Enteroviroza la copii

/ / Modificat: 2012-02-24
Enteroviroza la copii

Enteroviroza este denumirea medicala a diferitelor infectii intalnite la copii, cauzate de o familie numeroasa de virusuri. Agentii patogeni de acest tip se regasesc in principal in tractul intestinal si determina dezvoltarea mai multor boli pe fondul unui sistem imunitar scazut.

Enterovirusurile, microorganismele responsabile pentru enteroviroze la copii, au fost identificate in aproximativ 60 de tulpini diferite, impartite in mai multe grupe (A, B) sau denumite in functie de bolile pe care le produc (virusul Hepatitei A, poliovirusul etc). In ciuda numarului foarte mare de virusuri specifice enterovirozelor, doar 12 tipuri cauzeaza infectiile frecvente din copilarie.

Mai mult decat atat, copiii dezvolta o imunitate fata de enterovirusuri in timp, ceea ce inseamna ca boala nu mai revine ulterior.

Enteroviroze comune la copii

Enterovirozele comune la copii produc racelile sezoniere obisnuite, rinitele, febra aftoasa, bolile copilariei, hepatita A, afectiuni digestive sau conjunctivita. Bebelusii, copiii si adolescentii sunt expusi unor manifestari mai puternice ale infectiilor provocate de enterovirusuri, deoarece sistemul lor de aparare a organismului nu a dezvoltat inca o imunitate specifica pentru varietatea acestor tulpini.

Mai rar, se poate intampla ca un copil sa dezvolte meningita virala (inflamatia membranei cerebrale), miocardita (inflamatia muschiului inimii) sau encefalita virala (inflamatia creierului).

Enterovirozele joaca un rol important in dezvoltarea diabetului zaharat la copii, iar nou-nascutii infectati cu enterovirusuri sunt expusi unui risc crescut de deces.

Raspandirea enterovirozei la copii

Virusurile care provoaca enterovirozele se pot regasi in secretiile respiratorii (saliva, sputa si mucus) sau in materiile fecale si se transmit cu usurinta prin contact direct, respiratie sau obiecte contaminate.

Odata transmis virusul, urmeaza instalarea simptomelor intr-un interval de 3 zile: febra, scaune moi, dureri corporale sau varsaturi. Desi apar in orice perioada a anului, enterovirozele sunt mai raspandite vara si toamna.

Tratamentul enterovirozei la copii

Deseori, enterovirozele nu necesita tratament medicamentos sau se rezuma la unul antiviral. Antibioticele nu sunt eficiente in tratarea simptomele infectiilor virale.

Prevenirea enterovirozelor se realizeaza printr-o igiena temeinica, in special inainte de masa, precum si prin vaccinarea destinata imunizarii impotriva celor mai cunoscute tipuri de virusuri.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre