Copilul.ro
Imprimat de la www.copilul.ro la data 23-04-2024
Adresa articolului este: http://www.copilul.ro/print_articol.php?id=1242&id_pag=
Continutul acestei pagini nu poate fi preluat fara acordul scris al administratorului www.copilul.ro
Fara examen dupa clasa a X-a



 

Absolventii clasei a X-a isi pot continua studiile, la acelasi profil, fara sa mai sustina examen, conform metodologiei aprobate recent de ministrul Educatiei si Cercetarii, Mircea Miclea.


Potrivit ordinului ministerial, absolventii invatamantului obligatoriu si, respectiv, cei ai anului de completare isi pot continua fara examen studiile in aceeasi filiera, profil, domeniu, specializare ori calificare profesionala, potrivit Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEC), transmite Mediafax.


In schimb, candidatii care doresc continuarea studiilor in alta filiera, profil, domeniu, specializare ori calificare profesionala trebuie sa sustina si sa promoveze examene de diferenta. Alocarea locurilor pentru fiecare unitate de invatamant se va face astfel incat sa se asigure continuarea studiilor de catre toti absolventii ciclului inferior care solicita acest lucru.




Admiterea in ciclul superior al liceului se face pe etape: in prima etapa sunt admisi candidatii care doresc sa continue studiile in aceeasi unitate de invatamant, iar in cea de-a doua cei care doresc sa isi continue studiile in alte scoli, pe locurile disponibile. Candidatii care continua studiile in aceeasi unitate de invatamant si in aceeasi filiera au locurile asigurate, numai daca promoveaza anul de studii.


Conform Legii invatamantului, invatamantul obligatoriu in Romania este de 10 ani.


Sursa: Ziua