13 nume care probabil ca nu vor mai putea fi folosite

/ / Modificat: 2017-06-07
13 nume care probabil ca nu vor mai putea fi folosite

Alegerea numelui pentru bebelus este un proces plin de emotie. Parintii au atat de multe lucruri de luat in considerare, incat se simt de multe ori coplesiti de acesta sarcina. Multi isi doresc nume deosebite, unice, care sa genereze admiratie si sa nu dea ocazia nimanui sa le transfrome in porecle sau diminutive hilare.

Daca ti s-a dat un nume rar, probabil iti doresti acelasi lucru pentru copilul tau. Fii sincera, de cate ori nu ti s-a intamplat sa tresari in parc la auzul vocii unui alt parinte care isi striga copilul pe numele pe care si tu l-ai ales pentru odorul tau? Pe de alta parte, parca incepi sa razi cand auzi un copil botezat dupa vreo personalitate istorica sau vedeta controversata. Nici numele de staruri consacrate nu reprezinta o alegere inspirata. Ce parinte si-ar mai boteza copiii Jan sau Vasilica?

In cazul in care esti in cautarea unui nume pentru copilul tau, probabil ca vei taia de pe lista urmatoarele prenume:

Mitzura - Inventat de poetul Tudor Arghezi, acest nume este prea putin folosit in onomastica romaneasca. Desi deriva de la martisor si are o intreaga simbolistica precrestina, este foarte putin probabil ca parintii tineri sa-l includa vreodata pe lista preferintelor.

Adolf - Asocierea cu dictatorul Hitler este inevitabila asa ca acest nume are toate sansele sa fie incadrat la categoria "cenzurat".

Verginica - Este forma diminutiva a prenumele de fata Virginia. Candva popular in diferite culturi, acest nume si-a pierdut farmecul de odinioara, din cauza asocierii cu notiunea de virginitate, care face astazi subiectul multor glume.

Aladin - Un nume frumos, de basm! Si totusi, exista riscul ca baiatul cu acest nume sa fie luat peste picior de catre colegi mai glumeti sau sa devina tinta unor farse cu covoare.

Floricica - Pur si simplu nu suna bine, la fel ca toate numele care se termina in sufixele diminutivante “cica”, “ica”, “ita” si “uta”. Una e sa-ti alinti prietena cu apelativul "floricica", si alta e sa te chemea in buletin Garofita, Maricica, Lucica, Luminita sau Lenuta.

Costel - Prima imagine care iti vine in minte atunci cand auzi acest nume, este personajul caricatural dintr-un celebru sit-com romanesc. Daca romanii de la sate se gandesc de multe ori sa-si boteze baietii Constantin, cei de la oras preferata alte nume de sfinti, care sa nu fie corelate cu figuri consacrate pe micul ecran.

Minodora - Acest nume de origine greceasca a patruns relativ recent in onomastica romaneasca si seminifica „dar al zeitei Mene”. Desi este purtat cu mandrie de o vedeta autohtona, romanii il iau rar in considerare, la botezul fiicelor lor.

Vasile - Acest nume de sfant, celebrat in calendarul ortodox in prima zi a anului, este primul in topul listei numelor romanesti care nu mai sunt la moda. Este succedat de Ion, care insa are sanse mari sa revina in topul preferintelor romanilor, in forma invechita Ioan, mult mai melodioasa.

Aglaia - Trebuie s-o recunoastem, suna ciudat. Chiar daca semnificatia este deosebita (“stralucitor, sclipitor, minunat”), romanii tot nu sunt convinsi ca este o alegere buna, ca nume de fata.

Calistrat - Nume celebru de scriitor, Calistrat se numara si el pe lista prenumelor pe cale de disparitie. Provine de la grecescul Kallistratos, compus din adjectivul „kalos” („frumos, bun”) si substantivul „stratos” („armata”).

Tanta - Este un diminutiv derivat de la Constanta, forma feminina a numelui Constantin. Sensul numelui este de „constant, ferm”. Atat Tanta cat si Constanta sunt nume pe care tinerii parintii nu le mai iau deloc in considerare, atunci cand isi boteaza copiii.

Jan - Chiar daca ramane un nume relativ raspandit in alte culturi, la romani moda lui s-a cam dus. Aceeasi regula se aplica si formei feminine Jana.

Angelina - Te face sa te gandesti imediat la faimoasa vedeta americana, inclusa nu demult in topul celor mai detestatate 20 de personalitati de la Hollywood. Chiar daca este un nume frumos, romanii il evita tocmai pentru ca este purtat de un star.

Copiii au nevoie sa simta ca au o individualitate proprie si nu trebuie niciodata comparati cu nimeni, mai ales de catre strainii care ar putea sa faca glume pe seama lor.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Nume bebelusi Nume copii

Articole recomandate

Citeste si despre