Vanataile copiilor

/ / Modificat: 2014-04-09
Vanataile copiilor

Vanataile la copii sunt extrem de frecvente si sunt dobandite in urma numeroaselor cazaturi si lovituri. Atunci cand alearga sau cand se joaca copiii se lovesc adesea de diverse obiecte din jurul lor si dau nastere vanatailor. Majoritatea trec de la sine in cateva zile, dar exista si cateva semnale de alarma ca acolo este ceva mai mult decat o banala vanataie. Afla si cele mai bune tratamente pentru vindecarea rapida a vanatailor.

Ce sunt vanataile?

Atunci cand copilul se loveste, vasele superficiale de sange din pielea afectata sunt lezate si sangereaza. Sangele ramane in interior si se imprastie sub piele sub forma unei pete initial rosiatice, ulterior transformandu-se intr-o culoare movalie-albastruie, pentru ca spre vindecare sa aiba o culoare galbuie. Vanataia se mai numeste si hematon.

Cum poti trata mai repede vanataile copilului?

Majoritatea vanatailor sunt inofensive si se vindeca de la sine intr-o saptamana. Daca vanataile copilasului tau sunt insotite si de umflaturi, poti sa-i aplici local o punga cu gheata timp de 15 minute in primele 48 de ore de la aparitie, iar tumefactia se va retrage.

Ai grija insa ca gheata sa nu vina in contact direct cu pielea lui, si interpune un alt material, deoarece poate provoca degeraturi daca sta un timp mai indelungat. Unele creme homeopatice pot fi de folos pentru grabirea vindecarii vanataii. Nu uita de imbratisari si pupicuri!

Recomandari de creme si unguente de la mamici cu experienta

Si mamicile din comunitatea Copilul.ro au dezbatut subiectul si au impartasit pe forum solutille lor pentru vindecarea rapida a vanatailor prichindeilor lor. Ele au identificat cateva creme si unguente extrem de utile pentru a indeparta mai rapid vanataile. Efectul este garantat, doar ele le-au incercat pe micutii lor!

Viata: "David al meu parca are un noroc numai de cucuie. Stam la curte si il las sa se joace foarte mult cu tricicleta. Ideea e ca stau mai tot timpul dupa el, dar o secunda daca am intors capul, se impiedica, cade si face cucui, culmea, majoritatea in frunte. Se invineteste si repede... i-am dat repede cu ce am avut si eu in casa, bephanten si flocinolon."

Gabrielaene: "crema de arnica este foarte buna pentru astfel de lovituri, cucuie, vanatai. la noi functioneaza super bine. A doua zi nu mai are nimic."

Adinutzza: eu folosesc Cicatrizin - e din tataneasa, sunatoare, musetel si galbenele. Noi o folosim mereu si e foarte buna, dupa ce mi-a cazut una din fete si s-a lovit intr-un surub am pus ceva rece si apoi am dat-o cu crema si a doua zi nu mai aveam nimic. Insa stiu ca e buna si cea de arnica."

Alte metode naturiste pentru tratarea vanatailor

  • comprese cu frunze de varza;

  • ulei de masline;

  • frunze de patrunjel tocat cu unt – amestecul se aplica pe suprafata vanataii;

  • ceai de tataneasa aplicat local cu tampoane de vata;

  • ou crud batut aplicat local.

Cand trebuie sa te adresezi medicului?

  • Daca vanataile au rezultat in urma unei cazaturi mai serioase si durerile persista, vor trebui facute si alte investigatii pentru a nu aparea alte complicatii.

  • Adreseaza-te medicului daca s-a lovit la cap si i-au aparut vanatai in spatele urechii. Poate fi semn de hemoragie interna.

  • Te mai poate alarma si aparitia unor pete inexplicabile de culoare violacee asemenatoare vanatailor, care pot sugera o boala de sange si tendinta de a sangera usor.

  • De asemenea, durerile care se prelungesc mai mult de 24 de ore sau o vanataie care nu trece in circa 14 zile sunt semne care ar trebui sa te faca sa mergi la medic.

  • Daca vanataia este insotita de o zgarietura care da semne de infectare, va trebui sa consulti un medic.

  • Ar putea fi o vizita inutila, dar daca copilul s-a lovit in zona mijlocului este bine sa mergeti la medic. El va efectua o analiza a urinei pentru a se asigura ca cel mic nu a suferit o ranire a rinichilor sau a altor organe interne.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Cazaturile la copii Julituri copii

Articole recomandate

Citeste si despre