Delicios: 4 supe de toamna

/ / Modificat: 2013-11-21
Delicios: 4 supe de toamna

Supele calde si gustoase isi fac din ce in ce mai mult loc in meniul de toamna. Nimic nu alunga mai repede frigul decat o supa aburinda, bogata in legume de sezon, dar si in condimente care o parfumeaza atat de frumos, incat nu-i poti rezista. Descopera cateva retete de supe de toamna sanatoase si gustoase cu care sa-ti rasfeti familia in sezonul rece!  

Supa de dovleac cu pui

Ingrediente


1 lingura ulei de floarea-soarelui
750 g piept de pui taiat cubulete
1 ceapa medie, tocata marunt
1 ardei gras rosu, taiat cubulete
1 lingurita de usturoi zdrobit
3 cani de supa de pui
2 cani de rosii maruntite
1 lingura paprika afumata
1/2 lingurita sare
3 cesti pline de cubulete de dovleac
200 g fasole verde, rupta bucati
1 lingura de amidon de porumb
100 g smantana

Mod de preparare

Soteaza puiul in tigaia incinsa cu ulei de floarea soarelui, pana se rumeneste. Scoate-l pe un platou, iar in uleiul ramas adauga ceapa, ardeiul si usturoiul. Soteaza-le aproximativ 5 minute, pana se inmoaie. Adauga jumatate din cantitatea de supa, rosiile, paprika afumata si sarea.

Cand ajung la punctul de fierbere, adauga carnea, dovleacul si fasolea verde. Lasa totul sa fiarba cam 15 minute, la foc mic. Intr-un bol separat, amesteca restul de supa cu amidonul si smantana, pana se ingroasa, apoi toarna totul in supa de pe foc.

Mai lasa pe foc 2-3 minute sau pana cand supa devine mai groasa.

Supa crema de ciuperci

supa-crema-ciuperci

Ingrediente


500 g ciuperci curatate si taiate bucati
200 g telina
1 ceapa
1 ou
1 ceasca de smantana
sare
putin unt
piper

Mod de preparare

Topeste untul in oala pentru supa si adauga apoi ceapa si telina la calit. Dupa 2-3 minute, adauga si ciupercile, apoi 1 l de apa, sare, piper si lasa totul sa fiarba vreo 20 de minute.

Strecoara legumele si paseaza-le la blender, dar pastreaza zeama, pentru a subtia crema. Pune supa obtinuta din nou pe foc. Separat, bate smantana cu oul si toarna amestecul obtinut in supa.

Mai lasa 1-2 minute pe foc, timp in care amesteci continuu. Supa se serveste calda, cu crutoane.

Supa de rosii cu busuioc si galuste cu ricotta

supa-rosii-busuioc

Ingrediente


800 g rosii maruntite
fulgi de ardei iute
4 catei de usturoi, taiati cubulete mici
1 lingura de ulei de masline
3 cani de supa de legume
1 lingurita de sare kosher
1/2 ceasca de frunze de busuioc, tocate marunt
1 cana de parmezan ras
1 cana de branza ricotta
2 oua
1 1/2 cani faina
1/2 lingurita de piper macinat

Mod de preparare

Toarna uleiul de masline in oala in care prepari supa si pune-o pe foc. Adauga usturoiul si 1/2 lingurita de fulgi de ardei iute. Soteaza-le aproximativ 1 minut. Toarna apoi rosiile maruntite, supa de legume, busuiocul, 1/2 de lingurita sare si un varf de cutit de piper macinat. Lasa totul sa fiarba, la foc mic, aproximativ 8 minute.

Intr-un bol separat, amesteca ricotta, parmezanul, ouale si faina, 1/2 lingurita de sare si putin piper. Amesteca bine, pana formezi un soi de aluat. Incepe sa formezi mingiute sau bilute, pe care le adaugi in supa cu 3 minute inainte sa fie gata.

Supa crema de conopida

supa-crema-conopida

Ingrediente


1 conopida medie, rupta in buchetele
1 lingura ulei de masline
1 ceapa
400 g cartofi taiati cubulete
1.5 l supa de pui
2-3 catei de usturoi zdrobiti
1 ceasca de smantana grasa
sare
piper

Mod de preparare

Incinge uleiul in oala in care urmeaza sa prepari supa si pune-o pe foc. Cand uleiul este incins, adauga usturoiul si ceapa si lasa-le cam 3 minute sau pana cand ceapa se cristalizeaza. Adauga cartofii si conopida si lasa-le sa se caleasca cam 5-7 minute.

Toarna supa de pui peste legume, asezoneaza cu sare si piper si lasa totul la fiert aproximativ 20 de minute. Dupa ce au fiert legumele, paseaza-le la blender si pune apoi pasta obtinuta pe foc. Adauga smantana si amestec-o bine in supa timp de 2-3 minute, apoi ia-o de pe foc. Supa se serveste cu crutoane si patrunjel.

Tu cu ce alte supe de toamna iti mai rasfeti familia? Care este leguma ta preferata de toamna? Impartaseste-ne retetele tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Retete supe

Articole recomandate

Citeste si despre