Sforaitul la copii

/ / Modificat: 2013-11-21
Sforaitul la copii

sforait_copii

Sforaitul este frecvent printre copiii cu varste cuprinse intre 1 si 9 ani. El nu este considerat o boala in sine, ci mai degraba un simptom al unor boli. Desi multi copii care sforaie sunt sanatosi din punct de vedere clinic, exista si unii care manifesta simptomul din cauza unor boli respiratorii, expunerii la anumite toxine sau al sindromului apneei de somn, cea mai comuna cauza.

Majoritatea copiilor sufera de un sforait primar, primitiv, adica sunt sanatosi si nu prezinta alte simptome patologice. Multi dintre ei sforaie ocazional, de cel putin 3-4 ori pe saptamana. Sforaitul secundar este cel asociat cu tulburari de somn sau respiratie si este patologic.

Care sunt cauzele sforaitului la copii?

Aceasta manifestare apare din 3 cauze principale:

  • o componenta anatomica - maxilar mic sau cai respiratorii inguste;
  • posibilitatea ca muschii implicati in respiratie sa nu functioneze normal in timpul somnului si sa nu se reuseasca cum trebuie deschiderea cailor respiratorii;
  • umflarea amigdalelor sau a polipilor nazali - cea mai comunca cauza.


Alte cauze sau factori de risc care pot duce la aparitia sforaitului la cei mici sunt:


  • respiratia pe gura;
  • obstructionarea cailor nazale;
  • pozitia de somn etc.

Ce complicatii pot aparea?

Daca sforaitul este mai mult decat un obicei ocazional al micutului si apar simptome patologice micutul ar putea suferi de anumite afectiuni care-i pot periclita sanatatea. Cea mai comuna si grava dintre ele este sindromul apneei de somn. Daca acesta este lasat netratat acesta poate conduce la probleme de crestere, pulmonare sau cardiovasculare. Problemele de comportament sunt o consecinta a acestui simptom. Exista chiar si posibilitatea decesului, insa acest lucru se intampla in cazuri foarte rare.

In urma sforaitului si a complicatiilor copiii pot avea performante scolare scazute si deficiente de invatare.

S-a demonstrat ca micutii care sforaie sufera de 2 ori mai mult de tuse cronica decat cei care nu fac acest lucru.


tulburari_somn_copii

Care sunt simptomele?

Simptomele sforaitului sunt de fapt si cele ale apneei de somn sau ale altor probleme medicale asociate sforaitului. Daca micutul tau manifesta unele dintre aceste simptome, este important sa mergi cu el la medic. In cazul in care doar sforaie si nu prezinta alte simptome inseamna ca nu are o cauza patologica.

  • sforait galagios in timpul somnului;
  • intrerupere a respiratiei in somn;
  • somnolenta excesiva in timpul zilei;
  • dificultati in a se trezi;
  • oboseala sau extenuare pe timpul zilei;
  • schimbari comportamentale;
  • iritabilitate si agitate;
  • schimbari de personalitate;
  • dificultati de concentrare la scoala.

Cum se trateaza sforaitul?

In cazul in care medicul depisteaza o cauza patologica a acestui simptom va recurge la indepartarea cauzei pentru a elimina sforaitul din comportamentul nocturn al micutului. Daca acesta este cauzat de alergii micutul trebuie tinut departe de factorul alergenic, daca este cauzat de expunerea la fumul de tigara acesta trebuie eliminat din preajma copilului si asa mai departe.

In cazul in care cauza este apneea de somn sau largirea amigdalelor atunci medicul poate apela la interventie chirurgicala. Si indepartarea polipilor ajuta la tratarea acestuia.

Poti recurge si la alte metode de diminuare a sforaitului: benzi nazale, culcatul copilului pe o perna mai inalta, slabitul etc. Ridicarea capului in timpul somnului ajuta la decongestionare nazala si elibereaza caile respiratorii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sforait copii Afectiuni respiratorii copii Somn copii

Articole recomandate

Citeste si despre