Febra la bebelusi

/ / Modificat: 2016-06-30
Febra la bebelusi

Febra la bebelusi este un fenomen alarmant pentru multe dintre mame, insa febra in sine este tocmai o reactie a corpului la infectia cu virusi sau bacterii si ajuta la producerea anticorpilor necesari. Febra apare si dupa administrarea unui vaccin si este un efect normal.

Temperatura corpului care depaseste 37 grade Celsius este considerata febra, insa nu este foarte periculoasa daca nu sare de 40 grade Celsius, cand devine urgenta medicala.

Masurarea temperaturii corpului

Temperatura se poate masura in diferite zone ale corpului, iar febra este prezenta daca:

- temperatura rectala este peste 37,8 grade Celsius;

- temperatura orala este peste 37,5 grade Celsius (recomandata la peste 3 ani);

- temperatura axilara este peste 37,2 grade Celsius (recomandata la peste 3 ani);

- temperatura otica (la nivelul urechii) este peste 37,2 grade Celsius (nu prea reda rezultatele acuratete).

Pentru temperatura orala, bebelusul trebuie sa nu fi mancat sau baut cu cel putin 15-20 de minute inainte de a-i fi masurata temperatura.

Termometrele cu mercur nu mai sunt indicate, din cauza riscului de a se sparge, si se recomanda cele electronice.

Cum masuram temperatura rectala la bebelusi?

- stai pe scaun si pune copilul pe burta, la tine pe picioare

- pune gel lubrifiant special pe varful termometrului si pe anus

- introdu usor termometrul aproximativ putin peste un centimetru adancime (daca simti ca opune rezistenta, opreste-te)

- tine mana presata pe funduletul bebelusului, ca sa nu se miste

- foloseste un termometru cu citire rapida, ca sa nu necesite prea mult timp

- dupa folosire, spala termometrul cu apa calda si sapun sau dezinfecteaza-l.

Tipuri de febra la bebelusi

De obicei, febra este clasificata in (masuratoare anala):

- scazuta: 38-39 grade Celsius;

- moderata: 39-40 grade Celsius;

- inalta: 40-41,1 grade Celsius;

- hiperpirexia: peste 41,1 grade Celsius.

Hiperpirexia este o urgenta medicala deoarece se apropie de limita superioara compatibila cu supravietuirea. Daca temperatura este masurata in alt loc (gura, ureche, axila), valoarea obtinuta trebuie convertita in echivalentul sau. In majoritatea timpului, tipurile de febra nu pot fi folosite pentru descoperirea cauzelor ei.

Totusi, exista anumite modele de febra care, ocazional, pot pune diagnosticul:

- Febra Pel-Ebstein: un tip specific de febra asociat limfomului Hodgkin, in care temperatura este foarte crescuta timp de o saptamana, apoi scazuta in urmatoarea saptamana, si tot asa. Totusi, exista si indoieli ca acest tipar chiar exista.

- Febra continua: temperatura care ramane peste valorarea normala de-a lungul zilei si nu fluctueaza cu mai mult de 1 grad Celsius in 24 de ore inseamna: pneumonie lobara, febra tifoida, infectia tractului urinar, bruceloza sau tifos.

- Febra intermitenta: temperatura crescuta este prezenta doar pentru cateva ore intr-o zi, in restul timpului fiind normala inseamna: malarie, boala Kala-azar, septicemie.

- Febra remitenta: temperatura ramane peste valoarea normala pe tot parcursul zilei si flucteaza mai mult de 1 grad Celsius in 24 de ore indicand prezenta unei endocardite infectioase.

- O febra datorata neutropeniei, numita si neutropenie febrila, reprezinta febra aparuta in urma lipsei unei functionari normale a sistemului imun. Datorita lipsei de neutrofile care sa lupte cu agentii patogeni, infectia bacteriana se poate raspandi rapid si de aceea aceasta febra este considerata o urgenta medicala.

Febra in sine nu este o boala, ci un raspuns al organismului la o afectiune.

remedii_febra_bebelusi

Parerile specialistilor

Febra induce o stare de rau general si creste nevoia administrarii de lichide, de aceea este indicat sa ii oferi cat mai multe si sa nu ii refuzi mancarea solida.

Paracetamol sau Ibuprofen sunt indicate pentru a-i ajuta pe copii sa se simta mai bine, insa nu celor sub varsta de 6 luni sau celor care vomita. Aspirina NU trebuie folosita niciodata in tratarea febrei sau a bolilor copiilor.

Medicii recomanda bai caldute (nu reci), cu buretele, si sa NU folosesti alcool, deoarece poate fi inhalat, ingerat sau absorbit prin piele si poate duce la complicatii.

Trebuie sa suni medicul imediat daca la varsta de:

- mai putin de 3 luni, temperatura depaseste 38 grade Celsius masurata rectal, chiar daca bebelusul nu pare bolnav;

- 3-6 luni, temperatura este 38,3 grade Celsius sau mai mare, chiar daca bebelusul nu are alte simptome;

- peste 6 luni, temperatura este de 38,8 grade Celsius, supravegheaza simptomatologia copilului, iar daca febra creste sau dureaza mai mult de trei zile, suna doctorul.

La copiii intre 3 luni si 2 ani, daca au temperatura de 39,5-40 grade Celsius trebuie sa suni medicul imediat, indiferent daca bebelusul pare sau nu ca se simte bine.

Teoretic, febra poate ajuta apararea gazdei. In mod cert exista unele reactii imunologice care sunt grabite de prezenta febrei si unii agenti patogeni, care supravietuiesc doar la anumite temperaturi, pot fi indepartati cu ajutorul febrei.

Febra poate fi de folos pana la un punct, deoarece cresterea temperaturi pana la o anumita valoare creeaza un mediu neprielnic pentru anumiti agenti patogeni. De asemenea, celulele albe prolifereaza mai rapid datorita temperaturii crescute si pot ajuta la distrugerea patogenilor si microbilor periculosi care au patruns in organism.

Cercetarile au aratat ca febra are mai multe functii importante in procesul de vindecare, de exemplu cresterea mobilitatii si fagocitozei leucocitelor, cresterea proliferarea celulelor T si activitatea interferonului si scade efectul endotoxinelor.

Poti sa il ajuti pe cel mic sa se simta mai bine daca pui in aplicare urmatoarele recomandari:

- dandu-i suficiente lichide pentru a preveni deshidratarea; ajuta si la racirea corpului;

- asigurandu-te ca se odihneste bine;

- fixand temperatura camerei la 21-23 grade Celsius;

- imbracand-ul in bumbac subtire pentru ca pielea sa poata sa respire;

- invelindu-l cand are frisoane si dezvelindu-l imediat ce acestea se opresc.

Majoriatea pediatrilor recomanda masurarea rectala cu termometru digital a temperaturii la copiii mai mici de 3 ani. Pentru copiii mai mari este indicata masurarea orala sau axilara.

Ce spun mamicile din comunitatea copilul.ro despre febra la bebelusi

O mamica spune ca baile cu apa calduta au ajutat-o pe fetita ei sa se calmeze si sa se simta confortabil cand aceasta a avut febra. A lasat-o si sa doarma doar intr-un tricou si scutec pentru a ajuta corpul sa se raceasca, dar i-a si sters pielea cu o carpa inmuiata in apa rece.

Alta mamica este de parere ca termometrele cu mercur nu sunt precise, iar ca cele electronice incep sa nu mai mearga bine atunci cand bateria e aproape terminata.

Mai greu, aproape imposibil a fost pentru o mamica sa masoare temperatura rectal bebelusului rau. Desi febra i-a trecut, mamica a continuat sa ii administreze Nurofen si Vibrocil, la recomandarea medicului.

Lucruri pe care trebuie sa le stii despre febra bebelusilor

Orice mic disconfort al copilului tau te poate epuiza fizic si psihic, iar febra este una dintre acele simptome care le scot din minti pe mamici. Temperatura ridicata a corpului provoaca spaima in randul parintilor, spaima care are chiar si o denumire medicala: fobia de febra.

Iata cateva lucruri pe care trebuie sa le stii despre febra bebelusilor!

Temperatura corporala a bebelusilor este mai mare decat a adultilor

Pana la valoarea de 38 de grade Celsius nu ai niciun motiv sa iti faci griji in legatura cu febra. Daca aceasta valoare este depasita, iar copilul tau are obrajii rosii si corpul sau emana caldura, abia atunci poti spune ca este vorba despre febra.

Pana la aceasta valoare, este vorba doar despre o variatie normala a temperaturii corporale, care poate fi cauzata de suprasolicitarea fizica, de incalzirea in urma baitei de seara sau de imbracamintea nepotrivita.

Temperatura corpului bebelusilor se ridica in a doua parte a zilei si este mai scazuta dimineata, asa ca aceste oscilatii sunt absolut normale si nu ar trebui sa te ingrijoreze deloc.

Febra cauzata de bacterii este diferita de cea virala

Febra virala este destul de comuna in randul celor mici, insa cea bacteriana poate fi un indiciu mult mai grav. Prima se manifesta atunci cand sistemul imunitar se lupta cu un virus, indiferent daca este vorba despre o raceala sau despre o enterocolita.

Febra virala nu dureaza de regula mai mult de 3 zile, iar antibioticele nu au in acest caz niciun efect asupra virusurilor si nu ar trebui administrate ori de cate ori temperatura creste.

Febra bacteriana se intampla atunci cand sistemul imunitar are de-a face cu o infectie bacteriana, asa cum sunt otitele bacteriene, infectiile tractului urinar sau pneumonia bacteriana.

Aceste afectiuni sunt mai putin comune decat cele virale si mai ingrijoratoare, deoarece necesita tratament imediat cu antibiotic pentru a nu degenera. Daca febra copilului tau dureaza mai mult de 3 zile, este necesar sa iti duci copilul la doctor.

febra_la_bebelusi_simptome_masurare_termometru

Pentru copiii mai mici de 3 luni, febra este un simptom destul de grav

Daca bebelusul tau nu a implinit inca varsta de 3 luni, fobia ta de febra este justificata. Medicii considera ca aceasta este o urgenta medicala. Evita sa administrezi medicamente care reduc febra pentru a nu ascunde simptomele si du-ti copilul la medic cat de repede este posibil.

Febra la copiii mai mici de 3 luni este periculoasa din doua motive: in primul rand, stratul protector de celule dintre sistemul nervos central si fluxul sanguin este foarte subtire, asa ca bacteriile il pot strapunge rapid si pot provoca injurii serioase in cel mai scurt timp.

In al doilea rand, copiii foarte mici nu manifesta semnele infectiilor severe pe care le manifesta cei mari, asa ca pot ajunge la septicemie fara a manifesta simptomele tipice acesteia. Daca este vorba despre o infectie virala, septicemia este exclusa, insa aceasta diferenta nu o pot stabili decat medicii, deoarece nu este vizibila cu ochiul liber.

De aceea, sunt necesare analize sangvine si teste ale urinei pentru a se determina cu precizie natura infectiei si, in unele cazuri, este examinata si sira spinarii pentru a verifica daca este sau nu vorba despre o meningita.

Temperatura rectala este mai precisa

Bebelusii pot fi reticenti la o astfel de masurare a temperaturii, insa rezultatul este unul mai precis atunci cand se foloseste un termometru rectal. Termometrele pentru frunte si cele pentru zona axilara nu sunt intotdeauna precise, iar medicii nu le recomanda pentru masurarea temperaturii bebelusilor.

Trebuie tratate simptomele, nu numarul lor

Multi parinti considera ca temperatura mai mare indica o afectiune mai grava, insa acest mit a fost spulberat de-a lungul timpului de catre medici. Unii copii se pot simti foarte bine chiar si atunci cand au febra mai mare, iar altii pot sa se simta obositi, irascibili si lipsiti de energie in momentele cand temperatura lor corporala abia depaseste 38 de grade Celsius.

Atunci cand copilul pare sa se simta bine si sa fie energic, nu are nevoie de medicamente pentru reducerea febrei, spune Janice Sullivan, purtator de cuvant al Academiei Americane de Pediatrie. Febra este cea care ajuta corpul sa lupte cu infectiile, asa ca simptomele care trebuie tratate mai degraba sunt cele legate de disconfortul copiilor.

Nu abuza de medicamente

Inainte de a face uz de medicamente pentru reducerea febrei, incearca sa o scazi cu ajutorul unei comprese cu apa rece. Aceasta metoda de moda veche poate fi foarte eficienta.

Sterge fruntea si bratele copilului tau cu un burete sau cu un prosop imbibat in apa rece si, daca ii dai medicamente, tine cont de masa lui corporala, nu de varsta pe care o are pentru a stabili doza.

In cazul in care doarme, nu il trezi si nu il deranja pentru a-i oferi medicatia, asteapta sa se trezeasca el, o va face daca nu se simte bine.

Tu ce metode ai folosit pentru reducerea febrei la bebelusul tau? Care este modalitatea prin care ii iei temperatura copilului tau? Asteptam parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pe aceeasi tema:

Ce facem cand bebelusul are febra?

Cum se ia temperatura bebelusului?

Febra la copii. Ce trebuie si ce NU trebuie sa faci

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Febra Febra la copii Sugar temperatura Febra bebelusi Masurare temperatura bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre