Copilul.ro
Imprimat de la www.copilul.ro la data 24-04-2024
Adresa articolului este: http://www.copilul.ro/print_articol.php?id=1000&id_pag=
Continutul acestei pagini nu poate fi preluat fara acordul scris al administratorului www.copilul.ro
Hartuite la locul de munca


La Inspectia Muncii nu a fost depusa nici o petitie pentru acest motiv, desi femeile recunosc ca li se fac avansuri.


Romancele nu se inghesuie sa-si reclame patronii sau colegii afemeiati. In anul 2004 si in primele sapte luni ale acestui an, la Inspectia Muncii nu a fost depusa nici o plangere in care sa fie reclamat un caz de hartuire sexuala. Principalele motive sunt lipsa de informare si frica pierderii locului de munca. Marea majoritate a petitiilor depuse de femei anul trecut la Inspectoratele Teritoriale de Munca au vizat desfacerea abuziva a contractelor de munca, peste jumatate avand loc in perioada de ingrijire a copilului pana la 2 ani.


"Colegii faceau glume pe seama mea"


Desi nu se plang forurilor competente ca sunt hartuite la locul de munca, cele mai multe femei recunosc in particular ca sefii sau colegii nu sunt tocmai sfinti.



"Am avut ceva probleme cand m-am angajat. Pe la colturi, colegii faceau glume si apropouri pe seama mea. Dar mi-am vazut de treaba si s-au linistit”, ne-a spus Claudia Manole (35 de ani), secretara la o firma de constructii.


In cazul in care lucrurile ar fi mers mai departe si i s-ar fi facut avansuri sexuale, aceasta ne-a declarat ca nu crede ca ar fi depus plangere, preferand sa-si dea demisia.


Intr-un studiu realizat in anul 2003 de "The Gallup Organization Romania", 12a din femeile din Bucuresti au recunoscut ca au fost martore la acte de hartuire sexuala, din care jumatate la locul de munca. Din acestea, jumatate au reactionat exprimandu-si in mod verbal furia. Din totalul celor interogate, 17a au recunoscut ca au fost hartuite sexual macar o data la serviciu sau la scoala.

Primar amendat cu 20 milioane de lei vechi


Statisticile arata ca nici eventualele cazuri de discriminare pe criterii de sex, la angajare sau in cazul promovarii in cadrul firmelor, nu sunt reclamate. In anul 2004, din 480 de petitii depuse la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), doar 67 au vizat cazuri de discriminare. Pana in luna mai a acestui an a fost depusa o singura petitie, CNCD autosesizandu-se in alte 13 astfel de cazuri. "Lumea nu cunoaste legile si nici nu stie de noi, doar 20a din populatie auzind de noi. In masura in care vom primi mai multe fonduri, vom incerca sa ne facem mai cunoscuti, prin campanii de informare", ne-a declarat Csaba Ferenc Asztalos, presedintele CNCD.


Cel mai important caz solutionat anul trecut a fost cel al unei femei insarcinate in luna a opta, care a dat concurs pentru a ocupa un post la Primaria comunei Luna, in judetul Cluj. "Dupa ce a luat concursul, primarul a refuzat sa o angajeze. In urma sesizarii, CNCD a amendat primarul cu 20 milioane de lei, iar femeia a fost angajata", a precizat Asztalos.

MApN nu dorea femei insarcinate


Cel mai important caz solutionat in acest an a vizat Ministerul Apararii Nationale. Concurentelor care doreau sa urmeze cursurile unei unitati de invatamant militar li s-a solicitat sa prezinte la inscriere un test de sarcina si sa semneze o declaratie prin care se obligau ca, in cazul in care vor ramane insarcinate si vor naste pe parcursul studiilor, sa paraseasca scoala si sa achite contravaloarea studiilor. "Dupa interventia noastra, Ministerul Apararii a renuntat la aceste cerinte abuzive", a aratat presedintele CNCD.

Ce spune legea


Legea 202/2002 - privind egalitatea sanselor intre femei si barbati - defineste hartuirea sexuala ca fiind orice comportament nedorit - verbal, nonverbal sau fizic de natura sexuala, care are ca scop sau ca efect atingerea demnitatii persoanei si/sau crearea unui mediu degradant, de intimidare, de ostilitate, de umilire sau ofensator.


Sursa: Evenimentul zilei