Copilul.ro
Imprimat de la www.copilul.ro la data 29-03-2024
Adresa articolului este: http://www.copilul.ro/print_articol.php?id=1073&id_pag=
Continutul acestei pagini nu poate fi preluat fara acordul scris al administratorului www.copilul.ro
Gradinitele private ii fura de la stat pe parintii cu bani


Numarul copiilor care merg la gradinite s-a marit in ultimii trei ani, motiv pentru care multe dintre ele sint supraaglomerate. O parte dintre cele de stat nu au autorizatii sanitare de functionare. De cresterea cererii profita privatizatii, care incearca sa atraga parintii cu oferte tentante.

In toata tara sint zeci de gradinite care nu au autorizatii sanitare de functionare. "In Bucuresti, din 196 de gradinite de stat, opt nu au primit autorizatii sanitare. Anul trecut erau 17. Fie au probleme cu grupurile sanitare, fie cu colectarea reziduurilor, au gropi in curte sau acoperisul gaurit ori nu respecta circuitul alimentelor", afirma seful compartimentului de igiena scolara din Directia de Sanatate Publica Bucuresti, Eugeniu Bucur.





Gradinitele private, care sunt incadrate in categoria societati comerciale, primesc autorizatii sanitare inainte de a fi deschise, iar conditiile de igiena sint verificate periodic.

Cum verificati calitatea gradinitei

Atunci cind alegeti o gradinita pentru copil, specialistii va sfatuiesc sa intrebati de autorizatia sanitara, daca exista mobilier potrivit, dar si de numarul de copii pe care ii are in grija fiecare educatoare. "In ultimii trei ani, numarul copiilor din Capitala care merg la gradinite este din ce in ce mai mare, motiv pentru care si numarul micutilor dintr-o grupa este mai mare. Ar trebui sa fie 20, insa frecvent se depaseste aceasta cifra", declara Melania Ciobotaru, de la Inspectoratul scolar al sectorului 4. In fiecare luni, in gradinitele de stat, copiii trec printr-un triaj medical, verificindu-se daca sunt raciti sau daca au vreo boala transmisibila. La privat, chiar mai des. In plus, parintii sint obligati, atat la stat, cit si la privat, sa anunte orice problema de sanatate a copilului. Fara o fisa medicala completa si fara analizele facute la zi, micutii nu ar trebui primiti in gradinita. Ceea ce diferentiaza categoric gradinitele de stat de cele particulare este numarul de copii acceptat intr-o grupa. Daca la stat un educator are grija de 20-25 de copii, la particular sunt maximum 10-12 copii.

Calarie, schi si dans de societate, optionale la privat

Site-urile gradinitelor particulare sunt burdusite cu oferte, care mai de care mai tentante, si cu angajamente de a-l transforma pe micut, daca nu intr-un geniu, cel putin intr-un vorbitor perfect de limba engleza.

Aproape toate gradinitele ofera, pe langa programa educationala elaborata dupa planul de invatamint avizat de MEC, si alte optiuni, precum cursuri de inot, calarie, schi, patinaj, dans de societate. Si, pentru a se detasa de marea de oferte, multe dintre ele vin cu specialitati: "Alimentatie sanatoasa ecologica ovo-lacto-vegetariana, cu o pondere de 75% a legumelor si fructelor proaspete, sucuri naturale preparate pe loc", asa cum anunta gradinita "Mens Sana in Corpore Sano".

Andantino Music Club, pe de alta parte, le promite micutilor cu talent ca-i transforma in "mici artisti, ce vor participa la concursuri, emisiuni radio si TV". Iar gradinita "Olga Gudynn" aduce profesori din Austria si Marea Britanie, pentru a-i invata sa vorbeasca engleza si germana. Sediile multor gradinite private beneficiaza de mobilier ergonomic, de sali de joc spatioase, calculatoare si chiar sala de cinema. Cele mai multe asigura si transportul copiilor. Pentru tot acest confort, parintii scot lunar din buzunar intre 175 si 350 de euro.

La stat - doar 40.000 de lei/zi pentru masa

Cu mult mai putin cheltuiesc cei care aleg oferta statului. Trebuie platita doar contributia pentru alimente, adica in jur de 40.000 de lei vechi pe zi pentru program prelungit (mic dejun, pranz si gustare) si cu 10.000 de lei mai mult pentru gradinitele unde copiii mananca si cina. Programul scurt, de la 8 la 12.30, este gratuit.

"Preturile difera de la gradinita la gradinita, in functie de preferintele parintilor. Daca vor un meniu mai bogat, stabilesc o contributie mai mare", mai declara Melania Ciubotaru. Oferta cursurilor optionale de dans, pictura, karate, limbi straine este prezenta si la gradinite de stat.


Sursa: Cotidianul