Legatura dintre parinti si copiii lor

/ / Modificat: 2014-01-10
Legatura dintre parinti si copiii lor

Legatura parinte-copil trebuie sa fie una pozitiva si echilibrata si sa creasca progresiv. Ea este menita sa atraga fericire, liniste, siguranta si zambete. Daca parintii isi cresc copiii cu dragoste, caldura, grija si multa rabdare atunci acestia vor creste ca maturi responsabili, sanatosi si cu multa ambitie. Totusi, aceste legaturi intre parinti si copii difera in functie de religie, radacini de familie sau principii.

Atasamentul parinte-copil

Exista mai multe tipuri de atasament intre copii si parinti, iar specialistii au reusit sa le imparta in 4 categorii mari:

Atasamentul securizat

Este cea mai stransa si puternica legatura, in care copiii depind de parinti foarte mult din nevoia de a se simti in siguranta.

Atasamanentul dezorganizat

In acest tip de atasament, copiii nu stiu la ce sa se astepte de la parintii lor; ei nu stiu sa "citeasca" felul in care reactioneaza parintii pentru a se putea folosi de ei in atingerea scopurilor si in satisfacerea dorintelor; ei fac lucruri fara nicio noima.

Atasamentul evitant

Sunt copiii care realizeaza ca dependenta de parinti nu le asigura acea siguranta si protectie de care au nevoie si aleg sa aiba grija de ei singuri

Atasament ambivalent

Ambivalentii nu sunt complet siguri de ceea ce simt; insa se folosesc de observarea modurilor din trecut in care au atras atentia parintilor pentru a le folosi in viitor pentru a-si atinge scopul.

Ce tip de parinte esti pentru copilul tau?

Educatia este esentiala in cresterea unui copil matur si responsabil. Parintii sunt cei care traseaza directiile de educatie ale copilului. In functie de acestea, ei se diferentiaza in mai multe tipuri de parinti si de legaturi cu copiii:

Parintii indulgenti

O educatie fara restrictii, deci o permisivitate foarte mare in actiunile copilului. Copilul se transforma in adult, iar parintele in copil. Relatia dintre parinti si copii nu exista intr-o astfel de postura.

Parintele indiferent

Tipul de parinte care nu se implica foarte mult in educatia si cresterea copilului. El nu este respectat, ci mai degraba ignorat. Practic, nu se construieste niciun fel de relatie intre un astfel de parinte si copilul lui, pentru ca lipsesc interactiunile dintre ei.

Parintele protector

Desi pare a fi cel mai indicat tip de parinte, acesta poate fi extrem de sufocant pentru copil. Pe masura ce creste, el "scapa din mana" parintilor, tocmai din cauza faptului ca a primit o prea mare protectie in copilarie. Ajung sa minta si sa faca lucruri nepotrivite din dorinta de a explora si de a invata lucruri noi, la care nu au avut in trecut acces.

Cel mai potrivit tip de parinte trebuie sa fie cel echilibrat in educatia copilului. Trebuie sa se afle undeva la congruenta tolerantei, indulgentei si protectiei.

Cum construiesti o legatura pozitiva cu copilul tau?

Parintii pot fi constransi de o multime de provocari si probleme care compromit adesea capacitatea lor de a oferi ce e mai bun copilului, atat din punct material, cat si emotional. Este nevoie de un efort foarte mare si de o investitie bogata de sentimente pentru a reusi sa construiesti o relatie pozitiva si deschisa cu micutul tau. Iata cateva trucuri:

  • Spune-i mereu ca il iubesti – desi se subintelege ca parintii isi iubesc copii, ei au nevoie sa auda frecvent asta de la tine.

  • Fa cunoscute copilului credintele si convingerile tale – lasa-l sa te cunoasca mai bine prin intermediul lor si sa construiti o relatie consolidandu-le impreuna.

  • Creste odata cu copilul tau – pentru aceasta trebuie sa faci un lucru foarte simplu: sa te joci cu el, sa te implici cat poti in lumea lui, sa-i fii aproape.

  • Alege un nume special pentru el – nu incerca sa alegi nume ciudate si complicate, dar incearca sa ii pui un nume mai diferit de al celorlalti pentru a-si da seama ca l-ai ales in mod special pentru el si pentru a se simti apreciat si iubit. Acest lucru te poate ajuta sa intaresti relatia dintre voi si copil.

  • Stabileste si pastreaza o rutina de seara, inainte de culcare – creeaza momente unice si speciale intre tine si copil, chiar si prin citirea unei povesti sau printr-o discutie ca de la parinte la copil la ceas de seara. Este un mod util pentru a te apropia mai mult de el si de a-l intelege.

  • Luati masa in familie – faceti un obicei de a manca odata cu copilul sau de a stabili un program de masa astfel incat sa se reuneasca toata familia in jurul ei; ajuta la intarirea relatiilor dintre membrii familiei.

  • Respecta-ti copilul – acest lucru nu inseamna ca trebuie sa i te supui; respectul se manifesta prin simplul fapt de a avea grija de el, de a-i nu ii ignora dorintele si alegerile; chiar daca ele nu sunt potrivite, nu le ignora, explica-i intotdeauna de ce nu pot fi puse in practica.

  • Fa din copil o prioritate in viata ta – in masura in care poti, pune-l pe primul loc; nu exista nicio scuza pentru care sa iti ignori copilul atunci cand stai langa el sau cand ai timp pentru el, petrece cu el timp de calitate!

  • Comunica permanent cu micutul tau! Ajuta-l sa-si dezvolte comunicarea, sa spuna mereu ce simte, pentru a consolida relatia dintre voi. In acest mod va capata inbcredere in tine si iti va spune mereu daca trece sau nu prin probleme, etc.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Legatura parinti copii Educatie copii Crestere copil Emotii parinti Relatie parinte copil

Articole recomandate

Citeste si despre