Diabetul, obezitatea si copilaria

/ / Modificat: 2016-04-21
Diabetul, obezitatea si copilaria

Problemele de comportament alimentar ale copilului, in ambele sensuri, de tip exces sau deficit (supraponderalitate-obezitate sau anorexie-casexie) trebuie sa isi caute si gaseasca rezolvarea plecand in primul rand de la identificare cauzei si nu neaparat de la tratarea efectului. 

De cele mai multe ori abordarea este la nivel de efect: daca apar problemele de greutate, se merge cu copilul  direct catre nutritionist, psiholog, antrenorul de sport si se asteapta o rezolvare totala a lucrurilor.

Dar se uita cumva de primul pas care ar trebui facut: identificarea cauzei care a declansat problema. Supraponderalitatea, obezitatea, alimentatia  proasta si sedentarismul la copii a dus la aparitia tot mai crescuta a tipului doi de diabet zaharat si la aceasta grupa de varsta - copii (populatia sub 18-20 ani).

In 2012, Romania ocupa locul 3 in Europa la obezitate in randul copiilor (conform statisticilor OMS). In ultimii 8 ani, numarul copiilor obezi din tara noastra s-a dublat si 40 % dintre copiii romani sunt supraponderali (aproximativ 5 milioane). Cei mai multi dintre acestia provin din mediul urban. 

Statisticile arata ca la nivel european - la grupa de varsta copii - 1 baiat din 3 si 1 fata din 5 sunt obezi si in fiecare an numarul copiilor cu probleme de greutate creste cu 500 000.

Ultimul studiu al Universitatii din Dublin si comunicat  catre  IASO (International Association for Study of Obesity) si  publicat oficial in revista "Appetite" a aratat ca: "Educatia la copii cu privire la alimentatia nesanatoasa de tip junk-food - ce inseamna ea si ce ar trebui evitat sa fie consumat, precum si  gasirea unor solutii alternative de hrana sanatoasa trebuie sa inceapa sa se invete de  foarte timpuriu, inca de la varste prescolare - maximul de receptivitate si succes pe termen lung inregistrandu-se la grupele de varsta mici, de 3-5 ani".

Conform acestui studiu, la aceasta varsta exista o buna abilitate de identificare corecta a alimentelor sanatoase, dar mai putin satisfacatoare este capacitatea copiilor de a respinge alimentele de tip junk-food din alimentatia lor. 

Desi copii aveau suficiente notiuni de alimentatie corecta, acest lucru nu se traducea intr-o decizie corecta integral in momentul alegerii alimentelor pe care urmau sa le consume. 

O educatie in acest sens trebuie sa fie continua si  sustinuta ca efort, din partea tuturor celor care ar putea influenta optiunile alimentare ale copilului: familie - parinti, frati/ surori, bunici, gradinita, scoala, prieteni. 

O buna motivare a copilului porneste in primul rand din educatie – o buna informare, adaptata corespunzator varstei copilului, cu argumente care sa il stimuleze pe copil si sa il prinda in acest schimb al informatiilor corecte ca intr-un joc amuzant, interactiv. 

De exemplu -  jocul farfuriilor, cu  alimente colorate, alese in functie de grupe alimentare, combinatii alimentare corecte, atent supervizate de catre o persoana adulta. La fel de important din punct de vedere motivational pentru copil sunt modelele pe care le are in viata lui si in functie de care isi ghideaza si el apoi alegerile. 

Este inutil sa incercam sa ii sugeram copilului sau chiar sa ii impunem cu caracter obligatoriu alegeri alimentare si de stil de viata corecte daca cei apropiati lui si direct implicati in cresterea si educatia lui nu le pot face. 

Este modelul imitatiei comportamentale - daca in familie se mananca junk-food, se face putin sau deloc sport, se incurajeaza  doar activitatile sedentare (calculator, televizor) acest model  va fi cel pe care il va prelua si copilul si va deveni extrem  de incapatanat la toate contra argumentele oferite de o educatie corecta si menita sa ii schimbe atitudinea. Mai exact, de ce sa faca el ceva ce adultii din jurul lui nu fac practic, zi de zi, ci doar  in teorie?

Un copil pregatit  sa manance sanatos este un copil educat, informat, inconjurat de modele umane si comportamentale corecte si echilibrate, este de fapt un copil pregatit pentru viata cu tot ceea ce are ea sa ii ofere si va trebui  la un moment dat sa stie sa aleaga de unul singur. 

De aceea cel mai important lucru este constientizarea si confruntarea cu aceasta  problema a copilului a tuturor persoanelor si factorilor de decizie care influenteaza intr-un fel sau altul viata copilului - familia, scoala, prietenii, mediul social si atunci cand lucrurile acestea nu sunt suficiente sa se mearga mai departe catre ajutor calificat - nutritionist, psiholog, antrenor care in cele mai multe cazuri ajung sa lucreze in echipa pentru rezultate optime.

Dr. Luminita Florea, medic specialist diabet zaharat, nutritie si boli metabolice in cadrul Centrului Medical ProVita - Diagnostic si tratament

Adresa: Str. Alexandrina nr. 20 - 22, sector 1, Bucuresti

Tel programari: 0219432

logo_provita

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Diabet copii Obezitate copii

Articole recomandate

Citeste si despre