Bronsita si pneumonia

/ / Modificat: 2004-11-22
Bronsita si pneumonia





Bronsita

Exista forme cu severitate foarte diferita, de la usoare pana la cele foarte severe. Termenul "bronsita" indica o infectie care afecteaza bronhiile. Copilul tuseste mult, uneori i se taie respiratia, iar alteori se pot auzi sunete discrete ca un scartait cand respira. Parintii se alarmeaza, fiindca presupun ca acest zgomot e cauzat de mucusul care vibreaza in plamani, dar de fapt mucusul se afla in caile respiratorii superioare, iar sunetul care se produce in timpul respiratiei se transmite la cutia toracica, deci nu constituie un motiv de ingrijorare.

Formele usoare, fara febra, pierdere a poftei de mancare sau tuse suparatoare, nu sunt cu mult mai grave decat un guturai, insa in cazul in care copilul arata "bolnav" tuseste frecvent, are dificultati in respiratie sau febra ridicata, doctorul trebuie chemat in aceeasi zi pentru a se putea incepe tratamentul prompt.

Pneumonia

Pneumonia este o infectie virala sau bacteriana a plamanului. Pneumonia bacteriana poate debuta brusc sau ca urmare a unei raceli. Temperatura urca brusc la 40°C, respiratia devine frecventa si rapida, cu batai ale aripilor nasului, iar tusea este productiva. Trebuie chemat imediat medicul, care va prescrie tratamentul adecvat.

Foarte des se intalnesc formele virale de pneumonie. Desi antibioticele nu vindeca boala, ele sunt uneori folosite in scop profilactic sau in formele greu de deosebit de cele bacteriene. In general, boala nu este asa de severa ca pneumonia bacteriana, dar poate dura mai mult timp, vindecarea aparand lent dar sigur intr-o perioada de 2 - 4 saptamani.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre