Topul calitatilor pe care trebuie sa le aiba o mama, ca sa faca fata unui copil mic

/ / Modificat: 2017-08-21
Topul calitatilor pe care trebuie sa le aiba o mama, ca sa faca fata unui copil mic

Copiii mici, acesti mici teroristi teribili si totusi minunati, au darul de a-si face parintii sa treaca prin momente de agonie si extaz. Acum se lipesc de tine cu toata dragalasenia lor, cersind pupicuri si imbratisari, ca in clipa imediat urmatoare sa te alerge prin casa si sa te loveasca cu pumnii, pentru ca le-ai oprit televizorul in timp ce urmareau show-ul lor preferat. Daca ai copii mici, care iti dau mari batai de cap, va trebui sa-ti dezvolti anumite calitati pentru a supravietui momentelor de tantrum si incercarilor la care te pot supune nazdravanii tai.

Iata topul celor mai importante calitati si abilitati pe care trebuie sa le aiba o mama de copii mici:

Reflexele rapide

Copii mici sunt imprevizibili si se misca rapid. Unii sunt capabili de cele mai socante lucruri, cum ar fi sa-si bage o moneda in gura, riscand s-o inghita sau sa se inece cu ea. Daca nu esti cu ochii pe ei, consecintele pot fi extrem de neplacute. Nu-ti trebuie antrenament si nici stapanirea manevrei Heimlich ca sa faci copilul sa elimine moneda. Trebuie doar sa fii pe faza si sa-i aplici o lovitura precisa pe spate.

Antrenarea reflexelor este esentiala. Daca cel mic e rapid, tu trebuie sa fii si mai rapida. Si nu uita: nu trebuie sa-ti lasi niciodata garda jos, atunci cand copilul tau este in miscare.

Rabdarea

Este foarte important sa dai dovada de rabdare, atunci cand copilul tau invata sa faca ceva de unul singur. Cel mic se poate dovedi extrem de capos, daca nu-l lasi in voia lui. Va tipa si se tavali pe jos, doar ca sa te determine sa ii dai pace. El nu intelege ca nu este pregatit sa faca acel lucru de unul singur si te va impinge daca incerci sa-l ajuti. Cea mai buna strategie este sa stai langa el si sa-l observi atent. Abia atunci cand s-a impotmolit, poti sa il rogi sa te lase sa-l ajuti.

Simtul umorului

Copilaria este o varsta plina de umor si provocatoare. Micutul tau te poate face sa razi in hohote! Atunci cand ai avut o zi grea, cea mai buna terapie antistres este rasul.

Copiii mici pot face cele mai nostime mutre atunci cand fac o boacana. Chiar si atunci cand iti plesnesc o palma peste mana cu care duci ceasca de cafea la gura. Sau atunci cand exerseaza "aruncarea obiectului la tinta" si te nimeresc cu el in cap. Ori cand iti fura scaunelul pe care stateai asezata in momentul in care te ridici sa iti pui zahar in ceai si tu nu observi, alegandu-te cu o cazatura pe spate, cu picioarele in sus. Nu ai cum sa nu razi in astfel de situatii.

Capacitatea de interventie

Trebuie sa te acomodezi cu ideea ca cel mic se va lovi si se va zgaria atunci cand iti muti privirea de la el pentru cateva secunde. Copilul simte nevoia sa exploreze si iti vei gasi intr-o zi escaladand scaunul pentru a se catara pe mobila de bucatarie. Du-te langa el, asigura-te ca nu exista niciun pericol de accidentare grava si lasa-l sa-si continue expeditia.

Miscarile mascate

Cand iti surprinzi copilul ajutand la treburile casnice, este important sa nu ii dai de inteles ca-l urmaresti in secret. Intr-o zi, s-ar putea sa vrea sa puna rufele in masina de spalat, dar sa nu ajunga sa le impinga in cuva. Apleaca-te usor, ca si cum nu l-ai vedea si impinge tu hainele. Il vei face sa se simta bine ca te-a ajutat.

Asteptarile adecvate

Cand vine vorba de dezvoltarea copilului, trebuie sa ai asteptari realiste. Temperarea acceselor de furie ale celui mic face parte din procesul normal de dezvoltare. Copiii mici au o multime de sentimente si emotii pe care nu stiu sa le gestioneze. Discuta cu cel mic, fa lucruri distractive impreuna cu el, coborandu-te la mintea lui. Transforma stransul jucariilor imprastiate prin toata camera intr-o intrecere sau periatul dintilor, intr-un joc.

Alege-ti bataliile cu atentie. Fii convinsa ca vor fi mai multe pe zi. Cel mic vrea sa poarte sosetele pe dos sau sa inmoaie morcovii in ketchup? Fa-i pe plac, vei avea batalii mult mai importante de dus cu el, pe masura ce va creste. Lasa-ti copilul sa fie o persoana mica si sa aiba un oarecare control asupra unor decizii simple.

Pe tine ce calitati de mama te-au ajutat sa treci cu bine peste anii copilariei?

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Viata de mama Crestere copii Rabdare Parinte responsabil Parinte calm Disciplinare copii

Articole recomandate

Citeste si despre