Rahitism sau torace excavat?

/ / Modificat: 2010-11-08
Rahitism sau torace excavat?
Intrebare:

- As dori sa stiu ce tratament poate sa urmeze bebelusul meu care are 10 luni si are toracele infundat. Acum ia de o luna si jumatate calciu gluc jumatate de fiola timp de 10 zile, vigantol 4 picaturi si fier 8 picaturi, nu i-am dat vigantol deloc pana la 9 luni. As vrea sa stiu daca trebuie sa-i mai administrez ceva (are 10 luni si 15 zile, 9.500gr si 76 cm) mi se pare ca oboseste usor are multa vointa, insa vad ca putere nu are la fel, face ce face si lasa capul in jos sau pe umarul meu. A inceput sa mearga in patutul lui sa se ridice singur, insa nu are puterea unui copil de aceasi varsta. Va rog sa-mi da-ti un sfat si sa-mi spuneti in ce directie trebuie sa merg, la cine sa ma adresez sau ce analize trebuie sa faca la 10 luni.

Raspuns:





 

Medicul pediatru, in urma consultului clinic este cel in masura sa va indrume in privinta unor eventuale investigatii si a schemei de tratament.

Trebuie diferentiata malformatia toracelui denumita "torace excavat" de modificarile unui torace rahitic, deoarece abordarea terapeutica este complet diferita.


Avand in vedere tratamentul care vi s-a recomandat si faptul ca nu s-a facut profilaxia rahitismului cu Vigantoil presupun ca este vorba despre rahitism si nu despre torace excavat. In acest caz, rahitismul se trateaza cu Calciu si vitamina D, in dozele si durata stabilite de catre pediatru; sfatul meu este sa respectati indicatiile acestuia si sa colaborati cu acesta pentru a trata si preveni complicatiile rahitismului.



Comparativ cu rahitismul, toracele excavat este o malformatie a toracelui a carei etiologie este incomplet cunoscuta, azi considerandu-se a avea un caracter ereditar, caracterizata printr-o incurbare inspre posterior (infundare) a jumatatii inferioare a sternului.

Desi prezenta la nastere, ea nu este observata de cele mai multe ori decat mai tarziu, in primii ani ai copilariei, dupa varsta de 3-4 ani cand ea devine mai evidenta si este progresiva, putand ajunge la adolescenta la dimensiuni de 14-15 cm in plan longitudinal si de 3-6 cm lungime.

Determina probleme de ordin estetic insa daca este o forma avansata poate sa afecteze functia cardiaca si respiratorie.

Medicul chirurg pediatru este cel care pune de obicei diagnosticul de torace excavat si poate aprecia care este tratamentul cel mai adecvat de la caz la caz: gimnastica medicala, corectare chirurgicala, insa daca el considera necesar, poate recomanda si consult cardiologic.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Rahitismul la bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre