Copilul.ro
Imprimat de la www.copilul.ro la data 23-04-2024
Adresa articolului este: http://www.copilul.ro/print_articol.php?id=1602&id_pag=
Continutul acestei pagini nu poate fi preluat fara acordul scris al administratorului www.copilul.ro
Cum se acorda pensiile de urmas

Casa Nationala de Pensii informeaza ca au dreptul la pensie de urmas copiii si sotul supravietuitor, daca persoana decedata era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.


* Copiii au dreptul la pensie de urmas pana la varsta de 16 ani, daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata, potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi insa varsta de 26 ani.


* Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casniciei a fost de cel putin 15 ani. In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv 6% pentru fiecare an de casatorie in minus.


* Sotul supravietuitor care are in ingrijire la data decesului sustinatorului unul sau mai multi copii de pana la 7 ani beneficiaza de pensie de urmas pana la data implinirii de catre ultimul copil a varstei de 7 ani, in perioada in care nu realizeaza venituri dintr-o activitate profesionala, pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe tara.


Cuantumul pensiei de urmas se stabileste prin aplicarea unui procent asupra punctajului mediu anual realizat de sustinator, in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel: pentru un singur urmas - 50%; pentru doi urmasi - 75%; pentru trei sau mai multi urmasi - 100 la suta.