Copilul.ro
Imprimat de la www.copilul.ro la data 26-04-2024
Adresa articolului este: http://www.copilul.ro/print_articol.php?id=593&id_pag=
Continutul acestei pagini nu poate fi preluat fara acordul scris al administratorului www.copilul.ro
5 povesti de Fratii Grimm pentru copii

Fratii Grimm, pe numele lor Jacob si Wilhelm, sunt, alaturi de Hans Christian Anderson, cei mai celebri autori straini de carti pentru copii. Sunt scriitorii unor povesti si basme faimoase, pe care prichindelul tau nu are voie sa le rateze in copilaria lui. Printre capodoperele cu care s-au facut remarcati si au ramas in istoria literaturii pentru cei mici se numara Cenusareasa, Alba ca Zapada si cei 7 pitici sau Scufita Rosie.






Descopera mai multe povesti scrise de fratii Grimm si apoi invita-ti copilul sa le citeasca pentru a descoperi o lume fascinanta de basm si peripetiile unora dintre cei mai indragiti idoli ai copiilor!  


Alba ca Zapada si cei 7 pitici


Alba ca Zapada si cei 7 pitici este una dintre cele mai cunoscute povesti pentru copii, din care acestia pot invata o multime de lectii de viata importante. Fratii Grimm au construit intreaga poveste in jurul unei printese ramase orfana de tata, Alba ca Zapada.



Fetita ramane in custodia mamei vitrege, o regina haina si orgolioasa, pentru care frumusetea si tineretea erau singurele idealuri in viata. Sesizand cat de frumoasa se face micuta printesa, aceasta planuieste sa o omoare.



Auzind de planurile hainei regine, Alba ca Zapada fuge de la castel si intalneste in drumul ei 7 pitici, care ii ofera o locuinta in schimbul treburilor gospodaresti, dar care ulterior ii devin cei mai buni prieteni. Alba ca Zapada este gasita de regina cea rea, este pacalita sa muste dintr-un mar otravit si moare. Este salvata de sarutul unui print fermecat, alaturi de care ramane si traieste fericita pana la adanci batraneti.


Scufita Rosie


Scufita Rosie este o alta poveste foarte cunoscuta a fratilor Grimm. Si prichindelul tau trebuie sa cunoasca povestea si aventura Scufitei Rosii, care, in drum spre casuta bunicii, situata in padure, se intalneste cu lupul cel viclean.



Dupa ce afla scopul pentru care trecea prin padure, lupul ajunge inaintea Scufitei la casa bunicii si o mananca. Lupul ia locul batranei, iar cand Scufita ajunge, este mancata si ea. Din fericire, Scufita este salvata de un vanator, care omoara lupul si o salveaza si pe bunica.  


Hansel si Gretel


Povestea celor doi copii abandonati de parinti in padure si ademeniti de o vrajitoare in casa ei, Hansel si Gretel, este una dintre cele mai emotionante si fascinante istorisiri din literatura pentru copii. Aventurile prin care trec cei doi frati pentru a se salva din mana vrajitoarei reprezinta lectii importante de viata pe care le poate invata prichindelul tau.  


Cenusareasa


Cenusareasa este, poate, cel mai popular basm scris de cei doi autori. La inceput, povestea este foarte asemanatoare cu cea din Alba ca Zapada - o printesa ramane orfana de tata si este luata in grija mamei vitrege, o regina rea, care are doua fete din flori.



De data aceasta, Cenusareasa nu este doar tinta rautatilor hainei regine, ci si a celor doua surori vitrege, care o exploateaza si se poarta urat cu ea. Totul pana intr-o zi, cand Cenusareasa se hotaraste sa mearga la balul organizat la palat. Balul era dat in cinstea printului, cu scopul de a-si gasi o printesa cu care sa se casatoreasca si alaturi de care sa domneasca dupa abdicarea regelui.



Ajutata de zana cea buna, Cenusareasa se transforma intr-o printesa si merge la petrecere, unde intalneste printul, care ramane fermecat de frumusetea ei. In apropiere de miezul noptii, cand Cenusareasa trebuia sa se intoarca degraba acasa, isi pierde pantoful, pe care-l recupereaza printul. Mergand din casa in casa pentru a afla cine este cea care si-a pierdut pantoful si aleasa inimii lui, printul o gaseste pe Cenusareasa, cu care traieste apoi fericit pana la adanci batraneti.  


Muzicantii din Bremen


Muzicantii din Bremen este un basm popular scris de Fratii Grimm, in care intreaga actiune se desfasoara in orasul Bremen. In centrul povestii sunt patru animale - un cocos, un caine, o pisica si un magar - care urmau sa fie sacrificate, din cauza ca erau batrane si nefolositoare.



Lupta pentru supravietuire a acestor animalute ii aduce impreuna si ii face sa treaca printr-o multime de peripetii. In drumul lor prin padure, animalele ajung sa innopteze intr-o casa a unor talhari din Bremen. Acestea reusesc sa izgoneasca talharii din casa, iar locuinta le ramane lor.



Tu ce alte povesti scrise de Fratii Grimm mai cunosti? Copilul tau este familiarizat cu ele? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!