Otita la bebelusi

/ / Modificat: 2014-03-28
Otita la bebelusi

Otita la bebelusi poate fi periculoasa, pentru ca are implicatii grave, si lasata netratata poate duce la cicatrici ale timpanului, scaderea auzului, meningita, mastoidita, paralizia nervului facial sau afectarea vorbirii.
 

Ce inseamna otita

Spatiul din spatele timpanului, urechea medie, inchide sistemul auditiv si este gol in interior, iar secretiile naturale formate aici sunt eliminate printr-un traseu intern numit trompa lui Eustachio.

La copii, aceasta nu functioneaza foarte bine intotdeauna, probabil din cauza faptului ca nu este complet maturizat si deci nu are rezistenta necesara, iar secretiile nu sunt eliminate in totalitate.

In momentul in care apare o problema la trompa lui Eustachio exista riscul acumularii de lichid in spatele timpanului.

Bacteriile existente uneori in caile nazale se multiplica usor in acest lichid provocand infectia. Adesea, dupa un guturai, nasul se infunda si de aceea otita medie apare in timpul sau dupa acesta.

Unii copii pot avea doar febra si iritabilitate si mai rar pot sa nu aiba nici un fel de simptom in ciuda infectiei. Otita poate fi diagnosticata prin examinarea urechii cu otoscopul. Cu ajutorul acestuia medicul poate vedea direct timpanul, care este rosu si cateodata bombat din cauza presiunii lichidului infectat. Complicatiile grave sunt rare dar totusi exista.

Administrarea tratamentului pentru otita

Otita medie poate duce la infectia invelisului creierului (meningita), la infectia oaselor care inconjoara urechea sau la contaminarea bacteriana a sangelui. Din cauza riscului de aparitie a acestor complicatii, administrarea antibioticelor pe cale orala este pe deplin justificata.
Antibioticele sunt de obicei prescrise pe o perioada de trei, cinci sau sapte zile, in functie de tipul acestora.

Tratamentul trebuie urmat dupa sfatul medicului chiar daca simptomele se amelioreaza sau dispar inainte de a-l termina. In general se simte o atenuare a simptomelor in primele 48 de ore de la inceperea administrarii antibioticelor. In timpul acestor prime 48 de ore simptomele probabil vor persista dar acest lucru nu inseamna ca antibioticele nu actioneaza.

Pentru calmarea durerilor sau febrei se poate administra paracetamol in functie de greutatea sau varsta copilului. Intre timp copilul poate fi din nou examinat pentru a vedea daca trebuie schimbat antibioticul.

Sunt necesare antibioticele?

Folosirea antibioticelor a fost pusa sub semnul intrebarii de catre cei care sustin ca unele infectii au drept cauza virusuri, nu bacterii. Antibioticele nu sunt eficiente contra virusurilor, iar din aceasta cauza unele persoane se tem de folosirea in exces a acestora.

Identificarea este importanta deoarece otita medie netratata poate duce la complicatii infectioase mai grave. Daca infectia este grava, in special la copiii mici, medicul prescrie un antibiotic. Aceasta alegere depinde in intregime de situatie.

Daca infectia continua sa apara in ciuda tratamentului cu antibiotice, exista doua posibilitati:

• administrarea antibioticelor in doza mica in fiecare zi, timp de cateva luni (tratament profilactic)
• timpanostomie, o mica interventie chirurgicala efectuata de catre un medic ORL, ce consta in introducerea prin timpan a unui mic tub de plastic pentru a drena urechea medie prin exterior. Acest tub este folosit pana cand sistemul de drenaj natural al urechii, trompa lui Eustache, se maturizeaza.

Marea majoritate a copiilor depasesc aceasta problema si nu dezvolta cu varsta nici o sechela permanenta in planul acuitatii auditive si nu sufera de nici o alta complicatie pe termen lung de pe urma otitelor.
 

Parerile specialistilor

Este indicat sa cereti sfatul medicului privitor la urmatoarele metode de preventie:

• Protejeaza copilul de raceli, mai ales in primul an de viata. Cele mai multe infectii ale urechii incep ca si simple raceli.

• Celor mai multi copii li se administreaza vaccinul antipenumococic, care previne infectiile cu Streptococcus pneumoniae, cauza principala a infectiilor urechii. Consultati medicul daca nu stiti daca micutul a primit acest vaccin, care de obicei se administreaza pana la varsta de 2 ani.

• Evitati fumul de tigara, intrucat acesta duce la cresterea frecventei si severitatii infectiilor otice.

• Controlati alergiile. Inflamatia cauzata de alergii este un factor ce contribuie la infectiile urechii.

• Se recomanda alimentatia la san pentru copiii de pana la varsta de un an. Anticorpii din laptele matern reduc rata de aparitie a otitelor.

• Daca sugarul este alimentat cu biberonul, se recomanda mentinerea pozitiei sugarului la aproximativ 45 de grade fata de orizontala, pentru a preveni afectarea urechii medii ca urmare a regurgitatiei laptelui la nivelul faringelui si al urechii medii.

• Mentinerea unei pozitii orizonatale poate cauza scurgerea laptelui in trompa lui Eustachio, care este o portiune a urechii medii. Intarcarea copilului la varsta de 9-12 luni poate opri aceasta problema.

• Acordati atentie respiratului pe gura sau sforaitului, care pot fi cauzate de polipi nazali (vegetatii adenoide). Acestia pot favoriza infectiile urechii. Uneori pot fi necesare o examinare efectuata de catre medicul ORL (otorinolaringolog) iar in unele cazuri se recomanda interventia chirurgicala de indepartarea a polipilor (adenoidectomie)

Sursa SfatulMedicului.ro


Particularitatile anatomice ale structurilor otorinolaringiene ale copiilor pot face ca o infectie care afecteaza una dintre structuri se poate propaga cu mare usurinta si la celelalte.

Pe de alta parte, la copil exista un tesut limfoid bogat care se inflameaza cu usurinta; in sfera ORL tesutul limfoid este reprezentat de cele doua amigdale palatine si amigdala faringiana a lui Luschka, care este o masa de tesut limfatic care captuseste in mod normal peretele posterior al regiunii superioare a faringelui (in spatele nasului).  Aceasta formatiune regreseaza dupa pubertate.

Astfel, inflamatia mucoasei nazale si a faringelui (rinofaringita) din cursul unei viroze sau a unei infectii bacteriene, se insoteste frecvent de inflamatia structurilor limfoide ale gatului: amigdalele palatine si amigdala faringiana a lui Luschka de unde prin trompa lui Eustachio (care este un canal care face comunicarea dintre faringe si urechea interna) se poate propaga si la ureche.

Aceasta amigdala faringiana, sediul unor inflamatii frecvente, se poate hipertrofia (creste in dimensiuni) ca urmare a infectiei cronice sau recidivante si atunci spunem ca exista vegetatii adenoide  (impropriu se spune ca are polipi).

Hipertrofia amigdalei de obicei stanjeneste respiratia si drenarea secretiilor nazale, ceea ce duce la simptomele cunoscute: obstructie nazala (nas infundat), rinoree (secretii nazale), respiratie predominant orala, sforait nocturn, voce nazonata etc.

Febra este semnul inflamatiei si al infectiei, dar aparitia acesteia depinde de sistemul imunitar al copilului; un copil cu un sistem imunitar mai deficitar (de exemplu copiii distrofici sau cu varsta foarte mica) poate fi afebril chiar si in prezenta unor infectii grave.

In aceasta situatie,  poate fi vorba si despre o confuzie legata de folosirea improprie a cuvantului "polipi": toti copiii au amigdala lui Luschka, dar nu la toti este atat de hipertrofiata astfel incat sa determine manifestari clinice.


 Ce spun mamicile despre otita la bebelusi

O fetita cu otita medie catarala bilaterala a primit tratament cu aerosoli (Prospan picaturi), Nazomer si Dexametazona, iar pe cale orala Nurofen, Azitromicina si Aerius.

Doctorul a prescris in cazul unui bebelus diagnosticat cu otita tratamentul cu Rinonef, Rinocort, Ceclor (antibiotic) si Zyrtec.

In cele mai multe cazuri, mamicile se confrunta cu persistarea otitei si ameliorarea greoaie a simptomelor si recomanda consultarea mai multor medici.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Otita la bebelusi Otita copii

Articole recomandate

Citeste si despre