Top 10 nume de copii in 2011

/ / Modificat: 2012-06-25
Top 10 nume de copii in 2011

In 2011, cele mai populare nume de copii s-au indepartat de prenumele traditionale precum Ion, Petre, Vasilica sau Florica. Conform datelor inregistrate de autoritati anul trecut, baieteii au fost botezati de cei mai multi parinti cu numele de Cristian, Matei, Luca si Alexandru, iar fetitele Alexandra, Mara, Antonia sau Ilinca.

Noul cod civil, intrat in vigoare la data de 1 octombrie 2011, a intezis ofiterilor de stare civila sa inregistreza nume de copii indecente, ridicole sau care contravin intereselor copilului. Decenta impusa legal a facut ca, la nivel national, sa predomine nume ca David, Andrei, Toma, Stefan, Maria, Elena si Sofia. Iata un clasament cu cele mai populare nume de copii in anul 2011.

Top 10 nume de baieti in 2011

1. Vlad

Destul de cautat si anul acesta, numele de orgine slava Vlad a fost atribuit unui numar impresionant de baieti nou-nascuti in 2011. Derivat de la prenumele Vladimir, se traduce prin "cel care stapaneste lumea".

2. Calin

Calin provine de la numele Sfantului Calinic. In limba slava, acesta inseama "cel frumos", insa poate fi tradus si prin "cel victorios" sau "cel bun".

3. Cristian

Provenit din latinescul Christian, numele are semnificatia biblica de "urmasul lui Hristos". Parintii tind sa il prefere din nou pentru baietei, in fata altor nume cu rezonanta straina.

4. Darius

Numele Darius este de origine persana. Bebelusii cu acest nume sunt protejati de semnificatia lui pozitiva, "cel care mentine binele".

5. David

Popular si in anii trecuti, dar mai ales in 2011, numele David are semnificatie biblica. Originea sa este ebraica si se traduce prin "cel iubit de parinti" sau "conducatorul".

6. Matei

Matei provine din limba greaca, de la "Matthaios" si inseamna "darul lui Dumnezeu" sau "copilul lui Dumnezeu".

7. Luca

Numele biblic "Luca" a fost ales de un numar mare de parinti in 2011 si semnifica "nascut in lumina", provenind din limba latina.

8. Fabian

Cu o rezonanta deosebita, Fabian provine din familiile de vita nobila din Evul Mediu si inseamna "cel care insamanteaza".

9. Cezar

Relevant pentru istoria latina si romana, numele de Cezar inseamna "cel puternic".

10. Alexandru

De origine greaca si sarbatorit pe 30 august, numele Alexandru inseamna "cel care protejeaza oamenii". In 2010 si 2011 o foarte mare parte dintre baietei au fost botezati Alexandru, chiar daca a fost folosit ca al doilea prenume.

Top 10 nume de fete in 2011

1. Mara

Un derivat superb al numelui Maria, Mara inseamna "bucurie" si se potriveste persoanelor puternice, sociabile, ambitioase si echilibrate.

2. Iulia

Numele Iulia, foarte popular in 2011, inseamna "fiica lui Jupiter", "lumina cerului", "darul divinitatii" si "blandete".

3. Raluca

Raluca este un nume cu origini latine, englezesti si mitologice. In greaca veche, inseamna "printesa, regina", iar in latina semnifica "raza de lumina".

4. Olivia

Cu o semnificatie aparte in Biblie, numele de "Olivia" desemneaza ramul de maslin cu care Mantuitorul a fost intampinat in duminica Floriilor.

5. Daria

Femininul numelui Darius, Daria inseamna "cea care stapaneste binele".

6. Sofia

Derivat din grecescul "sophia", numele inseamna "intelepciune".

7. Alexandra

Femininul numelui Alexandru, inseamna "cea care are grija de oameni".

8. Ilinca

Forma a numelui Elena, inseamna "stralucire solara"

9. Ioana

Un nume traditional romanesc revenit in tendinte anul trecut, inseamna "dar de la Dumnezeu".

10. Antonia

Antonia este un nume care provine din limba greaca, de la "anthos" si inseamna floare.

Tu ce nume speciale ai in minte pentru copilul tau? Da-ne de veste in sectiunea de comentarii!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre