Copilul.ro
Imprimat de la www.copilul.ro la data 19-03-2024
Adresa articolului este: http://www.copilul.ro/print_articol.php?id=6147&id_pag=
Continutul acestei pagini nu poate fi preluat fara acordul scris al administratorului www.copilul.ro
Vomitatul la bebelusi


  Vomitatul se leaga de cele mai multe ori de diaree si este cauzat de bacterii, paraziti, schimbari ale alimentatiei sau medicamente. Bebelusii isi revin foarte greu din aceste afectiuni, spre deosebire de copii si adulti, care se recupereaza intr-un interval intre 24 si 48 de ore.

Partea cea mai rea a vomitarii la bebelusi este efectul de deshidratare, manifestata prin gura uscata, ochi afundati in orbite, letargie sau urina mai putina si mai concetrata.
 


Vomitatul la bebelusi

Bebelusii vomita des in primele saptamani de viata, deoarece se adapteaza procesului de hranire si sunt in plina dezvoltare. Orice il poate activa acest reflex – raul de masina, indigestie, cand plange mai mult timp sau chiar cand tuseste puternic, asa ca te poti astepta la multe episoade de vomat.





Exista mai multe fenomene care implica expulzarea pe gura a continutului stomacal:

• Regurgitarea – bebelusul vomita cantitati mici, imediat dupa masa.

• Refluxul – bebelusul vomita din cauza deschiderii accidentale a valvei care inchide stomacul, iar mancarea urca inapoi pe esofag. In mod normal acest fenomen apare mai rar odata ce copilul incepe sa mearga.

• Vomitatul proiectil – bebelusul vomita in mod puternic. Daca se intampla de mai multe ori pe zi, este cazul sa suni medicul.

Iti poti da seama cand bebelusul vomita sau doar regurgiteaza, pentru ca in primul caz cantitatea este mai mare. Fenomenul il poate speria pe cel mic, deci exista posibilitatea ca el sa planga.

De obicei, starea de voma trece in mod natural dupa 24 de ore, fara vreun tratament anume, ci doar cu dieta alimentara. Daca bebelusul tau pare sanatos in rest si continua sa ia in greutate, atunci nu este nicio problema.
 

Cand sa te ingrijorezi

In primele luni de viata ale bebelusului, vomitatul e probabil cauzat de lucruri minore, cum ar fi ca are burtica prea plina. Dupa primele luni insa, cauzele ar putea fi o bacterie stomacala, o perturbare a florei intestinale etc.

Atunci cand copilul mai creste, vomitarea poate fi un semn al unei boli mai grave. Suna-ti medicul daca observi:

semne de deshidratare
febra, 38 de grade la copil sub 3 luni si 39 de grade la copil de peste 3 luni
• refuzul laptele matern sau formula
• vomitare mai mult de opt ore sau vomitare cu putere
• eruptii cutanate care nu dispar atunci cand sunt apasate
• somnolenta sau iritabilitate marita
• respiratie sacadata
• abdomen umflat
• sange sau fiere in voma.

Sangele sau fierea in voma nu este neaparat un motiv de ingrijorare. Se poate intampla cand forta de vomitare lezeaza capilarele din esofag sau daca bebelusul tau a inghitit sange de la o taietura din gurita lui ori daca i-a curs sange din nas in ultimele sase ore.

Totusi, mai bine suni medicul, care este posibil sa te roage sa pastrezi o proba, pentru a identifica exact sursa.
 


[ARTICOLE_SIMILARE]Cum poti ajuta bebelusul sa isi revina

Iata cateva lucruri de baza pe care poti sa le faci atunci cand bebelusul tau are reflux:

• Hidrateaza-l. Bebelusul pierde lichide importante, asa ca da-i sa bea solutii cu electroliti impreuna cu laptele obisnuit.

• Nu ii da nimic sa manance timp de o ora dupa ultima vomitare. Asa ajuti stomacul sa isi revina mai usor.

• Hraneste-l corect. Bebelusilor care au inceput deja sa manance solide, incearca cereale de orez cu lapte de san, banane, paine prajita, biscuiti, cartofi sau pere.

• Revino la alimentatia normala. Daca nu a mai vomitat de 12 pana la 24 de ore, poti renunta la dieta alimentara, insa nu si sa ii dai multe lichide. Poti incepe usor, cu cereale sau iaurt.

• Ajuta-l sa se odiheasca. Somnul il poate ajuta sa se linisteasca, pentru ca stomacul se goleste in timpul somnului, anuland senzatia de voma.

Nu ii da bebelusului medicamente decat daca acestea au fost prescrise de pediatru.
 


Parerile specialistilor

Medicii sunt de parere ca in momentul in care ti se pare ca bebelusul tau nu se simte bine este indicat sa tii evidenta simptomelor pe care acesta le prezinta si sa i le comunici ulterior pediatrului.

Refluxul poate fi prevenit sau redus, prin schimbarea pozitiei de somn si de hranire si poti incerca sa:

• Hranesti bebelusul asezat in pozitie verticala
• Il bati pe spate dupa masa
• Il culci pe partea stanga a corpului
• Nu il zdruncini dupa masa
• Nu il culci pe spate, ci lasa-l rezemat imediat dupa masa.

Daca bebelusul prezinta sange in voma, voma are culoarea neagra si copilul prezinta intepenirea gatului sau dureri de cap, este indicata consultarea de urgenta a unui medic.

Sursa: Sfatulmedicului.ro
 


Ce spun mamicile despre vomitatul la bebelusi

Fiecare mamica a avut parte de aceasta experienta cu bebelusul ei si tinde sa se sperie, insa de cele mai multe ori au sunat medicul si au realizat ca motivele erau minore, ca de exemplu:

• mamica mancase prea gras, iar laptele era acum mai greu digerabil pentru bebelus
• bebelusul era lacom si inghitea si mult aer cand se hranea
• miscarile bruste imediat dupa hranirea cu lapte

Multe mamici spun ca sugarii lor vomitau dupa fiecare masa, dar ca odata cu depasirea varstei de 10 luni lucrurile s-au schimbat in bine.

Mai rar se intampla ca vomatul sa fie chiar un semn ca lucrurile sunt mai grave. Unei mamici i s-a intamplat ca bebelusul in varsta de 2 luni sa inceapa sa vomite in mod curent, iar medicii nu i-au dat niciun tratament pentru ca au considerat ca nu este nimic grav.

Ulterior, pentru ca bebelusului nu ii trecea, vazut fiind de alti medici, a fost diagnosticat cu pneumonie si a primit antibiotice, insa nici atunci nu si-a revenit. La urmatorul consult a fost diagnosticat cu bronsita si a primit din nou antibiotice, care din nou nu au avut efect. Pediatrul a descoperit pana la urma ca cel mic avea astm.