Infectia cu Helicobacter Pylori la copii

/ / Modificat: 2017-05-05
Infectia cu Helicobacter Pylori la copii

Infectia cu Helicobacter Pylori este una dintre cele mai frecvente la nivel mondial. Se presupune ca Helicobacter Pylori este prezenta la aproximativ jumatate din populatia generala si chiar daca suntem tentati sa credem ca este o afectiune specifica adultilor, ea se poate manifesta inclusiv in randul copiilor mici.

Helicobacter Pylori (H. Pylori) este o bacterie spiralata, care apare ca urmare a colonizarii bacteriene a stomacului si portiunii initiale a intestinului subtire. Aceasta afecteaza mucoasa stomacului si a duodenului, fiind singura bacterie care poate sa traiasca in mediul acid al stomacului. Aceasta bacterie este intalnita cu precadere in tarile in curs de dezvoltare, unde pana la 10% dintre copii si 80% dintre adulti sunt infectati cu Helicobacter Pylori, de obicei, fara simptome evidente. Prevalenta acestei infectii este de 1% la copiii cu varsta cuprinsa intre 1 si 3 ani si de 34%, dupa varsta de 18 ani.

Infectia cu Helicobacter Pylori la copii: semne si simptome

Oricine poate avea o infectie cu Helicobacter Pylori, chiar si fara sa stie, asta pentru ca de cele mai multe ori simptomele acestei afectiuni sunt "silentioase". Atunci cand semnele specfice bacteriei H. Pylori isi fac simtita prezenta, vorbim deja fie de gastrita, fie de ulcer peptic.

La copii, gastrita se poate manifesta prin greata, varsaturi si dureri abdominale, desi aceste semne sunt specifice mai multor boli ale copilariei.

Helicobacter Pylori poate provoca, de asemenea, ulcere peptice (cunoscute in general sub numele de ulcere gastrice). La copiii mai mari si la adulti cel mai frecvent simptom al bolii ulcerului peptic este o senzatie de arsura in abdomen, de obicei in zona de sub coaste si deasupra ombilicului. Aceasta durere se inrautateste adesea pe stomacul gol si se amelioreaza de indata ce persoana mananca, bea lapte sau ia medicamente antiacide.

Copiii care sufera de ulcer peptic pot avea ulcere care sangereaza, provocand varsaturi cu sange sau varsaturi care arata ca niste pete de cafea sau melena - scaun negru, cu sange. Bebelusii cu ulcer peptic nu pot avea simptome atat de clare, astfel incat boala in cazul lor poate fi mai greu de diagnosticat.

Cum se transmite infectia cu Helicobacter Pylori

Specialistii nu au stabilit pana acum modul in care se transmite infectia, insa o considera contagioasa tinand cont de faptul ca se manifesta de obicei in familii si este mai frecventa in cazul persoanelor care traiesc in locuri aglomerate.

De regula, igiena deficitara reprezinta principala cauza a infectarii stomacului cu Helicobacter Pylori, deopotriva la copii si adulti. Tocmai de aceea, este important sa ii invatam pe cei mici ca este bine sa ne spalam pe maini inainte de fiecare masa si inainte de a prepara bebelusului mancare. Totodata, trebuie sa ne asiguram ca spalam/ curatam alimentele inainte de a le consuma, intrucat bacteria H.Pylori poate fi gasita pe majoritatea alimentelor.

Mai trebuie mentionat faptul ca aceasta bacterie se poate transmite si de la om la om, prin atingere, sarut, dar si prin consumarea alimentelor folosind tacamurile altor persoane.

helicobacter-bebelusi

Diagnosticarea infectiei cu Helicobacter Pylori la copii

Medicii pot diagnostica infectia cu Helicobacter Pylori utilizand mai multe tipuri de teste. Astfel, medicul poate:

- sa analizeze mucoasa stomacului. In cazul copiilor, acestia vor fi sedati in timpul procedurii, care implica introducerea pe gat pana in stomac si duoden a unui endoscop - un tub subtire, flexibil, cu o camera mica la capat. Medicul poate lua apoi esantioane ale mucoasei pentru a fi verificate in laborator;

- sa efectueze teste de sange, care pot detecta prezenta anticorpilor H. Pylori. Testele de sange sunt usor de realizat, desi un test pozitiv poate indica expunerea la H. Pylori in trecut, nu o infectie activa;

- sa faca teste de scaun (coprocultura). Acestea pot detecta prezenta H. Pylori in fecale, insa nu ofera informatii despre severitatea infectiei.

Tratamentul infectiei cu Helicobacter Pylori

Infectia cu Helicobacter Pylori se trateaza cu antibiotice. Deoarece un singur tip de antibiotic nu poate ucide bacteria, in mod normal, copilul va primi o combinatie de antibiotic pentru eliminarea infectiei. Impreuna cu acestea, medicul prescrie si antiacide sau medicamente care inhiba acidul, pentru a neutraliza sau a bloca producerea de acizi gastrici.

Daca cel mic prezinta simptome de sangerare din stomac sau din intestinul subtire, acestea vor fi tratate intr-un spital.

Este important sa se evite administrarea aspirinei, a medicamentelor care contin aspirina, a ibuprofenului sau a medicamentelor antiinflamatoare, deoarece acestea pot irita stomacul sau pot provoca sangerari gastrice.

Infectia cu Helicobacter Pylori: modalitati de prevenire

Intrucat nu se cunoaste exact modul de transmitere si nu exista inca vaccinuri pentru aceasta infectie, specialistii se limiteaza la a ne recomanda sa pastram o igiena adecvata. Este necesar sa ii invatam pe cei mici cat de important este sa se spele bine pe maini inainte de fiecare masa sau gustare, mai ales in colectivitate (gradinita, scoala, liceu).

Daca esti o proaspata mamica, nici nu mai trebuie sa mentionam cat de important este ca la prepararea mancarii bebelusului sa ai intotdeauna mainile curate si sa folosesti apa de baut dintr-o sursa sigura!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Gastrita copii

Articole recomandate

Citeste si despre