Ai ales cel mai bun prenume pentru bebelusul tau?

/ / Modificat: 2012-06-26
Ai ales cel mai bun prenume pentru bebelusul tau?

Inainte de a inscrie numele bebelusului in certificatul de nastere, ia considerare toate implicatiile sau influentele pe care prenumele ales le-ar putea avea in viata lui. Iata cand risti sa alegi nume nepotrivite, ce probleme pot crea in viitor copilului si cum poti evita sa se intample acest lucru! Alege un nume pentru bebe care sa devina o prelungire a personalitatii lui si nu o piedica in dezvoltarea lui emotionala sau sociala!

Foto: askamum.co.uk

Cand risca parintii sa aleaga prenume nepotrivite pentru copii?

Alegerea numelui copilului ar trebui sa fie cea mai frumoasa si relaxanta experienta din sarcina. Cu toate acestea, exista parinti care odata ce fac alegerea finala ajung sa aiba regrete sau remuscari cu privire la varianta pe care au ales-o.

Specialistii sustin ca, de-a lungul anilor, numarul parintilor care regreta alegerea facuta pentru numele copilului a crescut simtitor, ceea ce este ingrijorator. Ei trag un semnal de alarma si ii atentioneaza pe viitorii parinti ca este foarte important sa aleaga cu atentie numele bebelusului lor si sa ia in calcul toate implicatiile care decurg din asta.

In epoca moderna, cu internetul si sute de carti pline de sugestii de nume de copii, parintii au de-a face cu un fenomen numit "paradoxul alegerii". Cu cat parintii au la dispozitie mai multe optiuni, cu atat alegerea este mai grea, se streseaza foarte tare si nu fac intotdeauna cele mai bune alegeri, moment in care apar si remuscarile.

Din dorinta de a alege nume cat mai originale, creative, bizare si imprumutate din tendintele de peste hotare, parintii ajung sa isi boteze copiii cu prenume complicate, greu de pronuntat si scris, dar si predispuse la apelative si porecle neprietenoase, care pot afecta viitorul copilului.

Pe de alta parte, exista parinti care regreta numele ales pentru copii tocmai din cauza ca a devenit prea popular, in timp ce altii se lasa influentati de opiniile si reactiile celor din jur, care-si arata nemultumirea.

Un nume prost ales ii poate marca profund dezvoltarea copilului, care este posibil sa nu se regaseasca in el, sa fie batjocorit sau poreclit de colegi, lucruri care ii pot afecta stima de sine.

Cum sa alegi prenumele potrivit pentru copilul tau?

Pentru a nu risca sa alegi un nume pe care l-ai putea regreta in scurt timp sau peste ani, este important sa tii cont de cateva detalii, inainte de a lua decizia finala.

Esti sigura ca nu vei regreta numele ales doar in momentul in care te vei convinge ca prenumele asupra caruia te-ai decis se potriveste cu personalitatea micutului tau, deorece trebuie sa fii constienta ca el va purta acest nume toata viata.

Iata cateva criterii esentiale pe care sa le urmaresti inainte de a decide cum iti botezi copilul:

  • fa o alegere personala, un nume care sa aiba o semnificatie speciala pentru tine, indiferent ca este popular sau nu; daca simti ca vrei sa se numeasca dupa parinti, bunici, staruri preferate, atunci fii sigura ca este cea mai buna idee;
  • nu opta pentru top 5 sau 10 nume populare ale anului respectiv sau din toate timpurile; chiar daca sunt frumoase si ti-ar placea sa le alegi, este foarte posibil sa regreti in scurt timp alegerea facuta, chiar pe motivul popularitatii acestora;
  • asigura-te ca se potriveste cu numele de familie - nu vrei sa risti sa ii alegi un prenume care suna ca nuca in perete atunci cand este alaturat cu numele de familie;
  • opteaza pentru un nume care se scrie simplu, cum se aude - fara litere ascunse in el, care nu se pot sesiza din pronuntie (exemplu: Alessia); cel mai sigur este sa se scrie exact asa cum se pronunta; in acest fel, il scutesti pe micut, in viitor, de efortul de a corecta pe toata lumea care incearca sa ii scrie numele sau de a intampina neplaceri in acte si documente oficiale;
  • nu te lasa influentata de cei din jur; alegerea numelui copilului trebuie sa fie a ta si a taticului, nu a prietenilor, bunicilor sau a altor apropiati ai familiei;
  • nu pune copilului un nume confuz, din care lumea sa nu se prinda daca este baiat sau fata; alege in functie de sex;
  • nu lua o decizie finala, decat dupa ce vezi copilul, la nastere; s-ar putea sa ai o revelatie si sa ti se para ca fetisoara lui inspira un alt nume.

Tu cum ai ales numele copilului tau? Ai avut vreodata vreun moment de remuscare pentru decizia luata? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alegere nume copii Prenume copii Prenume copii

Articole recomandate

Citeste si despre