Tu iti minti copilul?

/ / Modificat: 2011-10-05
Tu iti minti copilul?

Ca orice parinte, te straduiesti sa imprimi urmasilor tai virtuti morale dintre cele mai inaltatoare, precum cinstea si dragostea fata de adevar. Prin urmare, pretinzi ca micutul tau sa fie intotdeauna sincer cu tine, altfel iti pierde increderea si relatia voastra are de suferit. Problema intervine atunci cand tu trebuie sa onorezi aceeasi cerinta a onestitatii, dar esuezi din varii motive. Tu iti minti copilul?

Inainte sa-ti lasi mustrarile de constiinta sa te copleseasca, afla ca psihologii recunosc ca exista momente in care adevarul spus doar partial este solutia de preferat, atunci cand copilul nu are capacitatea de a prelucra corect datele pe care le primeste de la tine.

In restul circumstanelor, expertii sustin ca o relatie sanatatoasa intre parinte si copil are nevoie de sinceritate.

Iata cateva imprejurari in care este justificata deformarea adevarului:

Sustinerea inocentei

Mos Craciun, Iepurasul, Zana cea Buna sau ingerasul pazitor sunt personaje inventate de oameni cu un anumit scop: acela de a sustine inocenta celor mici, stimuland totodata creativitatea, limbajul si abilitatile cognitive prin basme.

Incearca sa ii alimentezi cat mai mult setea de explora fantasticul si nu ii spune fatis la varsta de 5 ani ca toate sunt inventii. Cand va fi destul de mare pentru a intelege, explica-i de ce a fost bine sa creada in povestile frumoase ale copilariei.

Problemele de familie

Copilul tau ar putea fi marcat profund de lucrurile grave cu care se confrunta parintii sai, precum datorii imposibil de acoperit, infidelitatea in cuplu, dependenta de substante periculoase ori boala incurabila a unei persoane dragi.

Incearca sa-l protejezi de impactul dur al realitatii adulte si cosmetizeaza in permanenta adevarul astfel incat sa il suporte mai usor: "Bunica va pleca intr-o calatorie foarte lunga, iar medicii o pregatesc acum de drum" este o versiune de preferat, in locul vestii ca aceasta este muribunda si va pregatiti de inmormantare.

Intimitatea proprie

Curiozitatea celor mici atinge cateodata cote alarmante, insa tu nu esti constransa de nimeni sa dezvalui aspecte delicate din intimitate. Problemele maritale ale surorii tale sau motivul pentru care ai vizitat medicul ginecolog pot ramane, fara doar si poate, un secret.

Cata vreme iti minti copilul pentru a-l proteja, nu ai de ce sa te simti vinovata. Daca devine insa un obicei si se manifesta ca un reflex, risti sa-ti pierzi credibilitatea atat de importanta pentru un parinte.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre