Operatia de indepartare a polipilor (Adenoidectomia)

/ / Modificat: 2010-06-28
Operatia de indepartare a polipilor (Adenoidectomia)
Intrebare:

- Am o fetita de 2 ani si 11 luni. De doua luni fetita este bolnava. Am fost la 3 medici si am primit 3 diagnostice. Ea are o tuse incarcata, acum nu aude, ii curge nasucul si are si polipi. I-am dat antibiotice ca: klacid, ceklor si augumentin siropele. I-am dat sipropuri de tuse ca: eurespal, ambroxol si siropuri naturale de pin, brad si altele, ceaiuri foarte multe. Poate fi operata fetita la aceasta varsta? Chiar daca e racita?

Raspuns:

Adenoidectomia (operatia de indepartare a polipilor) nu are restrictii in ceea ce priveste varsta la care se poate efectua.


Adenoidectomia (operatia de indepartare a polipilor) nu are restrictii in ceea ce priveste varsta la care se poate efectua.

De obicei insa se realizeaza frecvent dupa varsta de 1 an, pe de o parte pentru ca vegetatiile adenoide determina rar complicatii inainte de aceasta varsta iar pe de alta parte, fiindca s-a observat o mai mare frecventa a recidivelor dupa interventiile la copii sub un an.

Insa, ca orice interventie chirurgicala, aceasta nu se face la cererea parintilor, ci are anumite indicatii, reprezentate de:


  • confirmarea prin consult ORL a inflamatiei si hipertrofiei vegetatiilor adenoidiene
  • aparitia unor tulburari respiratorii si a unor complicatii infectioase, cum ar fi: obstructie nazala cronica (nas infundat) care in timp determina aparitia unor modificari ale aspectului fetei (facies adenoidian), respiratia orala, sforait nocturn, voce nazonata, otite medii recurente, sinuzite si rinofaringite recurente.

    Prezenta unei infectii acute sau a unei boli febrile este o contraindicatie temporara pentru interventie.

    Asadar, daca medicul specialist ORL si/sau medicul pediatru recomanda adenoidectomia, interventia va fi amanata pana dupa remiterea infectiei acute.

    Alina Pop-Began

    - Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva-

    Detalii specialist

  • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Articole recomandate

    Citeste si despre