Copilul.ro
Imprimat de la www.copilul.ro la data 19-04-2024
Adresa articolului este: http://www.copilul.ro/print_articol.php?id=454&id_pag=
Continutul acestei pagini nu poate fi preluat fara acordul scris al administratorului www.copilul.ro
Vitamina C protejeaza fatul de efectele fumatului in sarcina?


Chiar daca fumatul este complet interzis in sarcina, iar riscurile asupra fatului sunt dezastruoase, exista gravide care nu pot renunta la acest viciu, nici macar in aceasta perioada. Unul dintre efectele secundare ale fumatului in sarcina este aparitia problemelor pulmonare la fat. Se pare ca vitamina C imbunatateste semnificativ functiile si dezvoltarea pulmonara a fatului la gravidele care nu pot renunta la fumat in sarcina!





Fumatul in timpul sarcinii afecteaza serios dezvoltarea fatului. Plamanii fetali sunt cei mai expusi pericolelor nicotinei si toxinelor din fumul de tigara. Copiii nascuti din mame fumatoare prezinta un risc crescut de astm si afectiuni pulmonare severe in copilarie. De asemenea, sunt mai predispusi la infectii respiratorii acute.



Se pare ca si moartea subita infantila poate aparea pe fondul expunerii intrauterine a fatului la fumul de tigara. Pe langa acestea, fumatul contribuie la aparitia unor complicatii severe de sarcina, putand cauza nasterea prematura, dezvoltarea intrauterina insuficienta, mortalitatea natala si infantila.


Vitamina C, solutie pentru gravidele fumatoare?


Cercetatori de la Universitatea Oregano au descoperit ca Vitamina C (acidul ascorbic) poate contracara efectele negative pe care nicotina le are asupra activitatii pulmonare si sanatatii fatului.



Suplimentarea dozei zilnice obisnuite de vitamina C cu inca 500 de mg, pe toata durata sarcinii, ar contribui la scaderea semnificativa a riscului de afectiuni pulmonare la fat. Descoperirea a fost facuta dupa realizarea unui studiu realizat pe 159 de gravide fumatoare.



O parte dintre gravide a primit vitamina C, iar cealalta parte, tratament de tip Placebo. Administrarea a inceput inainte de saptamana a 22-a de sarcina. Dupa nasterea tuturor copiilor, medicii au masurat functia pulmonara la toti nou-nascutii, atunci cand aveau aproximativ 48 de ore de la nastere.



Ei au descoperit ca plamanii nou-nascutilor ai caror mame au primit suplimente de vitamina C prezentau o activitate pulmonara mai buna decat copiii ai caror mamici au primit tratament placebo. Potrivit specialistilor, vitamina C ar crea un scut de protectie pentru plamani impotriva efectelor nocive ale actiunii nicotinei asupra dezvoltarii fatului.



Vitamina C ar putea constitui un tratament ieftin, simplu si sigur impotriva efectelor devastatoare pe care fumatul le are asupra dezvoltarii pulmonare fetale. Insa nu doar plamanii sunt afectati de expunerea fatului la fumul de tigara. De aceea, specialistii sustin ca aceasta desoperire nu ar trebui sa linisteasca sau sa incurajeze gravidele sa fumeze in sarcina.



Cel mai important este ca gravida sa ia toate masurile necesare pentru a renunta la fumat in timpul sarcinii si sa nu mearga pe ideea ca daca ia zilnic vitamina C, fatul este protejat. Chiar daca teoria ar fi confirmata si dovedita stiintific, acidul ascorbic ar proteja doar dezvoltarea pulmonara a fatului. Celelalte organe ale fatului ar ramane in continuare vulnerabile la efectele daunatoare ale fumului de tigara.



Tu ai fumat in timpul sarcinii? Cunosti cazuri in care fatul a avut de suferit din cauza expunerii la fumul de tigara? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos! [ARTICOLE_SIMILARE]