Copilul.ro
Imprimat de la www.copilul.ro la data 25-04-2024
Adresa articolului este: http://www.copilul.ro/print_articol.php?id=1549&id_pag=
Continutul acestei pagini nu poate fi preluat fara acordul scris al administratorului www.copilul.ro
Noul ambasador american despre adoptiile internationale


Noul ambasador american si presedintele Traian Basescu
Statele Unite vor sa continue dialogul cu guvernul român pe tema adoptiilor internationale. Mesajul a fost lansat de noul ambasador american la Bucuresti Nicholas Taubman într-o interventie publica menita sa prezinte prioritatile mandatului sau în România. Noul ambasador al Statelor Unite spune ca adoptiile internationale reprezinta unul dintre putinele subiecte de disputa existente la acest moment între Washington si Bucuresti.

"Statele Unite înteleg ca adoptiile reprezinta o chestiune foarte sensibila. În ceea ce ma priveste înteleg de ce exista aceasta sensibilitate în România", spune diplomatul american.

Domnul Taubman continua precizând ca Statele Unite au cerut guvernului român sa îsi reconsidere pozitia cu privire la acei copii care au urmau sa fie adoptati înainte de promulgarea legii care interzice adoptiile internationale si sa le permita acestora sa ajunga la acele familii americane iubitoare care îi asteapta.





Statele Unite înteleg ca adoptiile reprezinta o chestiune foarte sensibila. În ceea ce ma priveste înteleg de ce exista aceasta sensibilitate în România.

Nicholas Taubman
"Vrem ca dialogul cu privire la aceasta chestiune sa continue."

Însa potrivit secretarului de stat Teodora Bertzi, sefa Oficiului Român pentru Adoptii pentru majoritatea copiilor vizati de solicitari ale unor din familii din strainatate s-au gasit deja solutii în plan national.

"Au fost integrati în familia biologica sau au fost sau au fost adoptati national", spune doamna Bertzi.

"În acelasi sens ne dorim sa continue evaluarile pentru toti ceilalti copii care au ramas în evaluare si consideram ca cel mai bun lucru sa le gasim o solutie în plan national si o masura definitiva", mai spune sefa Oficiului Român pentru Adoptii.

Solutii s-au gasit pentru 650 de copii dintre cei vizati de solicitari privind adoptiile internationale

Solutii s-au gasit pentru 650 de copii dintre cei vizati de solicitari privind adoptiile internationale. Situatia altor 450 este în curs de rezolvare. Nici unul dintre acestia nu mai era adoptabil începând de la 1 ianuarie anul acesta când a intrat în vigoare noua lege privind protectia copilului.

Autoritatile române insista asupra faptului ca legislatia actuala care impune conditii drastice pentru adoptia internationala respecta normele europene desi mai multe state au facut presiuni pentru finalizarea acelor proceduri începute înainte de schimbarea actului normativ.

În sistemul public de ocrotire sunt în acest moment 32 de mii de copii dintre care peste 80 la suta au mai mult de zece ani., multi dintre acestia aflându-se în grija familiei largite, a unor asistenti maternali sau pe cale de a fi adoptati de familii de români. Exista 1.355 de solicitari de adoptie ale unor astfel de familii în conditiile în care numai 393 de copii au fost declarati adoptabili.

Sursa: BBC