Cum mentinem echilibrul florei intestinale la copii

/ / Modificat: 2017-09-22
Cum mentinem echilibrul florei intestinale la copii

Flora intestinala este extrem de importanta in mentinerea sanatatii generale, fiind parte integranta a sistemului imunitar. Aproximativ 60% din sistemul imunitar se regaseste la nivelul mucoasei intestinale. Bebelusii si copiii au o flora intestinala mult mai sensibilia, nefiind pe deplin dezvoltata, motiv pentru care bolile se pot instala mai repede, fiind mult mai predispusi bebelusii hraniti cu lapte praf si cei nascuti prin cezariana.

Flora intestinala secreta enzime si substante care contribuie la digestia alimentelor si faciliteaza transportul si absorbtia nutrientilor. Totodata, aminoacizii si o serie de vitamine din grupul B, printre care si acidul folic, sunt produse gratie florei intestinale. O flora intestinala sanatoasa ajuta organismul sa selecteze bacteriile si sa le elimine pe cele daunatoare, protejand astfel sistemul digestiv, dar si intreg organismul, aproximativ 500 de specii de bacterii, fungi si virusuri aflandu-se in componenta sa.

Ce inseamna flora intestinala echilibrata?

Flora intestinala este compusa din bacterii bune, denumite probiotice, si agenti patogeni, fiind impartita in functie de acest aspect in flora intestinala de fermentatie si flora intestinala de putrefactie, existand si o flora intestinala de tranzit, aceasta din urma fiind reprezentata de bacteriile si microbii ingerati prin alimentatie. In colon se gasesc aproximativ 85% probiotice si doar 15% agenti patogeni, iar in intestinul subtire predomina flora de fermentatie. Orice dezechilibru al acestor bacterii implica o problema de sanatate, motiv pentru care alimentatia si stilul de viata sunt factori decisivi in aceasta situatie.

S-a dovedit faptul ca probioticele au calitati antiinflamatorii, anticancerigene si de reglare a tranzitului intestinal, fiind benefice in prevenirea constipatiei, insa, cel mai important rol este acela de a tine sub control agentii patogeni. Printre cauzele care stau la baza dezechilibrarii florei intestinale se afla alimentatia saraca in fructe si legume si bogata in carne, abuzul de alcool, cafea, zahar rafinat, dar si tratamentul indelungat cu antibiotice, motiv pentru care suplimentarea cu probiotice este absolut necesara.

De ce e nevoie de echilibru?

Un dezechilibru al florei intestinale ar putea favoriza trecerea agentilor patogeni din intestine in sange si mai departe catre organele vitale. De exemplu, salmonella, stafilococul auriu sau E-coli sunt agenti patogeni care provoaca infectii periculoase si care, netratate corespunzator, pot provoca moartea. De asemenea, substantele nocive nu mai pot fi neutralizate de catre ficat intoxicand astfel tesuturile.

Balonarea, flatulenta, diareea, durerile de cap, oboseala permanenta, depresia, afectiunile pielii, transpiratia urat mirositoare pot fi cateva din simptomele unei flore intestinale dezechilibrate. De asemenea, dezechilibrul florei intestinale poate sta la baza aparitiei diabetului, obezitatii, bolilor cardiovasculare, afectiunilor renale si a cancerului. Totodata, cresterea florei de putrefactie determina lezarea intestinului, iar acesta nu-si mai poate indeplini functia de filtru si nici nu mai poate absorbi nutrientii necesari, provocand carente grave in organism.

Care sunt beneficiile probioticelor?

Probioticele trateaza dezechilibrul florei intestinale prin refacerea florei de fermentatie, insa, trebuie luat in calcul ca este un proces de durata. Din acest motiv, meniul bogat in fibre, in legume verzi si iaurt este esential, alaturi de introducerea in dieta a suplimentelor alimentare pe baza de probiotice. Acestea aduc o serie de beneficiile intregului organism: stimuleaza imunitatea, cresc numarul de bifidobacterii din intestinul gros, favorizeaza absorbtia de calciu si reducerea colesterolul din sange, previn hipertenesiunea arteriala, imbunatatesc aspectul pielii, anihileaza stresul, sustin tranzitul intestinal si previn aparitia toxiinfectiilor alimentare si a bolilor intestinale inflamatori. De asemenea, inhiba halena si previn aparitia inflamatiilor la nivelul cavitatii bucale si combat diareea in cazul intolerantei la lactoza. In cazul bebelusilor, administrarea cu recomandare medicala a probioticelor impiedica aparitia colicilor.

Unul din probioticele cele mai apreciate la nivel mondial este ProTectis picaturi pentru bebelusi, eficacitatea sa fiind dovedita de-a lungul timpului prin mai mult de 100 de studii clinice. ProTectis asigura suplimentarea florei intestinale cu bacterii bune, efectul fiind bazat pe actiunea unei tulpini specifice de bacterii denumita Lactobacillus reuteri. Aceasta bacterie, printre primele specii de bacterii benefice care se stabileste in intestinul nou-nascutilor, a fost identificata si izolata in anul 1980, iar studiile multiple ce au urmat au confirmat permanent beneficiile, siguranta si eficacitatea administrarii acesteia. Mai mult decat atat, Lactobacillus reuteri este prezenta si in laptele matern iar administrarea suplimentara de probiotice proaspetelor mamici creste substantial prezenta acestei bacterii benefice in laptele matern.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Afectiuni intestinale Flora intestinala Sanatate copii

Articole recomandate

Citeste si despre