Copilul.ro
Imprimat de la www.copilul.ro la data 19-04-2024
Adresa articolului este: http://www.copilul.ro/print_articol.php?id=598&id_pag=
Continutul acestei pagini nu poate fi preluat fara acordul scris al administratorului www.copilul.ro
Laptele nu ajuta la slabit



 

O echipa de cercetatori de la Harvard contrazic mesajele publicitare ale producatorilor de lapte, care sustin ca acest aliment ajuta la pierderea kilogramelor.

Dimpotriva, din cauza surplusului de calorii, laptele favorizeaza obezitatea.


Incepand din 2003, Consiliul american al laptelui a investit mai mult de 200 de milioane de dolari intr-o campanie publicitara privind calitatile laptelui ca aliment care ajuta la pierderea kilogramelor in plus.


In prezent, un studiu american, care a aparut in numarul din iunie al Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine, arata ca laptele nu ii ajuta deloc pe tineri sa slabeasca. Ba dimpotriva, adolescentii care beau aproape un litru de lapte pe zi prezinta un risc cu 35% mai mare de a suferi din cauza obezitatii.




Unele studii au demonstrat ca anumite elemente si calciul din lapte joaca un rol important in pierderea greutatii. Astfel, producatorii de lactate s-au folosit de acest argument si au demarat campanii publicitare agresive in tarile unde obezitatea a devenit o problema de sanatate publica.


Doctorul Catherine Berkey de la Universitatea de Medicina Harvard a verificat efectele consumului de lapte in cazul adolescentilor. Impreuna cu echipa sa, dr. Berkey a tinut sub observatie 12.829 de copii, care la inceputul studiului aveau varste cuprinse intre 9 si 14 ani. Medicul a evaluat atat greutatea participantilor pe durata unui an, cat si cantitatea de lapte consumata de ei in trei ani.


Cercetatorii au ajuns la concluzia ca adolescentii care beau mai mult de 0,75 litri de lapte pe zi au un risc superior cu 35% de a fi supraponderali sau obezi, in comparatie cu cei care beau mai putin de o jumatate de litru. Potrivit rezultatelor acestui studiu, marii bautori de lapte iau in greutate nu din cauza grasimilor continute de acest aliment, ci din pricina surplusului de calorii.

"Am initiat acest studiu in ideea ca laptele are un efect benefic asupra greutatii. Asa ca am fost foarte surprinsa vazand ce intorsatura au luat lucrurile dupa rezultate", explica dr. Catherine Berkey.


"Cred ca este o greseala daca ascultam sfaturile producatorilor de lactate, care ne indeamna sa bem lapte pentru a slabi", conchide medicul. Daca tinem cont de parerea specialistului, laptele nu reprezinta o alternativa la bauturile carbogazoase in lupta contra obezitatii.


Steluta Indrei