Tort egiptean

/ / Modificat: 2013-07-09
Tort egiptean

Tortul egiptean este un desert delicios, pe care il poti prepara oricand te saturi de prajiturile clasice, pe care le-ai tot servit pana acum familiei tale. Spre deosebire de multe torturi pretentioase, tortul egiptean iti propune un gust oriental savuros, ambalat in cateva ingrediente de baza.

Descopera una dintre cele mai simple si la indemana retete ale acestei prajituri festive! Tortul egiptean nu este preparat cu blat, asa cum se obisnuieste, ci cu foi si este umplut cu doua tipuri de crema: de frisca si vanilie.

Ingrediente

Pentru foi


6 albusuri
5 linguri de zahar
150 g nuci macinate
1 lingura rasa de faina

    Pentru crema de frisca


    200 ml frisca
    12 linguri de zahar
    130 g alune pisate

      Pentru crema de vanilie

      6 galbenusuri
      7 linguri rase de zahar
      350 ml lapte
      2 linguri de faina
      150 g unt
      1 plic zahar vanilat
      1 fiola cu esenta de vanilie

        Mod de preparare

        Prepararea foilor

        Primul pas in pregatirea tortului consta in prepararea foilor. Bate albusurile spuma cu putina sare. Adauga zaharul si bate bine spuma pana se transforma intr-o bezea, iar zaharul se topeste. Amesteca bezeaua cu nucile macinate si, la sfarsit, incorporeaza si faina.

        Framanta bine aluatul format. Pentru tort, ai nevoie de 3 foi, de aceea, este nevoie sa rupi aluatul in tot atatea parti egale. Presara putina faina pe masa si intinde prima foaie cu facaletul (sucitorul), apoi pune-o pe fundul unei forme de tort, avand grija sa o tapetezi inainte cu faina.

        Coace-o la cuptorul incins circa 20-25 de minute. Procedeaza la fel si cu celelalte doua foi ramase.

        Prepararea cremei de frica

        Topeste zaharul intr-o craticioara, pe foc. Dupa ce s-a caramelizat, rastoarna-l pe o hartie de copt intinsa intr-o tava metalica si lasa-l sa se raceasca. Dupa ce s-a intarit bine, sparge-l cu un ciocanel, pana se faramiteaza. Bate frisca intr-un bol, adauga bucatile zdrobite de caramel si alunele macinate si amesteca bine crema.  

        Prepararea cremei de vanilie

        Galbenusurile ramase de la foi se amesteca cu laptele si se pun pe foc, intr-o craticioara. Cand incepe sa fiarba, adauga zaharul, apoi, dupa un minut, si faina. Cand crema s-a ingrosat suficient, stinge focul, adauga zaharul vanilat si esenta de vanilie si pune-o la racit.

        Intr-un vas separat, freaca bine untul. Dupa ce crema s-a racit bine, adauga cate o lingura din ea peste unt, amestecand continuu, pana cand o termini.

        Asamblarea tortului

        Pentru asamblarea tortului, trebuie sa urmezi cativa pasi foarte simpli:

        • asaza prima foaie pe platoul pentru tort;
        • intinde 1/2 din crema de vanilie si 1/3 din crema de frisca;
        • asaza a doua foaie deasupra;
        • intinde restul de crema de vanilie si inca 1/3 din frisca;
        • pune si ultima foaie deasupra;
        • imbraca tortul cu crema de frisca ramasa;
        • decoreaza-l cu fulgi de migdale sau cu orice alte ingrediente doresti.

        Tu ai preparat vreodata tort egiptean? Cunosti trucuri sau secrete ale prepararii acestui desert? Spune-ne sfaturile si sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

        Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

        Taguri Retete torturi Deserturi

        Articole recomandate

        Citeste si despre