Renuntarea la serviciu pentru cresterea copilului

/ / Modificat: 2011-10-25
Renuntarea la serviciu pentru cresterea copilului

Sosirea unui nou membru in sanul familiei obliga orice parinte sa ia o decizie importanta atat pentru el, cat si pentru cel mic. Este oare mai bine sa apeleze la ajutorul cuiva pentru ingrijirea prichindelului sau ar fi de preferat sa uite de profesie pentru cativa ani de dragul celui mic? Renuntarea la serviciu pentru cresterea copilului are avantaje si dezavantaje, pe care orice mamica sau tatic trebuie sa le puna in balanta inainte sa ia o hotarare decisiva.

Pentru multi parinti, decizia de a renunta la serviciu este dezirabila atunci cand nu au la cine sa apeleze pentru inlocuire sau atunci cand nu concep sa-si lase bebelusul pe mainile altcuiva.

Mamicile care aleg sa ramana acasa cu micutul lor spun ca nu este nici pe departe o misiune usoara, insa ea le ofera satisfactia de a veghea indeaproape fiecare pas pe care copilul il face in dezvoltarea sa. Psihologii numesc acest proces "cea mai grea meserie pe care o femeie o poate iubi in timpul vietii sale".

Parerea expertilor

O parte din specialistii in psihologia copilului considera ca nu exista un substitut real pentru ingrijirea completa pe care un parinte o poate oferi copilului sau.

Doua studii efectuate de institutii de profil din SUA in anul 2003 au scos in evidenta faptul ca micutii care au crescut la cresa sau sub supravegherea unei bone prezinta un grad mai mare de agresivitate decat cei crescuti acasa, de propriul parinte.

Foto: churchleadergazette.com


Pe de alta parte, cercetari anterioare desfasurate in cadrul Universitatii din Massachusetts sustin contrariul: copiii integrati de la varste foarte fragede in institutii de ingrijire dezvolta mai multe abilitati de socializare si invatare decat cei care ating varsta prescolara stand acasa cu parintii, mai ales atunci cand mamele au un grad inferior de educatie si cultura.

Cei mai multi experti cred insa ca nu tipul de ingrijire de care beneficiaza un copil este important, ci calitatea acesteia. Oamenii de stiinta din California au demonstrat ca este suficient ca parintii sa-si ofere toata atentia si afectiunea in a doua parte a zilei si in weekend-uri pentru a creste copii perfect echilibrati psihic si cu aptitudini de integrare sociala.

Concluzia

In concluzie, daca ai certitudinea ca nu exista o alta persoana capabila sa te inlocuiasca in timpul zilei, situatia financiara a familiei iti permite sa te rezumi la un singur venit lunar si esti disponibila emotional, inseamna ca renuntarea la serviciu de dragul copilului tau este optiunea potrivita pentru tine.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre