Mama in secolul 21 - avantaje si dezavantaje

/ / Modificat: 2011-11-04
Mama in secolul 21 - avantaje si dezavantaje

educatie_moderna_copii_tendinte_crestereMama secolului 21 se bucura de tratamente medicale performante, internet si dispozitive de ultima generatie care ii fac viata mai usoara in ingrijirea celui mic. Dar nu are parte de siguranta zilei de maine si nici de calitatea relatiilor dintre oameni de odinioara. Mama trecutului nu avea scutece de unica folosinta si nici telefon mobil, insa se simtea in siguranta sa lase copilul pe strada si mai putine probleme financiare, iar stresul ii era strain.

Mama, intre trecut si prezent

In trecut mamicile nu aveau scutece de unica folosinta, telefoane mobile, nu existau atatea vaccinuri si tratamente medicale evoluate si nu erau atatea carti care sa le invete cum sa ii ingrijeasca pe micuti. Dar vremurile erau mai "asezate", mai linistite, iar pericolelele parca mai putine. Parca nici bolile nu luasera o asa mare amploare, iar tentatiile nocive (alcool, tigari, droguri, fast-food) nu erau atat de pregnante.

In ziua de astazi o mama are la-ndemana tot ce ii trebuie pentru ingrijirea si cresterea copilului: jucarii de toate felurile, produse de ingrijire care le fac munca mai usoara, tehnologii medicale avansate care pot salva foarte usor viata unui copil, internet si carti variate pentru a se informa, vaccinuri care se descopera pe banda rulanta etc.

Insa nu mai are parte de vremuri atat de "calme"si linistite. Pericolele care ii pandesc pe copii sunt mai mari, finantele mai limitate, iar grijile mai mari. Relatiile intre oameni sunt mai reci si suntem mai instrainati ca in trecut. Si atunci cand ai prea multe optiuni la-ndemana se poate dovedi istovitor si frustrant, nu numai cand nu ai nicio solutie.

Si atunci, era mai bine sa fii mama in trecut sau este mai usor astazi?

Meseria de mama â mai grea astazi!

In ciuda dezvoltarii si evolutiei culturale, medicale si tehnologice de care avem parte astazi majoritatea mamicilor declara ca este mai greu sa fii mama astazi decat in trecut. Generatiile trecute par sa se fi descurcat mai usor in cresterea copilului cu putinul pe care il aveau la-ndemana.

Exista un sentiment al sigurantei mai mare. Copiii erau lasati sa se joace singuri in fata blocului in timp ce mamele faceau treaba prin casa. Astazi, iti este frica sa nu pateasca ceva chiar si cand esti cu el de mana.

Paradoxul mamicii moderne

internet_epoca_moderna_mamicaToate descoperirile moderne au fost facute cu scopul de a ne ajuta si a ne facilita viata. Cum se face ca uneori mai rau ne-o complica? Sa le luam pe rand:

Telefoanele mobile sunt o inventie grozava- pana in momentul in care suna non-stop sau in cele mai nepotrivite momente; sau pana atunci cand copilul de numai 5 ani vrea sa aiba si el un astfel de produs si face accese de furie daca nu il primeste; atunci nu mai pare atat de grozav;

Cumparaturile online sunt salvatoare in multe situatii – economisesti timp si efort, iti vin la usa casei, dar pe de alta parte incurajeaza materialismul si consumul epocii moderne; in plus, ratezi sansa de a-l invata pe copil valori esentiale legate de bani si cumparaturi;

Cursurile pentru copii (sport, dans, teatru, limbi straine) sunt minunate si ajuta copiii din plin in dezvoltarea lor; insa sunt atat de grozave incat iti vine sa il inscrii pe copil la toate, iar pana sa iti dai seama programul lui este supraaglomerat, iar timpul petrecut cu el extrem de limitat – si atunci, unde e bucuria de a fi mama?

Dispozitivele electronice de ultima generatie – traim intr-o societate tehnologizata, chiar robotizata, in care internetul, calculatoarele, telefoanele mobile, jucariile de ultima generatie si alte dispozitive de acest gen ne-au invadat viata; am putea spune ca este grozav, dar acestea depersonalizeaza copilul, nu il mai provoaca sa gandeasca si contribuie la sedentarism. Nu suna prea bine pentru un copil in plina dezvoltare, nu-i asa?

Care sunt avantajele epocii moderne pentru mamici?

tata_implicare_crestere_copil_epoca_modernaPrintre toate aspectele negative se evidentiaza si parti pozitive ale evolutiei societatii si ale contemporanului. Majoritatea mamicilor apreciaza faptul ca astazi, barbatii sunt mult mai implicati in cresterea si ingrijirea copilului ca in trecut.

Nu se sfiesc sa gateasca, sa schimbe scutece, sa plimbe copilul sau sa faca curat. Acestea sunt lucruri care nu existau pentru ei in trecut. Se mergea mult pe conceptia "femeia la cratita", ingrijirea copilului doar de catre mama etc.

Un alt punct forte pe lista avantajelor vremurilor moderne o constituie oferta bogata de produse si jucarii. Exista atat de multe modele de patuturi, carucioare, hainute sau jucarii incat e imposibil sa nu ai de unde alege. Si sunt pe toate gusturile si pentru toate buzunarele. In trecut, oferta era limitata.

Internetul poate avea avantaje si dezavantaje. Insa mamicile pot economisi timp si resurse descoperind informatii pretioase online. Se pot sfatui cu alte mamici care trec prin experiente asemanatoare si pot afla imediat cum sa se descurce in anumite situatii cu copilul.

Locul telefoanelor intre mamici sau al intalnirilor in parculet a fost luat de videoconferinte sau teleconferinte pe net. Nu prea este incurajator, dar specialistii sustin ca interactiunea dintre mame este mai crescuta cu acest mijloc de comunicare decat atunci cand foloseau telefoane sau isi dadeau intalniri.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ingrijire copil Crestere copii Temeri parinti Metode educatie moderna Copii internet Varsta telefon copii Cumparaturi rol educativ

Articole recomandate

Citeste si despre