Cum iti ajuti copilul astmatic sa faca sport

/ / Modificat: 2014-05-28
Cum iti ajuti copilul astmatic sa faca sport

Sportul nu este contraindicat la copiii astmatici, spun specialistii, care sunt de parere ca prichindeii care sufera de aceasta afectiune cronica pot practica si se pot bucura fara probleme de sporturi energice precum fotbal, hochei, baschet, handbal sau volei, daca urmeaza un tratament riguros - cu medicamente de ultima generatie -, sunt sub monitorizarea atenta a antrenorilor si isi cunosc propriile limite fizice. Educarea copilului cu privire la conditia medicala a copilului este principala masura care il ajuta sa practice in siguranta sportul preferat, desi este astmatic.

Tratamentele de ultima generatie

Tratamentele pentru astm au evoluat foarte mult in ultimii ani, iar medicii pot opta acum dintr-o gama variata de medicamente si terapii de ultima generatie pentru controlarea acestei boli cronice.

Astfel, in situatia in care copilul vrea sa urmeze un sport, este indicat sa discutati cu pediatrul despre cele mai bune optiuni terapeutice pentru scaderea riscului de crize astmatice sau complicatii. Avantajul acestor medicamente de ultima generatie este ca se administreaza doar o data sau de doua ori pe zi, fara a interfera cu antrenamentele si fara a mai exista riscul ca cel mic sa uite sa le ia.

Respectarea cu acuratete a tratamentului prescris de medici si consultatiile medicale periodice sunt doua conditii obligatorii pentru copiii astmatici care vor sa practice sport.  

Dispozitivul inhalatoriu, pentru situatii de urgenta

Desi urmarea tratamentului cu regularitate si respectarea indicatiilor antrenorilor ar trebui sa fie lipsite de probleme si complicatii cand copilul face sport, exista totusi riscul ca micutul tau sa faca oricand o criza astmatica pe teren. Este foarte important ca rucsacul pentru antrenament sa fie dotat in permanenta cu inhalatoare incarcate pentru acordarea primului ajutor.

Instiintarea antrenorului

Dupa inscrierea la o scoala de sport, este recomandat sa afli ce antrenor ii este repartizat copilului, pentru a purta o discutie cu el pe tema situatiei medicale a celui mic. Antrenorul va monitoriza astfel cu mai multa atentie copilul la antrenamente, va urmari principalele simptome care anunta o criza astmatica si il va menaja mai mult decat pe ceilalti coechipieri.

In plus, cunoasterea situatiei medicale il va face apt sa-i acorde masurile adecvate de prim-ajutor in caz de urgenta.

Sporturile recomandate in caz de astm

Desi copilul astmatic poate face absolut orice tip de activitate fizica, atat timp cat respecta un plan de mentinere sub control a bolii, exista cateva sporturi care sunt considerate mai "prietenoase" cu situatia medicala a micutului tau.

Acestea se practica in spatii care permit o umiditate a aerului adecvata pentru a mentine respiratia copilului sub control si antrenamente ceva mai lejere, care scad incidenta atacurilor astmatice:

  • inot;
  • arte martiale;
  • fotbal;
  • gimnastica artistica.

Pregatirea si educarea copilului

Nu in ultimul rand, este important sa te asiguri ca cel mic este constient de conditia medicala de care sufera. Aminteste-i mereu ca daca simte ca nu mai poate sa respire in timpul efortului fizic, sa anunte intotdeauna antrenorul si sa foloseasca rapid inhalatorul pe care trebuie sa il poarte cu el oriunde.

Cunosti vreun copil astmatic care practica sport fara probleme? Crezi ca este indicat sa-ti inscrii copilul la sport desi are astm? Spune-ne sfaturile si sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Astm copii Sporturi copii

Articole recomandate

Citeste si despre