Cum pot scadea febra copilului fara medicamente? Remedii naturiste

/ / Modificat: 2017-01-27
Cum pot scadea febra copilului fara medicamente? Remedii naturiste

Scaderea febrei copilului fara medicamente presupune administrarea unor remedii naturiste care au acelasi efect ca si medicatia, dar care sunt mai "prietenoase" cu sanatatea lui decat pastilele. Desi apelarea la acetaminofen sau ibuprofen reprezinta o metoda mai rapida si mai la indemana pentru parinti, metodele naturale de combatere a febrei au un efect mai bun asupra sanatatii lui generale.

Impachetari cu comprese reci

Compresele cu apa rece reprezinta cel mai popular remediu naturist de tratare a febrei usoare. Nu este un leac eficient atunci cand febra este severa, insa in situatia in care temperatura copilului creste foarte putin, se poate dovedi o solutie eficienta si cu efect mai rapid decat medicamentele.

Cum se fac corect impachetarile cu comprese reci?

In primul rand, trebuie sa stii ca nu este indicat sa aplici comprese reci pe fruntea copilului sau pe piept! Compresele se pun intotdeauna pe extremitati: de la umar pana la varful degetelor de la maini; de la partea superioara a coapsei pana la degetele de picioare.

De asemenea, niciodata nu ii vei aplica micutului comprese cu apa extrem de rece! Inmoaie prosoape (nu sosete, cearsafuri, batiste etc.) in apa la temperatura camerei, dupa care pune-le pe corpul copilului si lasa-le sa actioneze timp de 20 de minute. Fa o pauza tot 20 minute, apoi repeta procedura pana cand observi ca febra copilului a scazut. De regula, sunt suficiente 4 aplicari de comprese reci pana cand se stabilizeaza temperatura la 38 grade.

Hidratarea intensa

Hidratarea in cazul febrei nu este doar un leac, ci o conditie obligatorie pentru sanatatea celui mic. Pe langa faptul ca ajuta la scaderea temperaturii corporale a copilului, cresterea consumului de lichide contribuie la prevenirea deshidratarii organismului. Deshidratarea este o afectiune extrem de grava, care poate pune in pericol viata copilului.

Da-i copilului sa bea cat mai multe lichide - preferabil apa, dar si supe sau ceaiuri caldute - pentru a restabili echilibrul eletrolitic al organismului. Asigura-te ca are in permanenta o sursa de apa langa el, pentru a-l stimula sa bea mai des.  

Baile cu apa calduta

Baile cu apa calduta au rolul de a scadea temperatura corporala a copilului si de a-l ajuta sa se simta mai confortabil cand este bolnav. Baga copilul in cada cu apa calduta si tine-l cam 10 minute, timp in care ai grija sa il speli cu buretele pe tot corpul. Asigura-te ca in baie este suficient de cald pentru a evita ca celui mic sa i se faca frig atunci cand este scos din apa. Frisoanele sunt destul de naplacute si incofortabile pentru cel mic.  

Ceaiurile din plante

Ceaiurile sunt eficiente in combaterea febrei copilului, deoarece contribuie la hidratarea organismului. Insa dincolo de acest efect important, specialistii au constatat ca anumite ceaiuri din plante au beneficiul de a reduce febra. Ghimbirul, coada soricelului, menta sau florile de soc sunt doar cateva dintre plantele cu puternic efect terapeutic in ceea ce priveste febra.

Repausul la pat in incaperi racoroase

Repausul la pat este un remediu eficient impotriva febrei. Contribuie la prevenirea acutizarii acesteia, dar ajuta si sistemul imunitar al copilului sa lupte eficient impotriva ei. In cazul in care copilul cu febra ramane activ si se agita, temperatura corpului are tendinta de a creste si de a-i agrava starea de sanatate.

Asigura-te ca in camera in care se odihneste copilul este o temperaturta constanta, nu foarte mare, pentru a evita supraincalzirea organismului. In acelasi scop, este esential sa imbraci copilul in hainute subtiri si din materiale naturale.  

Intarirea sistemului imunitar

Sistemul imunitar al copilului este cel care lupta cu febra. Cu cat acesta este mai puternic, cu atat febra este "invinsa" mai usor. Atunci cand infrunta febra, imunitatea copilului are nevoie de un mic impuls, care sa o ajute sa "doboare" acest simptom neplacut. Impulsul poate fi oferit de o alimentatie sanatoasa, bogata in nutrienti esentiali, si de suplimente naturale, pe baza de plante sau vitamine.  

Care dintre aceste remedii ti se par eficiente in combaterea febrei la copii? Mai cunosti si altele? Spune-ne parerile si sfaturile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Scadere febra copii Febra copii Sugar temperatura

Articole recomandate

Citeste si despre