Otita medie acuta la copii, diagnostic si tratament

/ / Modificat: 2016-07-05
Otita medie acuta la copii, diagnostic si tratament

Otita medie acuta este o afectiune frecventa la copii, in special la cei cu varsta cuprinsa intre 2 si 3 ani. Aproape toti copiii experimenteaza cel putin un episod de otita acuta atunci cand sunt mici. Pana la varsta de 7 anisori, peste 93% dintre copii sufera de aceasta afectiune, care se trateaza cu antibiotice, dar care, daca este lasata nediagnosticata, poate determina aparitia complicatiilor grave!

Ce este otita medie acuta si care sunt cauzele?

Otita medie acuta este caracterizata prin inflamatia urechii medii, o zona care favorizeaza aparitia infectiilor frecvente din cauza faptului ca, la cei mici, tubul lui Eustachio, canalul care leaga urechea medie cu cavitatea faringiana, este mai scurt si mai orizontal. Cauzele otitei mijlocii sunt fie virale (in peste 40% dintre cazuri), determinate de virusuri, fie bacteriologice, cauzate de bacterii.

Exista mai multi factori de risc care predispun copilul la otita medie acuta:

- rinofaringitele acute sau cronice;

- sinuzitele acute sau cronice;

- rinitele alergice;

- sexul (baietii prezinta riscuri mai crescute decat fetitele);

- frati cu otita recurenta;

- fumatul pasiv;

- colectivitatile (gradinita, scoala);

- imunitate scazuta sau boli legate de imunitate;

- adenoidita acuta;

- tumorile rino-faringiene;

- deviatiile de sept;

- bolile infecto-contagioase etc.

Care sunt simptomele otitei medii acute la copii?

In cazul multor copii, boala poate fi asimptomatica ori singurele semne care ar putea da de banuit ca e vorba de o infectie ar putea fi plangerile copilului cu privire la durerile din zona urechii.

- durere sau disconfort local (la nivelul urechii);

- febra;

- greata;

- varsaturi;

- slabirea auzului;

- infectie respiratorie acuta;

- scurgeri de puroi din ureche;

- timpan bombat, inflamat cu o culoare usor galbuie.

Cum se pune diagnosticul otitei medii acute la copii?

Diagnosticul de otita medie acuta este stabilit doar de catre medicul pediatru. In cazul in care micutul se plange de dureri sau disconfort la nivelul urechii, este indicat sa il duci la cabinet, unde i se va face un control amanuntit.

Diagnosticul se pune pe baza unui examen care include investigarea si observarea atenta a urechii, cu ajutorul unui otoscop, dar si analizarea simptomelor locale asociate (roseata, semne de inflamatie etc.).

In cazul in care in ureche se secreta puroi, medicul va preleva o proba, pentru a fi testata in laborator. Acest test va determina si tipul de infectie - virala sau bacteriana - care sta la baza declansarii bolii.

Medicul ar putea recurge si la timpanometrie pentru a diagnostica boala prin masurarea presiunii membranei timpanului.

otita_medie_acuta_infectii_copii

Cum se trateaza otita medie acuta la copii?

Tratamentul pentru vindecarea otitei medii acute la copii se face pe baza mai multor criterii - stadiul de evolutie, varsta copilului, felul in care este afectat auzul, factorii de risc pentru cel mic etc.

Antibioticele reprezinta principalul tratament in vindecarea bolii, mai ales atunci cand otita este intr-un stadiu avansat. Medicul va prescrie o reteta cu antibioticele potrivite pentru cel mic, in doze personalizate si, in cazul in care exista dureri foarte mari sau o febra crescuta, va recomanda si administrarea unor analgezice sau antipiretice, intr-o prima faza.

Este important ca tratamentul cu antibiotice sa fie dus pana la capat, chiar daca simptomele dispar dupa una, doua zile, deoarece numai in acest fel se previne o eventuala recidiva si infectia este vindecata complet.

In cazul in care o viroza respiratorie acuta a declansat infectia, medicul va recomanda masuri terapeutice si pentru vindecarea ei.

Nu se recomanda incalzirea urechii afectate sau introducerea de diverse substante sau lichide, leacuri babesti, deoarece pot complica infectia.

Ce complicatii pot aparea?

- meningita;

- mastoidita;

- abces cerebral;

- perforatie permanenta;

- pierderea auzului;

- paralizia nervului facial etc.

Parerea specialistului

Desi cei mai multi dintre parinti asociaza otitele cu sezonul rece, incidenta acestora in perioada verii este destul de crescuta, cu precadere din cauza vizitelor la piscina. Afectiunea este favorizata si de factori mecanici insa, asa cum este curatarea cu ajutorul betisoarelor pentru igienizare care, folosite incorect, pot cauza probleme mai grave ale sistemului auditiv.

Durerile constante in zona urechilor, diminuarea auzului, eliminarea unor lichide neobisnuite din ureche sunt primele semne ale unei otite medii acute.

Armand Agache, medic primar ORL la Life Memorial Hospital din Bucuresti a fost intervievat de HotNews in legatura cu aceasta afectiune, de care au parte atat adultii, cat si copiii de toate varstele.

Acesta a enumerat, printre factorii care favorizeaza aparitia otitelor, racelile obisnuite netratate sau tratate necorespunzator, polipii si sinuzitele, dar si deviatiile de sept nazal si rinitele.

Medicul a pus un accent deosebit pe tratarea incorecta a otitelor, "dupa ureche" sau dupa recomandarile farmacistilor, fara vizita in prealabil la un cabinet medical specializat. Automedicamentatia intra si ea in aceasta categorie, tocmai pentru ca parintii neinstruiti in domeniul medical pot rata anumite semne ale agravarii otitelor acute ale copiilor, asa cum sunt starile febrile prelungite, secretiile nazale in nuante de galben sau verde sau scurgerile neobisnuite ale urechilor.

Avand in vedere ca suntem in sezonul estival, medicul a tinut sa precizeze si faptul ca otitele pot sa apara si in urma vizitelor la piscina, une ingrijitorii fie nu acorda suficienta atentie igienizarii, fie folosesc dezinfectanti in exces si oricare dintre aceste doua situatii pot fi nocive pentru urechile sensibile ale copiilor.

In ceea ce priveste curatarea urechilor cu ajutorul betisoarelor, medicul Armand Agache este impotriva acestei metode, tocmai pentru ca urechea are un sistem propriu de autocuratare. De altfel, acesta sustine ca excesul de apa sau folosirea directa a dusului pentru curatarea urechilor trebuie evitate, precum si folosirea sapunului. Cat despre folosirea betisoarelor, aceasta trebuie sa fie superficiala, cat sa elimine excesul de apa din urechi, insa cel mai bine ar fi ca acestea sa fie inlocuite cu un prosop curat sau cu o carpa din bumbac moale si absorbanta.

Otitele si alte infectii

Conform medicului Armand Agache, infectiile dentare favorizeaza aparitia otitelor, insa nu sunt direct responsabile pentru aceasta. Mai periculoase sunt insa infectiile nasului, cunoscute si drept rinosinuzite. Din cauza faptului ca intre nas, ureche, sinusuri si gat nu exista blocaje, o infectie in oricare dintre aceste zone poate genera o alta prin comunicare.

Depistate la debut si tratate corespunzator, otitele nu pot avea complicatii. Aspirarea lichidului, administrarea unor antiinflamatoare locale si a unor antibiotice locale, precum si cea a medicamentelor antihistaminice si antiinflamatoare sub atenta supraveghere a medicului ar trebui sa functioneze intr-un timp foarte scurt si sa redea sanatatea urechilor. In cazul in care apar complicatii, acestea vor fi tratate chirurgical.

Complicatiile otitelor acute tratate necorespunzator

O otita acuta netratata sau tratata intr-un mod incorect poate deveni cronica. Otitele cronice pot duce la diminuarea sau chiar pierderea auzului, la episoade repetate de infectii locale, la infectii cerebrale, la tromboze de sinus cavernos sau alte complicatii similare grave care uneori pot deveni chiar fatale.

Supuratia urechii medii poate duce la perforarea timpanului si a membranei acestuia, lucru care va culmina cu scaderea auzului. Membrana timpanului poate fi reconstruita prin metode chirurgicale. Mastoida sau osul mastoidian poate fi la randul sau afectat, situatie in care creierul si sistemul nervos ar putea avea de suferit; unul dintre scenariile sumbre este abcesul cerebral in acest caz.

De altfel, otitele medii acute pot duce si la alte complicatii, asa cum este pareza nervului facial, respectiv imobilizarea hemifetei.

Otitele medii cauzeaza dureri insuportabile si constante in zona urechilor. Tratate fara recomandarea medicului si fara supravegherea acestuia, otitele pot degenera grav. Otitele medii sunt caracterizate prin inflamarea timpanului si a casutei acestuia. Durerile si disconfortul persistente ale acestei zone si scurgerile de lichide din interiorul urechii trebuie urmarite de catre parinti si comunicate de urgenta medicului pediatru sau ORL-istului, pentru stabilirea naturii si intensitatii otitei, respectiv pentru administrarea unui tratament corespunzator.

Medicul Armand Agache insista asupra faptului ca simptomele pot fi uneori insesizabile, mai ales in cazul copiilor, care nu stiu intotdeauna sa spuna ce ii doare si in ce fel. De aceea, vizitele periodice la medic sunt necesare pentru urmarirea starii generale de sanatate a copiilor si pentru luarea unor masuri adecvate, daca este cazul.

Micutul tau a facut vreodata otita medie acuta? Cum ti-ai dat seama si ce masuri ai luat? Spune-ne parerile si sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pe aceeasi tema:

Otitele la copii

Tratamentul otitelor la copii

Infectiile urechilor: simptome si tratament

Mami, ma doare urechea!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Otita copii Infectii ureche copii Otite copii

Articole recomandate

Citeste si despre