Hiperhidroza

/ / Modificat: 2011-08-31
Hiperhidroza

Hiperhidroza_transpiratie_excesiva

Hiperhidroza sau transpiratia excesiva este o afectiune comuna care afecteaza o multime de oameni, atat copii, cat si adulti. Exista mai multe forme ale acesteia, insa cea mai frecvent intalnita este hiperhidroza palmara, care cauzeaza o transpiratie abundenta a palmelor. Afla care este diferenta intre o transpiratie normala si una patologica.

Ce este hiperhidroza?

Hiperhidroza este definita ca volum de transpiratie ce depaseste nevoile fiziologice ale corpului. Prin transpiratie, organismul isi regleaza temperatura. Sudoarea este produsa de glandele sudoripare localizate in diverse parti ale corpului. Aceste glande au cea mai mare concentratie in palmele mainilor. Activitatea lor este controlata de sistemul nervos simpatetic si este involuntara. Suprasolicitarea glandelor sau supraactivitatea poate declansa transpiratia in exces.

Care sunt tipurile si cauzele hiperhidrozei?

Exista 2 forme principale ale acestei conditii medicale: primara si secundara, fiecare dintre acestea avand particularitati si cauze proprii.

Hiperhidroza primara are o etiologie necunoscuta, dar poate fi localizata in diverse parti corporale:

  • palme - hiperhidroza palmara;
  • fata - hiperhidroza faciala;
  • subrat - hiperhidroza axilara;
  • picioare - hiperhidroza plantara.

Hiperhidroza secundara este generata de o cauza patologica, secundara supra-activitatii glandelor si afecteaza in general tot organismul. Afectiunile care pot declansa aceasta forma sunt:

  • hipertiroidismul;
  • infectiile;
  • malignitatea;
  • bolile autoimune;
  • tulburari psihiatrice.

Care sunt simptomele?

Toata lumea transpira din cand in cand. Majoritatea persoanelor sufera de hiperhidroza primara. Insa exista cateva simptome care dau de gol hiperhidroza secundara si care trebuie consultate si tratate la medic, pentru ca sunt generate de o afectiune din corp. Printre acestea se numara:

  • scadere sau crestere brusca in greutate;
  • dureri;
  • schimbari in scaun;
  • lesin;
  • ameteala;
  • palpitatii;
  • anxietate;
  • febra etc.

Cum se trateaza hiperhidroza?

Cele mai multe dintre cazurile de hiperhidroza se pot trata prin masuri adecvate. Metodele terapeutice aplicate in astfel de cazuri depind de forma afectiunii de care sufera copilul. Acesta este un tratament dificil, de lunga durata si nu garanteaza vindecarea permanenta. Se intampla ca hiperhidroza sa recidiveze frecvent.

Hiperhidroza primara se trateaza printr-o abordare multidisciplinara care implica medicatie, antiperspirante, ionofereza sau simpatectomie.

Medicatia folosita pentru tratarea hiperhidrozei primare consta in prescrierea de anticolinergice. Acestea nu sunt folosite in mod obisnuit cu scopul de a trata aceasta afectiune.

Antiperspirantele sunt folosite ca blocante de canal al glandelor sudoripare. Acestea contin clorura de aluminiu care are rolul de a bloca productia excesiva de sudoare din glande.

Ionofereza este o procedura care foloseste apa de la robinet pentru a efectua un curent electric la piele. Acesta are rolul de a incetini productia excesiva de transpiratie. Aceste sedinte se fac sub control medical si nu sunt dureroase.

Simpatectomia endoscopica toracica este o metoda invaziva de a trata hiperhidroza. Ea este practic o interventie chirurgicala care are rolul de a intrerupe activitatea nervilor responsabili pentru producerea transpiratiei. Totusi, pe cat de eficienta, pe atat este de riscanta, spun medicii. Ca orice interventie, implica riscurile asociate oricarei operatii, dar si al problemelor pulmonare sau nervoase si chiar posibilitatea ca hiperhidroza sa apara in alta zona din corp decat acolo unde a fost tratata prin interventie.

O alta metoda moderna de tratare a hiperhidrozei este injectia cu toxina botulinica. Dupa ce acesteia i s-a recunoscut meritul in estomparea ridurilor, specialistii au reusit sa o foloseasca si pentru diminuarea cantitatii de transpiratie din anumite zone ale corpului.

Hiperhidroza secundara se trateaza in momentul in care se intervine terapeutic asupra bolilor care o cauzeaza.

Se iau si alte masuri legate de schimbarea stilului de viata in vederea controlarii acestei conditii medicale neplacute si jenante. Zonele respective se pudreaza cu talc in fiecare seara si se fac bai generale sau dusuri. Nu se foloseste incaltaminte cu talpa de cauciuc, incaltaminte de cauciuc, ciorapi si tricourile de nylon. Vara, se poarta incaltaminte usoara (sandale cu barete, pantofi din impletituri etc). Si hainele trebuie sa fie din materiale naturale, care lasa pielea sa respire si cat mai lejere pe corp.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Transpiratie excesiva Igiena corporala

Articole recomandate

Citeste si despre