Invaginatia sau blocajul intestinal la copiii mici

/ / Modificat: 2011-02-23
Invaginatia sau blocajul intestinal la copiii mici

Invaginatia intestinala reprezinta o problema serioasa de sanatate la copii. Ea se caracterizeaza prin telescoparea (patrunderea) unei bucati din intestin intr-o alta subiacenta  lui (imediat de sub ea). Este o situatie mai rar intalnita, cand tubul intestinal se pliaza ca o antena de radio, realizandu-se o obstructie locala. Este o afectiune medicala ce trebuie semnalata imediat medicului!

Care sunt cauzele acestei afectiuni?

Medicii inca nu au reusit sa stabileasca cauzele acestei anomalii. Mai mult chiar, multi considera ca nu exista o cauza anume pentru care se intampla. In cateva cazuri, s-a constatat ca o crestere benigna in interiorul peretelui intestinal poate fi de vina, dar in majoritatea cazurilor, cauza nu este identificata.


Care sunt simptomele invaginatiei intestinale?



Simptomele cele mai evidente sunt:

  • durerea abdominala.

Durerea abdominala este intermitenta, sub forma unor crampe severe, bruste, la un copil altfel sanatos. Varsaturile sunt destul de abundente si frecvente, in unele cazuri predomina durerea, in altele varsaturile. Crampele apar la cateva minute, interval in care copilul se poate simti destul de bine.

Multi parinti au o dificultate in a-si da seama daca un bebelus de numai cateva luni sufera de banale colici sau de simptomele unei astfel de afectiuni. Insa trebuie sa stii ca in timpul unui val de durere cauzat de invaginatie, copilul va plange intens si isi va strange piciorusele la piept, iar intre spasme va parea normal. Spre deosebire de colici, valurile de durere sunt mai intense si mai frecvente si cel mai probabil insotite de varsaturi.

Dupa cateva ore (in care scaunele pot fi normale sau diareice), se elimina materii fecale cu mucus si sange. Varsta la care apare mai frecvent invaginatia intestinala este intre 4 luni - 2 ani, dar ea poate aparea oricand in afara acestei perioade.

Cum se trateaza invaginatia intestinala la copii?

Aceasta este o afectiune medicala care necesita tratament de urgenta. Doctorul trebuie contactat din imediat.


Uneori pot aparea obstructii intestinale cand o portiune de intestin e strangulata intr-un spatiu redus in abdomen, care poate fi cel mai adesea o hernie inghinala. Exista de obicei varsaturi si crampe abdominale foarte dureroase.

Medicul va confirma diagnosticul printr-un test special in care foloseste raze X sau printr-o ecografie ori o scanare la computerul tomograf.

Copilul va fi dus la un radiolog care va incerca sa impinga inapoi cu ajutorul unei clisme cu aer sau cu bariu. Bebelusul este imobilizat in timpul procedurii, va simti cateva crampe, dar procedura este sigura si rapida.

Daca o clisma nu este posibila (de exemplu in cazul in care intestinul este perforat) ori daca nu da rezultatele scontate, atunci copilul va fi supus unei interventii chirurgicale pentru a se elimina blocajul.

Din cauza faptului ca afectiunea reapare adesea la scurt timp dupa interventie, bebelusul va avea nevoie de spitalizare pentru a putea fi monitorizat indeaproape. Va fi externat atunci cand va manca si va avea scaune normale.

Invaginatia intestinala este o afectiune destul de infricosatoare, dar atunci cand este descoperita din timp, copilul se poate recupera in proportie de aproape 100%.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre