Copilul.ro
Imprimat de la www.copilul.ro la data 19-04-2024
Adresa articolului este: http://www.copilul.ro/print_articol.php?id=467&id_pag=
Continutul acestei pagini nu poate fi preluat fara acordul scris al administratorului www.copilul.ro
Analizele din timpul sarcinii


Analizele din timpul sarcinii sunt numeroase, dar sunt extrem de importante pentru sanatatea ta si pentru a da nastere celui mai sanatos si puternic bebe. Din momentul in care ti se confirma sarcina, sanatatea ta intra mai mult ca oricand in vizorul medicilor, iar toate testele si analizele sunt facute pentru a-ti asigura un organism sanatos, care sa devina un mediu optim pentru dezvoltarea fatului. Iata care sunt principalele analize pe care nu ai voie sa le ratezi in cele trei trimestre de sarcina!




Analizele din primul trimestru de sarcina


Din momentul in care afli ca esti insarcinata, in urma unui test de urina sau sange, vei fi sfatuita sa iti alegi un ginecolog-obstetrician care sa te ia sub "aripa" lui si sa aiba grija de sarcina ta. La prima vizita medicala la ginecolog vei fi pusa in situatia de a oferi o multime de informatii legate de istoricul medical personal, dar si familial.



Imediat dupa aceea, vei fi supusa unui examen clinic amanuntit si ti se va face o serie de analize de sange, dar si teste ginecologice, pentru a se afla starea de sanatate la momentul respectiv.



Printre cele mai importante analize si teste pe care le vei avea de facut in primele trei luni de sarcina se numara:




  • hemoleucograma completa - teste de coagulare si biochimie, teste de sange pentru hormoni;




  • sumar de urina si urocultura;






  • testare HIV;




  • testare sifilis;




  • testare pentru hepatita;




  • test pentru aflarea grupei sanguine si Rh-ului (este extrem de importanta aflarea Rh-ului fiecarui parinte; in situatia in care gravida are Rh-ul negativ, iar partenerul pozitiv, se impune dozarea de anticorpi antiD la intervale stabilite de timp);




  • ecografie de trimestrul I (se face intre 11 si 14 saptamani - este adesea asociata cu dublul test si are un rol esential in depistarea unor malformatii congenitale de origine cromozomiala - Down, Boala Edwards).


Analizele din al doilea trimestru de sarcina


Si trimestrul al doilea de sarcina este presarat cu o serie de analize extrem de importante pentru evaluarea starii de sanatate a fatului, dar si a ta. In urmatoarele trei luni, se repeta o parte dintre analizele de sange pe care le-ai facut in debutul sarcinii.



Medicul decide cate dintre ele au prioritate, in functie de rezultatele testelor anterioare. Iata cele mai importante teste si analize pe care le vei face in aceasta perioada:





  • triplul test - se face intre saptamanile 16-18 si este extrem de important pentru depistarea anomaliilor cromozomiale;





  • ecografia de morfologie fetala - este un test complex, care se face intre saptamanile 20-22 si ofera informatii pretioase medicilor despre gradul de dezvoltare a fatului, cantitatea de lichid amniotic, localizarea si maturizarea placentei; reuseste sa evidentieze si unele dintre cele mai importante malformatii congenitale;




  • ascultarea cordului fetal;




  • masurarea tensiunii tale arteriale;




  • evaluarea greutatii tale.


Analizele din al treilea trimestru de sarcina


Ecografia din trimestrul al III-lea este cel mai important test pe care-l vei face in ultima parte a sarcinii. Este o analiza foarte complexa si furnizeaza medicului o multime de informatii relevante pentru starea fatului si modul in care evolueaza sarcina:




  • cantitatea de lichid amniotic;




  • dezvoltarea placentei si pozitia ei;




  • dezvoltarea fetala;




  • greutatea fatului;




  • functia inimii fatului.



Medicul va recomanda si repetarea unor analize de sange si urina, dar si ginecologice (in special prelevarea unui culturi din vagin pentru detectarea streptococului de grup B). La fiecare vizita medicala, obstetricianul te va examina si iti va masura tensiunea arteriala, greutatea, va evalua bataile cordului fetal, pozitia si inaltimea uterului etc., pentru a se asigura ca sarcina decurge normal.



Consultatiile medicale vor avea loc o data la 2 saptamani, la inceputul celui de-al treilea trimestru, iar in luna a 9-a vor fi mai dese, ajungand sa fie programate o data pe saptamana.  



Realizarea tuturor analizelor si prezentarea periodica la medic poate fi stresanta si obositoare. Tu cum ai resimtit-o? Ce analize ai mai fost nevoita sa faci si de ce? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos! [ARTICOLE_SIMILARE]