Alimentatia copiilor care nu tolereaza glutenul

/ / Modificat: 2012-03-03
Alimentatia copiilor care nu tolereaza glutenul

Unii copiii nu tolereaza glutenul, o proteina care se gaseste in special in cereale si grane si in produsele realizate din acestea. Ei sunt diagnosticati cu boala celiaca. Cei care sufera de aceasta boala nu au voie sa consume nimic cu gluten, pentru ca deterioreaza intestinul subtire. Iata idei alimentare pentru a-l ajuta pe copil sa treaca peste aceasta intoleranta!

Alimentele cu gluten

Pentru a stii cum sa il feresti pe copil de aceste alimente care ii provoaca rau, trebuie sa stii sa le identifici. Intotdeauna evita sa ii dai produse pe baza de:

  • orz;

  • grau;

  • graham;

  • secara;

  • gris;

  • alac (secara alba, un soi de grau);

  • triticale (un hibrid al graului);

  • kamut;

  • ovaz.

Toate aceste grane se regasesc in compozitia unor alimente pe care copiii le consuma in mod obisnuit: prajituri, paine sau biscuiti etc.

Cum urmaresti produsele fara gluten?

Pentru ca cerealele sunt foarte importante in cresterea copilului, nu le poti lipsi din meniul lui. Tot ce trebuie sa faci este sa te uiti pe eticheta alimentelor pe care le cumperi pentru el. Cele care nu au in compozitie aceasta proteina sunt insemnate cu "fara gluten", ceea ce inseamna ca sunt sigure pentru micutul tau. Daca nu au aceasta eticheta speciala, atunci trebuie sa urmaresti lista de ingrediente pentru a verifica daca au sau nu gluten.

Uita-te in special pe lista de ingrediente a urmatoarelor alimente:

  • paine;

  • prajituri si placinte;

  • produse de patiserie;

  • cereale;

  • bicuiti;

  • crutoane;

  • sosuri;

  • substituienti de carne (ca soia);

  • paste;

  • dressing-uri pentru salate;

  • supe etc.

Glutenul din produse non-alimentare

Glutenul se regaseste si in alte produse, non-alimentare cu care copilul poate intra in contact si pe care le poate baga in gurita. Este important ca pe masura ce copilul creste sa il educi in acest sens si sa ii explici ce nu are voie sa manance si sa foloseasca si de ce. Asadar, glutenul se mai poate regasi si in:

  • aditivi alimentari, condimente etc.;

  • balsamurile de buze si rujurile pentru fetite;

  • medicamente si vitamine ;

  • plastilina;

  • pasta de dinti etc.

Alegeri alimentare fara gluten pentru copii

Daca micutul tau sufera de boala celiaca este important ca in primul rand tu sa devii un consumator responsabil si intelept si sa te informezi cu privire la alimentele care sunt benefice pentru micutul tau. Exista o multime de alimente care reprezinta o alternativa pentru copiii cu boala celiaca:

  • amarant;

  • hrisca;

  • malai;

  • porumb;

  • faina fara gluten (orez, soia, malai);

  • carne proaspata – peste si pasare (fara a adauga pesmet, fara a fi date prin aluat de faina etc.);

  • mamaliga;

  • fructe;

  • cartofi;

  • tortillas de porumb;

  • popcorn;

  • boabe de quinoa;

  • legume etc.

Produs "fara faina de grau/alba" NU inseamna "fara gluten"!

Nu te lasa inselata de eticheta pe care scrie ca respectivul aliment nu contine faina de grau/alba ca si cand ar fi lipsit de gluten. Nu este acelasi lucru. Daca este un produs pe baza de faina, atunci cu siguranta graul sau faina alba este inlocuita cu alt tip de faina, care poate fi tot dintr-o grana ce contine gluten. Invata sa diferentiezi etichetele si mai important sa citesti cu atentie ingredientele produsului pentru a nu pune sanatatatea copilului in pericol.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Intoleranta gluten copii Boala celiaca copii Alimente copii fara gluten Alimentatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre