sa iti satisfaci pofta, este inofensiva. "Primele opt saptamani dupa conceptie reprezinta perioada in care fatul este cel mai vulnerabil la defectele din nastere provocate de consumul de alcool. Studiile arata ca gravidele care consuma 3-4 portii de bautura odata in saptamanile 3-4 dupa conceptie risca sa piarda sarcina din cauza riscului crescut de sindrom al alcoolismului fetal.", sustine Susan D. Rich, medic si reprezentant al National Organization on Fetal Alcohol Syndrome.

Consumul de alcool, interzis pe toata durata sarcinii

Cei mai multi medici interzic cu desavarsire alcoolul in sarcina. Chiar daca sunt la curent cu studii care atesta ca, baut in anumite perioade ale sarcinii si in cantitati foarte mici, alcoolul este inofensiv, prefera sa fie precauti si sa excluda orice risc care ar putea aparea din cauza acestui comportament. "Consumul de alcool nu este sigur in nicio perioada a sarcinii. Din primul moment in care afli ca esti insarcinata, trebuie sa renunti la consumul de alcool.", este avertizarea data de aceeasi Susan Rich, care este in asentimentul numerosilor specialisti in domeniu.

Specialistul sustine ca nu exista o perioada sigura in care sa bei alcool in sarcina: "creierul copilului este susceptibil la alcool in orice etapa, nu doar in primul trimestru; de exemplu, in al treilea trimestru se dezvolta parti ale creierului implicate in buna functionare a sistemului vestibular, care pot fi afectate de consumul de alcool."

O gura ocazionala de alcool nu este periculoasa in sarcina

Pe de alta parte, exista si tagma specialistilor flexibili sau mai putin exigenti in ceea ce priveste restrictiile cu privire la consumul de alcool in sarcina. Este si cazul medicului obstetrician Mary Jane Minkin, din cadrul Universitatii Yale. Specialistul sustine ca o gura de alcool, consumata sporadic, nu pune in pericol sarcina: "Atat timp cat nu exagerezi si consumi cantitati mici, o data sau de doua ori pe saptamana, probabil ca nu exista un pericol. Am incredere in pacientele mele ca inteleg ce inseamna consum ocazional si sporadic de alcool. Unii dintre colegii mei ma acuza si critica atunci cand spun ca o cantitate mica de alcool este sigura in sarcina - se tem ca odata ce gravidele aud ca alcoolul este inofensiv, vor exagera si isi vor pune in pericol sarcina."

Medicul explica faptul ca nu impune restrictii categorice pacientelor din simplul fapt ca exista un vid al informatiilor cu privire la pericolul pe care alcoolul il ridica asupra sarcinii. Sigur ca s-au facut numeroase studii si ca s-a dovedit ca pana si un consum de doua portii de alcool pe zi poate provoca sindromul alcoolismului fetal. Insa nu exista cercetari stiintifice care dovedesc ca o singura bautura pe saptamana sau luna ar putea avea acest pericol.

Exista mai multi specialisti care cred cu tarie ca a bea un pahar de vin o data pe saptamana sau pe luna nu reprezinta un pericol pentru sarcina, insa prefera sa recomande evitarea totala a consumului de alcool, pentru mai multa siguranta. Multi nu au incredere in gravide. Sunt de parere ca odata ce le spun gravidelor ca pot consuma in siguranta o portie de bautura pe saptamana sau luna, acestea nu vor tine cont si vor depasi limitele recomandate, punandu-si astfel sarcina in pericol.

Obstetricianul nu incurajeaza consumul de alcool in sarcina, dar nici nu este absurd. Sustine ca este irational sa crezi ca daca o gravida bea o gura de sampanie la o aniversare, de Revelion sau de Craciun, inseamna ca si-a pus in pericol copilul. Este si mai absurd sa crezi ca doar daca iti atingi buzele cu vin, in sarcina, iti pui in pericol copilul.

Decizia finala: intotdeauna a gravidei

In mod cert, exista o multime de date stiintifice care atesta faptul ca anumite cantitati de alcool dauneaza fatului. De asemenea, exista o lipsa de informatii cu privire la cantitatea exacta de la care incepe pericolul si cu privire la eventualele pericole pe care o gura de alcool le-ar putea avea asupra sarcinii. Nici specialistii nu lamuresc prea mult gravidele, intrucat se impart in cele doua tabere, pro (cantitati foarte mici si ocazionale) si contra consumului de alcool. In ultima instanta, mingea este in terenul gravidei, care are ultima decizie.

Psihicul joaca un rol important in modul in care afecteaza sarcina o gura de vin fiert bauta in sanul familiei de Craciun sau nu. Daca o bei cu gandul ca iti va pune in pericol sarcina, este posibil sa aiba acest efect. Insa daca o bei cu grija ca ii vei face rau bebelusului, exista mai multe sanse sa te mustre constiinta si sa stai cu teama pana la sfarsitul sarcinii. Fa doar ce simti, ce crezi, dar asuma-ti decizia! Dar daca stii ca te vei simti vinovata de gura de alcool pe care ai baut-o, mai bine stai departe de el!

Cate dintre voi sunteti gravide in perioada sarbatorilor? Preferati sa evitati complet alcoolul in aceasta perioada sau mergeti pe ideea ca "o gura nu are ce rau sa faca"? Impartasiti-ne parerile voastre in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alcool sarcina Alcool gravide

Articole recomandate

Citeste si despre