Reguli de securitate pe care trebuie sa le respectam cand mergem cu copiii la piscina

/ / Modificat: 2017-07-27
Reguli de securitate pe care trebuie sa le respectam cand mergem cu copiii la piscina

Zilele de vara ne imbie pe toti sa dam o fuga pana la mare, iar daca nu reusim sa ajungem pana pe litoral, piscinele din orase sunt intotdeauna o alternativa buna pentru a te racori cand termometrele arata temperaturi ridicate. O zi petrecuta la piscina inseamna multa distractie si relaxare, insa inseamna si ca trebuie sa-ti iei niste masuri de precautie pentru copii.

Prichindeilor le place mult apa si adesea nu-si dau seama ca ea poate fi si periculoasa, insa ca parinti trebuie sa ne gandim la orice scenariu.

In primul rand, alege o piscina, un parc acvatic sau un strand care sa aiba bazine si pentru copii. Acorda atentie si igienei respectivului loc, daca baile nu sunt curate, fii sigura ca nici apa din bazine nu este foarte curata. Apa de la piscina este mai periculoasa decat ai crede si micutul poate dezvolta diverse afectiuni dermatologice de la apa, asa ca nu trebuie sa treci cu vederea curatenia apei. In acelasi timp, un miros prea intepator de clor este un semn al faptului ca apa este tratata excesiv. Mergi in locuri unde stii ca exista salvamar si personal medical care sa intervina in cazul unor accidente.

Daca nu mergi sa inoti intr-un loc public si ai o piscina in curtea casei, asta nu inseamna ca micutul este protejat total de pericol. Apeleaza la specialisti atunci cand vine vorba despre curatarea bazinului si nu trata apa cu prea mult clor in speranta ca vei omori mai multe bacterii. Aceasta substanta este iritanta si folosita in exces in apa piscinei poate cauza boli de piele greu de tratat. De asemenea, ai grija ca piscina sa fie acoperita sau ingradita pentru a nu exista riscul ca micutul sa cada in apa.

Iata regulile de aur pentru o zi relaxanta la piscina si lipsita de incidente neplacute:

Intra in apa inaintea copilului

Inainte sa iti lasi micutul sa intre in piscina intra tu sa verifici adancimea, igiena piscinei si temperatura apei. O podea alunecoasa este un indiciu ca apa nu este curata si igienizata corespunzator, asa ca nu ar trebui sa-l lasi pe micut sa intre in bazinul respectiv. In ceea ce priveste adancimea, nu uita ca multe dintre piscine si bazine au adancimi diferite pe suprafata lor, asa ca exploreaza tot bazinul sa-ti dai seama pana unde poate ajunge apa in punctul cel mai adanc.

Nu-ti lua ochii de pe copil

Sub nicio forma nu lasa copilul nesupravegheat in apa. Nu e nevoie decat de cateva secunde de neatentie pentru a se produce un accident cu urmari din cele mai grave. Unul dintre parinti trebuie sa fie in permanenta cu ochii pe copil, fara sa se lase distrat de alte activitati cum ar fi vorbitul la telefon sau discutiile cu alte persoane. Nu-ti lua ochii de pe copil nici daca are accesorii gonflabile in apa, colac sau aripioare, ele se pot dezumfla pe nesimtite sau pot aluneca, copilul nu observa si se poate ajunge la o adevarata tragedie.

Lectii de inot

Inotul este un sport benefic din foarte multe puncte de vedere. El ii ajuta pe micuti in dezvoltarea fizica si cognitiva si ii prinde foarte bine atunci cand mergeti in concediu la mare sau intr-un weekend la piscina. Du-l pe micut la lectii de inot inainte sa mergeti impreuna la o piscina publica. Daca nu ai avut timp de lectii, intra cu el in apa si incearca sa-l inveti chiar tu cateva principii de baza.

Iti reamintim ca trebuie sa fii cu ochii pe el chiar si daca stie sa inoate, ar putea sa i se puna un carcel sau sa oboseasca si sa nu mai aiba forta sa dea din manute si din picioare.

Ce nu facem la piscina

Inainte sa plecati de acasa asigura-te ca i-ai spus copilului ce nu are voie sa faca la piscina si explica-i ce i se poate intampla daca incalca aceste reguli. Spune-i ca nu are voie sa alerge pe marginea bazinului pentru ca ar putea aluneca in apa, spune-i sa nu inghita apa din bazin, sa anunte daca are nevoie la toaleta si sa nu se indeparteze de marginile bazinului.

ochelari_de_soare_protectie_ochii_copii

Dus inainte si dupa

Majoritatea piscinelor si strandurilor au dusuri chiar in apropierea bazinelor asa ca inainte sa intre in bazin si dupa ce micutul tau iese din pisina ar trebui spalat bine cu apa si sapun. E de preferat sa folosesti chiar un sapun antibacterian pentru a te asigura ca-l tii departe pe micut de bacterii.

Nu se intra in piscina imediat dupa masa

Daca ati luat o gustare la piscina trebuie sa asteptati, atat micutul cat si voi parintii, cel putin 30 de minute pana sa intrati in bazin. Pentru ca digestia este ingreunata, ar putea aparea crampe abdominale foarte neplacute, iar intr-o zi dedicata relaxarii asemenea dureri ti-ar putea strica toata distractia.

Invata cateva tehnici de resuscitare

Este de preferat sa inveti cateva tehnici de resuscitare. Poate parea o masura extrema, insa nici nu stii cat de mult iti va folosi intr-un caz de nevoie. Ar putea face diferenta intre viata si moarte si nu sunt greu de invatat. De altfel, aceste tehnici de resuscitare alaturi de celebra manevra Heimlich (pentru a salva copilul in cazul in care se ineaca cu mancare) iti pot fi de ajutor in nenumarate situatii nu numai la piscina, asa ca nu strica sa le stii.

Potectia solara

Alege tot timpul un loc ferit de soare, sub o umbrela sau la umbra unui copac si evita sa mergi la piscina la orele pranzului cand soarele este foarte puternic. Foloseste pentru copil o crema cu factor de protectie solara ridicat (+50) si rezistenta la apa, insa chiar daca pe eticheta lotiunii se mentioneaza ca nu-si pierde proprietatile dupa o baie, e recomandat sa reinnoesti stratul de crema dupa baie. Ia-i micutului o pereche de ochelari de soare si nu uita de palariuta.

Nu merge la piscina daca...

...Copilul are o infectie intestinala sau sufera de gastroenterita (gripa stomacului)

...Micutul tau sufera de o afectiune dermatologica, eruptii cutanate sau eczeme

...Copilul sufera de orice boala contagioasa, in cazul unei boli cronice consulta medicul inainte sa mergi la bazin si intreaba-l daca este in regula pentru copilul tau si pentru ceilalti din jur.

...Micutul tau are conjunctivita

Cu siguranta nu vei fi incantata daca micutul tau contacteaza o afectiune de la un alt copil care s-a scaldat in piscina, asa ca ar fi bine sa respecti aceste reguli si sa nu mergi la bazinele publice cand prichindelul este bolnav.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Siguranta piscina Afectiuni piscina Activitati apa copii

Articole recomandate

Citeste si despre