Copilul.ro
Imprimat de la www.copilul.ro la data 26-09-2017
Adresa articolului este:
Continutul acestei pagini nu poate fi preluat fara acordul scris al administratorului www.copilul.ro
Bona - un ajutor pentru parinte

Principalul rol al bonei este sa aiba grija de copil atunci cand parintii sunt la serviciu si lipsesc de acasa. Beneficiile de a angaja o bona pentru cel mic se rasfrang nu doar asupra copilului, ci si a parintilor, care au ocazia sa revina in mediul profesional, sa ia o pauza binemeritata de la "meseria" de parinte si sa-si reactiveze viata sociala si de cuplu.bona-copii


Bona ofera sfaturi avizate de ingrijire si crestere a copilului


Experienta bonei si cursurile pedagogice pe care le-a urmat pentru a se specializa in aceasta meserie iti vor fi de mare folos in ingrijirea copilului. Ai putea constata ca sfaturile bonei cu privire la cresterea si educarea copilului merita luate in considerare si ca sunt justificate.Atunci cand tu nu stii sa tratezi o afectiune a copilului sau ai o dilema cu privire la modul in care se poarta cel mic, dadaca ar putea veni atat cu lamuririle de rigoare, cat si cu solutiile eficiente la astfel de probleme. Bona poate deveni consilierul tau de nadejde in ingrijirea si disciplinarea copilului.  


Bona contribuie la relaxarea si sanatatea emotionala a parintilor


Daca ai reusit sa gasesti o bona care merita increderea ta si care a stabilit o legatura puternica cu prichindelul tau, asigura-te ca nu o lasi sa plece prea usor. Este destul de greu sa gasesti o bona buna, pe mana careia sa iti lasi cea mai de pret comoara a vietii tale: copilul.In momentul in care instinctul iti spune ca ai ales dadaca potrivita, toate grijile tale se risipesc si esti mai linistita si relaxata. Chiar daca reintoarcerea la serviciu presupune un alt stres in viata ta, faptul ca ai luat decizia de a reveni in mijlocul oamenilor si de a-ti reactiva meseria pe care o faceai te va binedispune si iti va oferi o stare de bine.Oricat de greu le-ar fi parintilor, si mai ales mamei, sa stea departe de copil, uneori, cateva ore departe de cel mic sunt ca o gura de aer proaspat, pe care o meriti din plin.


Bona poate contribui la curatenia si intretinerea casei


Bona poate deveni un ajutor si in casa. Pe langa ingrijirea copilului, bona isi poate extinde, contra cost, serviciile si asupra curateniei casei, ceea ce te poate scapa de o alta grija in plus.Nu este recomandat ca bona sa faca curatenie in acelasi timp in care ingrijeste copilul. In intervalul in care are grija de copil, este important sa ii acorde intreaga ei atentie. Este nevoie doar de o secunda de neatentie pentru ca un accident nefericit sa se intample cu prichindelul tau.Vorbeste cu bona ca pentru serviciile de curatenie din casa sa ramana peste program sau sa vina o jumatate de zi in weekend. In functie de programul ei si al tau, puteti ajunge la o intelegere. In acest fel, poti profita de timpul pe care-l acordai curateniei casei pentru a petrece timp de calitate cu copilul sau pentru a face o activitate relaxanta pentru tine - o vizita la spa, un masaj, manichiura, cumparaturi etc.


Bona ajuta la reactivarea vietii sociale si de cuplu a parintilor


Probabil ca, din momentul in care a venit pe lume copilul, viata voastra sociala s-a "stins" si ati devenit destul de solitari, asemenea multor parinti. Ingrijirea copilului si serviciul va ocupa toata ziua si nu mai reusiti sa gasiti timp pentru iesirile cu prietenii sau alte activitati sociale.Specialistii au demonstrat ca parintii care nu au o viata sociala activa si nu integreaza in programul lor si activitati de relaxare, pot avea probleme serioase in relatia de cuplu. Atunci cand aveti un program monoton, apar tensiuni, certuri si divergente in relatia voastra si incepeti sa va indepartati.Bona este una dintre solutiile la care puteti apela pentru a va reactiva viata sociala si de cuplu. Cu cativa banuti in plus, puteti prelungi programul bonei cu o ora sau doua, de cateva ori pe saptamana, pentru a iesi cu prietenii si a va apropia mai mult unul de celelalt.


Calitatile bonei ideale


Cerintele pentru angajare difera: unii doresc o persoana care sa vegheze copilul pe o perioada determinata, cat lipsesc de acasa, altii o persoana care sa completeze educatia oferita copiilor de catre familie.Pentru unele familii bona ar trebui sa combine educarea cu ingrijirea copiilor.

In toate cazurile exista o cerinta comuna: persoana sa fie serioasa si de incredere. Unii prefera persoane din provincie, persoane care ar putea fi gazduite de catre familIa ce ofera noua slujba. Sa fie, oare, demne de o mai mare incredere persoanele din provincie? Ce-i face pe parinti sa solicite un asemenea lucru? Sunt si familii care ofera sume substantiale drept salariu si prefera persoane elevate, care cunosc limbi straine.

Aceasta noua meserie ofera ajutor parintelui in educare si ingrijire; nu este un inlocuitor pentru parinte.Proba de foc o constituie stabilirea relatiei cu copiii, acceptarea de catre acestia. Este o mare usurare pentru parinti sa poata apela la serviciile unei persoane specializate, dar trebuie, cel putin in perioada de inceput, sa incerce sa o cunoasca bine, sa petreaca mai mult timp impreuna pentru a vedea mai bine modul ei de comportament cu copilul in realitate, nu prin vorbe.

Alegerea bonei potrivite este o adevarata problema pentru unele familii. Pentru tine care sunt cele mai importante calitati ale unui bun baby-sitter? Ajuta-ne sa le descoperim impreuna!
Completeaza chestionarul Profilul bonei ideale
Raspunsurile tale vor contribui la crearea unui program de formare a unor bone bine instruite.Mai cunosti si alte beneficii sau avantaje ale bonei pentru parinti? Cum ii mai poate ajuta pe acestia? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!