Copilului ii curge sange din nas, cum il opresti rapid?

/ / Modificat: 2014-02-17
Copilului ii curge sange din nas, cum il opresti rapid?

Sangerarile nazale la copii sunt frecvente si pot fi cauzate adesea dintr-o simpla joaca. Trucurile cu mana ridicata si capul pe spate nu sunt deloc recomandate pentru a stopa hemoragia. Dimpotriva, acestea pot crea mai multe probleme de sanatate si pot agrava situatia. Afla cum sa opresti hemoragia nazala la copii in cativa pasi siguri si eficienti si cand este cazul sa apelezi la medic.

  • Primul pas atunci cand constati ca ii curge sange din nas copilului tau este sa nu te impacientezi si sa tratezi lucrurile cu mult calm. Nu trebuie sa sperii in niciun caz micutul.

  • Prinde narile copilului intre degetul mare si degetul aratator (izolarea narilor de osul nazal) si preseaza moderat locul pret de cateva minute, poate chiar 10-15.

  • Pune apoi copilul pe un scaun cu capul aplecat in fata. Contrar credintelor populare, capul nu trebuie aplecat in spate. Aceasta masura poate fi extrem de periculoasa la copiii foarte mici. Cand capul este pozitionat pe spate sangele din nas se scurge pe gat si poate determina inecarea copilului. Chiar daca nu se ineaca, acesta inghite sangele, ceea ce dauneaza mucoasei gastrice, putand da nastere si unor varsaturi ale copilului.

  • Nu pune copilul sa stea intins pe spate cu bratele ridicate. Nu este o masura utila. Dimpotriva, atunci cand un copil are hemoragie nazala si sta in pozitia de intins pe spate cu mainile ridicate, sangele care circula prin maini capata o viteza mai mare spre cap determinand o crestere a presiunii intracraniene.

  • Sfatuieste copilul sa respire numai pe gura si sa nu forteze respiratia nazala.

  • Pune-i o compresa cu apa rece dintr-un material moale in jurul nasului in timp ce continui sa mentii presiunea asupra zonei respective.

  • Daca observi ca hemoragia nu da semne sa se diminueze dupa cateva minute de presionare este cazul sa folosesti tampoane nazale care contin coagulant. Acestea se gasesc in farmacii. Nu administra medicamente pe cale orala fara prescriptie medicala. Ai grija ca tampoanele sa fie sterile.

  • Dupa ce sangele a incetat sa mai curga, parintii au tendinta sa curete imediat nasul copiilor de urmele de sange si de micile cheaguri formate din sange si secretii nazale. Nu este recomandat sa se curete nasul imediat dupa incetarea hemoragiei. Trebuie asteptat circa 10-15 minute pentru a nu provoca o alta hemorgaie prin intermediul manevrelor de curatare.

  • Pentru a umezi mucoasa nazala poti da drumul la un umidificator de camera. Acest lucru impiedica o recurenta a hemoragiei. Poti folosi in acest scop si vaselina medicinala. Unge interiorul narilor cu putina vaselina pentru a preveni un alt episod hemoragic.

  • Este indicat ca micutul sa evite sa isi sufle nasul timp de 24 de ore de la hemoragie. Dupa aceasta perioada suflarea nasului trebuie sa se faca incet si gentil

  • De asemenea, imediat dupa episodul hemoragic este indicat sa nu implici copilul in activitati ce presupun efort indelungat. Este necesara o perioada de repaos si relaxare.

  • Este important sa inveti copilul care sunt primele masuri pe care sa si le autoadministreze atunci cand se confrunta cu sangerari nazale. Tu nu vei fi mereu langa el, de aceea este esential sa stie care sunt primii pasi pe care trebuie sa ii faca pana cand cere ajutorul unei persoane avizate.

Cand este cazul sa iti faci griji?

Daca hemoragia este intensa si dupa aplicarea tuturor acestor pasi nu da semne sa se opreasca este cazul sa chemi un medic sau duci micutul la spital.

Daca sangerarile nazale sunt frecvente, apar la distante mari de timp si sunt destul de intense este cazul sa mergi la pediatru pentru mai multe investigatii. Este bine sa fii sigura ca nu exista boli ascunse sub aceste hemoragii aparent banale.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Curs sange nas copii Sanatate copii

Articole recomandate

Citeste si despre